Приховати та розмити: Як Микола Лагун збирається сховати активи за допомогою трьох жінок

Екс-власник “Дельта банку” хоче активи і кримінальні справи передати жінкам

Колишній власник збанкрутілого “Дельта банку” Микола Лагун, який перебуває в міжнародному розшуку, перекладає тягар повʼязаних з ним кримінальних справ, а також свої активи на трьох жінок зі свого оточення. Йдеться про сестру Лагуна Антоніну, колишню голову правління “Дельта банку” Олену Попову, а також колишню юристку банку, із якою Лагуна,повʼязують романтичні почуття – Анну Гуцалюк. Згідно з даними реєстрів та низки журналістських розвідок, саме ці три жінки нині контролюють основні статки екс-банкіра. Також адвокати фінансиста планують “списати” частину кримінальних справ Лагуна на його “асистенток”.

Микола Лагун – автор одного із найгучніших банкрутств останніх десятиліть. Банк “Дельта” і суміжні з ним фінансово-кредитні установи, які скуповував Лагун, збанкрутували так само стрімко і гучно, як і набирали своєї ваги на початку 2010-х років на фоні загальної спраги до споживчого кредитування з боку населення.

Збираючи, немов пилососом, кошти громадян, Лагун поступово перекачував їх в оффшори за допомогою низки фінансових схем і закордонних установ. Це вилилось у кількасот кримінальних проваджень, в рамках одного з яких Лагуна оголосили в міжнародний розшук в жовтні 2023 року. У побудові схем йому сприяли найближчі соратники, серед яких особливе місце посідають троє жінок – сестра Антоніна та ймовірна коханка Анна Гуцалюк, на яких після банкрутства було переписано майно, а також екс-глава правління “Дельта Банку” Олена Попова, яка живе за кордоном з 2016 року, переховуючись там від українського правосуддя, і на яку, за задумом адвокатів Лагуна, має бути поступово перекладено весь юридичний тягар зловживань, що їх інкримінують екс-власнику “Дельти”.

Багата родичка

Родичі, які готові завжди підставити плече і поставити підпис на сумнівних документах – традиційний канал збуту зловживань для численних зловмисників не лише в Україні, але й по всьому світу. Тож не дивно, що ще від початку 2010-х років Лагун переписував частину своїх статків і призначав керувати своїми банками та нефінансовими бізнесами власну сестру Антоніну.

Антоніна Лагун народилась 24 травня 1979 року. В різний час вона входила до керівництва, а також була засновницею низки повʼязаних із Лагуном бізнесів – АТ “Банк 3/4", ТОВ “Мані Маг”, ТОВ “ККГ”, ОК СТ “Лагун-А”, ТОВ “ФК Фаворит”, ПрАТ “СК “Дельта Життя”, ТОВ “Цитадель Холдінг Україна”, ТОВ “Агалем”, ТОВ “Крем-1”, АТ “Отке”, ТОВ “КУА Скай Кепітал Менеджмент”, ТОВ “Вудрест”, ТОВ “Графіті-2”, ТОВ “ФК Іпокредит”, ТОВ “ТМ Холдинг”, ТОВ “ДК Європа”, ТОВ “Білград”, ТОВ “Бородянінвестментс”. Крім того, вона також мала контроль над частками ТОВ “Зодіак-Центр”, ТОВ “ЖК Сонячний” у Криму.

Ключовий актив Антоніни Лагун – ТОВ “КУА Скай Кепітал Менеджмент”, яка в 2018 році була переписана на партнера Лагуна Вадима Сергієнка. Компанія має в управлінні активи на понад 400 млн грн. Серед іншого, КУА брала активну участь в оборудках з перепродажем права вимоги за кредитними зобов’язаннями перед банком Омега (раніше Сведбанк), що належав Лагуну. В цьому процесі була задіяна також “ФК Іпокредит”. Ця установа проходить у кримінальній справі про виведення з “Дельта-Банку” майже $149 млн коштів вкладників на користь офшорних компаній протягом 2012–2014 рр. По цій же кримінальній справі проходить компанія “Екоінженірінг”, яка до сьогодні продовжує працювати в Україні під назвою “Графіті-2”, бенефіціаром і засновником якої була все та ж “Скай Кепітал Менеджмент” та Антоніна Лагун.

