Україна повернула з російського полону 49 захисників та захисниць, серед них – воїни з "Азовсталі"

Наші бійці вже перебувають на батьківщині і незабаром зустрінуться зі своїми сім'ями.

Україна та Росія провели черговий обмін полоненими, в рамках якого додому повернулися ще 49 наших захисників та захисниць. Про це повідомив у своєму телеграм-каналі президент Володимир Зеленський.

- 49 українців і українок удома. Це воїни Збройних Сил України, Національної гвардії, Національної поліції, Державної прикордонної служби, а також наші цивільні люди. Зокрема, Леніє Умєрова – дівчина, яку росіяни захопили в заручники, коли вона приїхала піклуватися про хворого батька. Також вдалося звільнити ще частину захисників і захисниць «Азовсталі». Вдома й Герой України, військовий медик Віктор Івчук, - написав президент.

Голова держави висловив подяку всім, хто причетний до чергового визволення наших воїнів. Також він окремо подякував ЗСУ за поповнення обмінного фонду. Як зазначив Зеленський, це наближає перемогу України у війні з росіянами.

Омбудсмен Дмитро Лубінець уточнив, що з початку війни сьогоднішній обмін полоненими став 56-м. Загалом Україна додому повернулася з російського полону 3569 наших громадян. За його словами, стан звільнених захисників та захисниць дуже тяжкий, а багато з них схудли на десятки кілограмів.

– На місці обміну в обов'язковому порядку перебувають працівники Офісу омбудсмена. Вони фіксують, у якому стані повертаються наші воїни додому. А також інформують повернутих українців про те, як вони мають права. Зокрема, право на належний медичний огляд, реабілітацію, поновлення документів. Захист прав військовополонених – один із напрямків нашої роботи, - наголосив він.

Командир Патронатної служби Азова Олена Толкачова повідомила, що вперше за тривалий час в обмін полоненими потрапили "азовці". Додому вдалося повернути 15 захисників та захисниць, більша частина з яких – жінки.

- З травня 2023 та липня, коли з Туреччини повернулися командири «Азова», не відбувалося жодних великих обмінів. Кожен та кожна, хто витримав полон, отримав дуже важкий та травматичний досвід. Патронатна служба «Ангели Азову» бере під свою опіку військових, які пройшли через полон, і забезпечуватиме їх лікування, реабілітацію та відновлення, - написала військова.