Кінофестиваль у Торонто скасував показ фільму "Росіяни на війні" через "загрозу безпеці гостей"

Організатори заходу вважають, що ця кінострічка "заслуговує" на місце у програмі заходу.

facebook.com/yevheniya.khudzik

На Міжнародному кінофестивалі в Торонто не покажуть фільм "Росіяни на війні", знятий російським режисером Анастасією Трофімовою. Про це заявила посол України у Канаді Юлія Ковальов у своєму Facebook.

- TIFF скасовує показ пропагандистського фільму Russia at War. Жаль, що у своїй аргументації у фестивалю не вистачило сміливості прямо визнати свою глибоку помилку, - написала український дипломат.

Тим часом організатори заходу заявили, що скасували показ кінострічки через "значні загрози для роботи фестивалю та громадської безпеки". У заяві йдеться, що цей крок став вимушеним та безпрецедентним для TIFF.

- Фактично негайно TIFF змушений призупинити показ фільму "Росіяни на війні" у п'ятницю, суботу та неділю, оскільки нам стало відомо про значні загрози для роботи фестивалю та громадської безпеки. Хоча ми твердо стоїмо на своїй заяві, оприлюдненій учора, це рішення ухвалене з метою забезпечення безпеки всіх гостей, персоналу та волонтерів фестивалю, – зазначено у повідомленні.

Організатори запевнили, що нібито "розуміють і глибоко зазнають страждань українського народу через незаконне російське вторгнення". Водночас вони вважають, що фільм "у жодному разі не можна вважати російською пропагандою". У заяві наголошується, що фільм "Росіяни на війні" нібито "заслужив" місце у програмі фестивалю, та заявили, що його показ відбудеться за умови, коли це буде "безпечно".