Слідами страви Клопотенка, яка здивувала Дугласа та Блінкена: чим ще корисні українські бджоли

Бджолиний підмор, використаний кухарем, можна купити у звичайній аптеці.

medova.poltava.ua

Під час візиту до Києва у середу, 11 вересня, голлівудський актор Майкл Дуглас, а також держсекретар США Ентоні Блінкен побували у ресторані відомого українського шеф-кухаря Євгена Клопотенка «Сто років тому вперед». Там актора від душі нагодували традиційним українським борщем із салом, а також обох пригостили фірмовим рецептом Клопотенка – десертом із бджіл із медом, соусом із ягід та обліпихи.

"Сказали, що бджоли смачні", - похвалився кухар на своїй сторінці в соцмережі Х.

Мало того що «бджоли смачні», вони ще й корисні для здоров'я. Десерт готується з бджолиного підмору – тіл померлих природною смертю медоносних бджіл. Бджолиний підмор, який можна придбати в аптеках, широко популярний у медицині. Тільця бджіл містять мікроелементи та біологічно активні комплекси, що сприяють оздоровленню людського організму.

Основна частина підмору утворюється після холодного зимового періоду та збирається під час весняного обстеження вуликів. Для лікувальних цілей бджолиний підмор застосовують у сухому вигляді, як відвар або настоянку.

Настоянки з бджолиного підмору забезпечують усунення різних запальних процесів. Їх використання допомагає стабілізувати тиск, полегшити запалення у суглобах, вивести шлаки та токсини з організму, нормалізувати кишкову мікрофлору, відрегулювати кислотність шлунка, покращити обмін речовин в організмі.

Препарати, до складу яких входить бджолиний підмор, мають загальнозміцнюючу та тонізуючу дію. І про користь мертвих бджіл знали ще давні греки. Також у стародавніх медичних книгах Великобританії вказано неймовірний ефект у лікуванні мертвими бджолами подагри та ревматизму, кривавих проносів та гострих болів у кишечнику, гнійних запалень і лишаїв.

Крім медицини, підмор використовується і в кулінарії, хоча і не дуже широко. Основні препарати, що готуються на основі бджолиного підмору, - відвари, настоянки та настої.