Удари по Росії далекобійними ракетами: чому потрібно просити дозвіл і чи дадуть його

Україна змушена погоджувати з союзниками використання їхньої зброї.

mil.in.ua

Все йде до того, що Україна незабаром може отримати дозволи від західних союзників на удари по об'єктах у Росії. Але виключно по тих, які Київ погодить з ними. Поступливість Заходу пояснюється ще й тим, що Росія порушила своєрідний баланс, отримавши від Північної Кореї та Ірану балістичні ракети для обстрілу українських міст. Про все, що стосується цього дозволу, – у матеріалі Коротко про.

Навіщо Україні потрібні удари по Росії

Є кілька причин. Президент Володимир Зеленський заявив: якби партнери України зняли бар'єри на далекобійну зброю, ЗСУ позбавили б російських загарбників будь-якої можливості просуватися і атакувати мирне населення України з території Росії.

Володимир Зеленський упевнений, що саме дефіцит далекобійних ракет і снарядів змусив Україну думати про альтернативу оборони, щоб не допустити створення Росією буферної зони вздовж кордону, і це призвело до Курської операції.

Секретар РНБО України Олександр Литвиненко пояснив, якби українські війська використали передане США озброєння для ударів по цілях на території Росії, по російських складах зброї, логістичних центрах та нафтопереробних заводах, то це могло б перешкодити новому наступу окупаційних військ.

Таке рішення очікується від чотирьох країн – США, Великобританії, Франції та Німеччини.

"Тільки ці чотири країни або надають, або здатні надати саме ту далекобійну зброю, яка нам може допомогти виштовхнути РФ з нашої території та зберегти життя цивільних людей у ​​всіх містах: Полтаві, Львові, Харкові, Києві, Дніпрі, Кривому Розі", - наголосив Зеленський.

Чому Україна взагалі має просити дозвіл

Тому що країна, яка є власником та постачальником зброї, сама визначає, як і де її використовувати. Тим більше, що Україна не купувала її за власний кошт, а отримала саме як допомогу, яку сплатили з бюджетів країн-союзників.

Найімовірніше, однією з головних умов отримання західної зброї якраз і було повне узгодження її використання із союзниками. І якщо ми хочемо, щоб західні партнери й надалі допомагали нам, то маємо прислухатися до їхніх вимог. А якщо ми використовуватимемо його виключно на свій розсуд, то це загрожує втратою подальших західних поставок.

Якою зброєю можуть завдаватися удари

Насамперед це американські тактичні балістичні ракети класу «земля - земля» ATACMS з дальністю ураження до 300 кілометрів. Наразі ЗСУ мають в арсеналі ракети ATACMS з дальністю ураження 165 км. Це британсько-французькі ракети Storm Shadow, які мають 2 основні модифікації та дальність ураження до 250 кілометрів у експортному варіанті та 560 кілометрів у базовому. І ще німецькі дозвукові крилаті ракети Taurus, здатні вражати цілі на дальності до 500 км. Ну і літаки F-16, які можуть залітати вглиб території Росії на 1700 кілометрів.

Чому західні союзники так довго виступають проти цього

Західні союзники побоюються ескалації ситуації на фронті та у відносинах із Росією. «Тут важливо розуміти, що ми не хочемо бачити ненавмисні наслідки, ескалацію, яка може перетворити цей конфлікт на ширший, який вийде за межі України. Думаю, це те, що нам усім потрібно враховувати і ставитися до цього дуже серйозно", - пояснював речник Пентагону Пет Райдер.

Чи є шанс, що вони дозволять бити по Росії

Так, але не всі країни. Видання The Guardian з посиланням на джерела в британському уряді повідомляє, що Великобританія вже вирішила дозволити Україні використовувати крилаті ракети Storm Shadow по цілях на території Росії. Одно із джерел зазначило, що без такого рішення не відбувся б спільний візит глави британського МЗС Девіда Леммі та державного секретаря США Ентоні Блінкена до Києва. Але рішення про застосування Storm Shadow для ударів по російських цілях було прийнято непублічно і, швидше за все, не оголошуватиметься.

А американське видання Politico, з посиланням на джерела в Білому домі, повідомляє, що адміністрація Джо Байдена знаходиться на фінальному етапі ухвалення рішення про дозвіл Україні бити по території Росії. Деталі плану досі узгоджують. Але офіційні особи у Вашингтоні, Лондоні та Києві останніми днями обговорювали розширення території всередині Росії, по якій Україна може завдати удару зброєю американського та британського виробництва.

Politico пише, що нинішні переговори між Вашингтоном і Києвом знаменують собою значну зміну в тональності, порівняно з тими, які дві країни вели на початку літа. Вони свідчать про те, що адміністрація Байдена, можливо, готова нарешті погодитись на прохання Києва дозволити українським військовим сильніше захищати себе та робити агресивніші кроки всередині Росії. Питання далекобійних ударів по Росії планують обговорювати під час зустрічі британського прем'єра Кіра Стармера із президентом Джо Байденом у Білому домі у п'ятницю, 13 вересня.

А ось Німеччина й надалі уперто не хоче дозволяти Києву бити по Росії ракетами Taurus, панічно боячись реакції Москви. Ця країна більше схиляється до примусу України до переговорів із Росією.

Чому саме зараз може бути отримано такий дозвіл

Тому що, по-перше, посилилися атаки росіян на фронті та на мирні українські міста і об'єкти критичної інфраструктури. Від цих ударів гинуть мирні люди.

Але є ще політичний аспект. Раніше Захід не хотів дозволяти нам бити по Росії, щоб надто не загострювати ситуацію. Але після того, як Іран поставив Росії 200 балістичних ракет малого радіусу дії, Москва порушила своєрідний баланс сил. Тому зараз провідні західні столиці і розглядають питання про удари по Росії, але виключно по об'єктах, що узгоджені з ними.