Еколог Марина Ладика про забруднення Десни: Це могло статися через руйнування відстійників

Для того щоб зрозуміти справжній масштаб екологічної катастрофи, вченим не вистачає даних.

тг Міндовкілля

Останні кілька днів жителі Сумщини, Чернігівщини і Київщини стривожені замором риби та станом води у річках Десна і Сейм. Фото мертвої риби, яка задихається у брудній воді, шокує. А також існує загроза, що з Десни брудна вода дійде до Дніпра, і почнуться проблеми з водопостачанням. До того ж інформації, що саме сталось, обмаль.

Кореспондент Коротко про поспілкувався з доцентом кафедри екології агросфери та екологічного контролю НУБіП (Національний університет біоресурсів і природокористування України) Мариною Ладикою, яка займається дослідженням ситуації, що склалась внаслідок забруднення річок Сейм і Десна.

Причиною могло бути зруйнування відстійників цукрового заводу

- Що відбувається у річках Десна та Сейм? Якою наразі є ситуація? І чи є загроза для Дніпра?

- Зараз вже виявили, в чому причина, об’єми збитків зараз підраховують. А чи є загроза – це повинно бути моделювання ситуації, і дати таку інформацію можуть лише відповідні фахівці-комп’ютерщики. З погляду річкової екосистеми – є забруднення. Плюс маємо такий негативний аспект додатково, як підвищення температури повітря, що безпосередньо впливає на гідробіоресурси.

- Через спекотне літо і суху осінь і без того доволі низький рівень кисню в воді. Це ж теж грає роль?

- Можливо, але Сейм і Десна - це річки, що мають потужні течії, і, відповідно, газообмін. На Десні, враховуючи її глибину, ситуація має бути краще. Звісно, зважаючи на те, що частина мертвої риби лишилась у воді, це має свій вплив. Але важливо інше – ми не знаємо що відбувається в придонних шарах. Чи там хтось загинув? Чи ні?

- То яка ж причина забруднення?

- За офіційною інформацією Держводагентства, підтверджено органічне забруднення водної екосистеми. У даному разі, органічне забруднення може бути викликане наслідком воєнних дій в районі Курщини. Зокрема, є інформація про руйнування відстійників цукрових заводів. Космічні знімки теж підтверджують цю версію.

Реальних даних на сьогодні немає

- Можемо ми стверджувати, що цей випадок є черговим актом екоциду з боку російської армії?

- Я б поки не робила таких висновків. Я кажу так, як є. Це наслідок воєнних дій. Чи це дії росіян? Чи це зруйнований відстійник, який спровокував одномоментний викид речовин в річкову екосистему Сейму? Ми можемо поки що констатувати лише наслідки. А причини можемо лише певною мірою передбачувати. У цьому разі підтвердження можуть дати лише прикордонні загони, які там знаходяться. 30-кілометрова зона, що межує з Росією у Сумській області, обмежена для пересування вчених, відбору зразків і тому подібне.

 - Тобто вчені не мають туди доступу?

- Працюють представники Держекоінспекції, наскільки можна спостерігати за їхніми повідомленнями у відкритому доступі. Роблять періодичні заміри. Так само роблять і в районі Чернігова. Але висновки ми можемо робити лише за результатами аналізів в сертифікованих лабораторіях.

- Чи маємо ми привід переживати за стан Дніпра? Що показують аналізи води, які звідти беруться?

- Зараз я не готова коментувати стан річки Дніпро. На жаль, немає наразі реальних даних. Але, скажімо так, прогнози передбачали, що забруднені маси до Чернігова дійдуть 30-31 серпня. Затримка йде фактично на тиждень і більше. Йде водообмін. Додатково є річки-притоки, що приносять свіжу воду і, відповідно, якісь елементи забруднювання. Тож коли матимемо остаточну ситуацію, треба буде і щось конкретно вирішувати.

З історії питання

Вперше забруднення річки Сейм було зафіксоване представниками Державної екологічної інспекції в Сумській області 15 серпня 2024 року. Тоді вже спостерігався замор риби, і була зміна кольору води на чорний, сама вона стала каламутною, з запахом аміаку і гнилі.

Також відомо, що Державна екологічна інспекція у Сумській області провела лабораторно-аналітичні дослідження якості води. Досліджувались проби, які були взяті поблизу села Манухівка Конотопського району. Результати аналізів підтвердили перевищення основних показників у 2,1 рази для водойм господарсько-побутового призначення та у 1,28 рази - для рибогосподарського призначення.

Наступні аналізи взятих проб в річці Сейм демонстрували лише погіршення якості води.

26 серпня забруднення у річці Сейм сягнуло Чернігівщини. Цього ж дня жителям Батуринської громади заборонили використовувати воду для господарських потреб, купання і риболовлі. Наступної доби забруднення сягнули вже Батурина. Там фіксували перевищення вмісту амонійного азоту більше ніж у 5 разів, що говорить про «свіжість» забруднення цієї ділянки річки. А рівень кисню в воді став екстремально низьким.

Станом на 29 серпня 2024 року на територіях Путивльської, Кролевецької і Новослобідської громад було зібрано понад 10 тонн загиблої риби. І ці цифри не остаточні, причому з двох причин – на дворі вже вересень, і течія стрімко несе мертві тіла рибин до Дніпра. Крім риби, зафіксовані численні випадки загибелі бобрів та інших представників гідрофауни.

Проведені аналізи Державного агентства водних ресурсів показали, що високотоксичних сполук і важких металів у воді не виявлено. Забруднення має органічний характер.

Поки що можна впевнено стверджувати, що Україна знову зіштовхнулась з екологічною катастрофою, яка сталась внаслідок російського військового вторгнення. І на сьогодні Україна вже зазнала втрат аборигенних видів водного біорізномаїття та деградації екосистеми внаслідок забруднення двох важливих річок на півночі нашої держави. Також існує загроза підвищення санітарно-гігієнічних ризиків екологічної безпеки для населення територій, що живуть в зоні ураження річок Сейм та Десна. Детальніше ознайомитись з результатами аналізів можна тут.

Тим часом

Поки ми готували матеріал, директор Українського гідрометеорологічного інституту Володимир Осадчий заявив, що джерелом забруднення річок Сейм та Десна виявився Тьоткінський цукровий завод, який знаходиться на прикордонні Курської області РФ.

За даними українських фахівців, у воду потрапило близько 5,7 тисячі тонн продуктів переробки цукру.

– Велика кількість продуктів переробки була у розчинному вигляді. Як тільки ця маса надходила до річки Сейм, вона практично за кілька годин знищила весь кисень, – пояснив Володимир Осадчий. - Останні дослідження поблизу міста Остер (Чернігівська область) показали, що зараз вода перебуває у досить хорошому стані. Це завдяки тому, що Десна дуже добре працює як система, що самоочищається, підвищується кислотність води, здійснюється насичення киснем шляхом гідробіологічних процесів.

Водночас, за словами Сергія Афанасьєва, відновлення біорізноманіття та біоресурсів рік Сейм та Десна займе 2-3 роки. Зараз, на його думку, вода може бути небезпечною для людей з особливо чутливим організмом, а тому він закликав тимчасово не купатися в річках.

Він додав, що є надія на те, що поблизу Києва взагалі не зафіксують забруднень, проте ситуація має бути на жорсткому контролі.