Через ТОВ “Вудрест”, компанію Скай Кепітал Менеджмент і свого партнера Вадима Сергієнка, Лагун може впливати на ситуацію з теплопостачанням у невеличкому містечку Ніжині. Також “Вудрест” все ще є акціонером “Першого всеукраїнського бюро кредитних історій”, завдяки чому Лагун чи його менеджмент може мати доступ до сотень тисяч кредитних історій українських громадян і – при бажанні – знову відкрити фінансово-кредитну установу (хоча напевне, вже не від свого імені). Також він може мати вплив на компанії “Черніград” та “Бородянінвестментс”, які займаються здачею в оренду власної нерухомості. Їх загальний статутний капітал перевищує 80 млн грн. Крім того, у Лагуна особисто зберігається контроль над часткою у будівельній фірмі ТОВ “Білград” та ТОВ “Білгородводоканал”, що забезпечує надання комунальних послуг в селищі Білогородка під Києвом.

Компанія з непримітною назвою “Крем-1” також брала участь в багатомільярдних оборудках. Антоніна Лагун виступала спільно з братом гарантом угоди між Укрексімбанком та ТОВ «Марількомфрукт» (колишнє ТОВ «Агроновоком») кредиту у сумі $38,3 млн та 19,5 млн грн. Антоніна передала в іпотеку банку три квартири, а Лагун виступив поручителем за цим кредитом для ТОВ «Марількомфрукт». Крім того, іпотечну заставу за кредитом було надано ТОВ «Крем-1». Кредит “згорів”, а з Антоніни було стягнуто її нерухомість і земельні ділянки, що належали “Крем-1”.

На Антоніну було записано і низку кіпрських та віргінських компаній, які зараз переписані на номіналів. Наприклад, на БВО ідеться про GABWOOD INVESTMENTS LIMITED, MELBRIDGE HOLDINGS LIMITED, Delta Financial Investmens Ltd, CANBURY CORPORATE LIMITED, MELSTONE INVESTMENTS LIMITED, BERNVILLE ENTERPRISES LIMITED, STARWELL ENTERPRISES LIMITED. На Кіпрі за нею значились FEDOMAR FINANCE LIMITED, GANVER FINANCE LIMITED, STARMELOR CONSULTING LIMITED, SONILTA GROUP LIMITED, LENHOUSE MANAGEMENT LIMITED, GOTCHER LIMITED, AGALEM HOLDINGS LIMITED, EAGLESEE TRADING LIMITED, BELARUSSIAN DEVELOPMENT INVESTMENTS LIMITED, CHRISTEX ENTERPRISES LIMITED, CLIFFBAY ENTERPRISES LIMITED, COMBERG MANAGEMENT LIMITED, WATKINO INVESTMENTS LIMITED, ARNWELL ENTERPRISES LIMITED.

Всі вони зараз переписані на номіналів – Єлизавету Дрьоміну, Іраклі Джикія або BSM Nominees. При цьому звʼязок із Лагунами зберігається. Наприклад, Дрьоміна стала також директоркою цілої низки українських компаній родини, зокрема, ТОВ “Південнобережний холдінг” та “Південнобережний холдінг-1”. Перший володіє ТОВ “ЖК Сонячний”, а другий – ПП “У Нікітських воріт” (ресторанний комплекс) в окупованому Криму, в Ялті.

Серед кіпрських активів Дрьоміної – компанія Christex Enterprises Limited – до недавнього часу мажоритарний акціонер ялтинських ТОВ “Зодіак-Центр” та “Титан-Енерго-Юг”, які володіють частиною пляжної інфраструктури в Ялті. Зараз формальним власником “Зодіака” є Володимир Старцев, податковий код якого збігається з податковим кодом партнера Яндекс-Таксі у Москві.

ТОВ “Титан-Енерго-Юг”, яка займається забудовою на Південному узбережжі Криму, володіє Артем Нестеров. Він же засновник московської ТОВ “Талент”, ТОВ “Агроінвестгруп” (АІГ), яка, ймовірно, сконцентрувала частину аграрних активів Лагунів в Криму, та ТОВ “Сік Менеджмент Груп”.

Раніше офшори Лагуна та його сестри володіли низкою бізнесів в Росії та Білорусі. Наприклад, кіпрська Sakler Trading Limited володіла російською «Макс Петролеум» та білоруською «Саклер», кіпрська Watkino Investments Limited володіла білоруськими New Partnership LLC та Chieveley, кіпрська Belarussian Development Investments Limited була акціонером білоруської Спецпродмаш.

В Великобританії Антоніна Лагун досі є бенефіціарним власником компанії з милозвучною назвою SALO NETWORKS LIMITED, зареєстрованої в 2023 році, яка надає послуги компʼютерного програмування.

Юристка номінал

Не менш важливу роль в управлінні активами Лагуна грає колишня юристка “Дельта Банку” Ганна Гуцалюк. На відміну від Лагуна, а також всього топ-менеджменту “Дельта-Банку”, яких офіційно обвинувачують у розкраданні мільярдних коштів держави та які безпосередньо підписували документи про виведення коштів в оффшори, Гуцалюк та її юридичної компанії це не особливо стосується.

Ганна Гуцалюк народилась 26 квітня 1980 року. Вона працює з Лагуном з часів фінансової кризи 2008 року, коли вона входила до правління страхової компанії “Дельта-Життя”. Згодом вона також представляла інтереси оффшорного бізнесу родини Лагуна. Як писали ЗМІ, їх також можуть повʼязувати і романтичні стосунки. Зокрема, журналісти звертали увагу, що Лагун і Гуцалюк в різний час користувались автомобілями з однаковими номерними комбінаціями. Так, спочатку два чорні Range Rover 2014 року, а потім Mercedes S 63 AMG та Volkswagen Multivan були зареєстровані на Лагуна, а згодом на Гуцалюк.

ЗМІ писали, що ключовим активом екс-юристки зараз є PE Investments Limited (Кіпр), яку переписав на неї Лагун. Через цю компанію вона володіла австрійським бізнесом зі здачі в оренду нерухомості – OMS Immobilien GmbH. Це компанія, повʼязана із групою OMS Overseas Metal Service GmbH, яким володіли Ірина і Андрій Луньови (ймовірно, росіяни, які проживають в Іспанії). На сайті російського ТОВ “Русполимет” вказано, що Луньов є його афілійованою особою, зокрема, засновував німецьку трейдингову “дочку” компанії. Згідно з рішеннями українських судів, PE Investments це фірма-правонаступниця Rempton Holdings Limited (Беліз). Згідно з даними розслідування K2 Intelligence, саме через Rempton Лагун намагався провести угоду про продаж 50% Іллічівської зернової компанії (перевалочний термінал “Олір Ресорсиз”), що могло стати частиною корупмованої угоди між ним та оточенням тодішнього президента Петра Порошенка.

В Україні просто зараз PE Investments Limited є кінцевим бенефіціаром ТОВ “Агро Грін Менеджмент” (45151539). Цей агробізнес Гуцалюк заснувала минулого року разом із Денисом Тарасюком, колишнім начальником юридичного департаменту “Дельта Банку”. Тарасюк, як неодноразово відзначали медіа – єдиний з оточення Лагуна, хто залишається в Україні, проходить в якості обвинуваченого в кримінальних справах про виведення коштів з “Дельти”, проте досі не притягнутий до жодної відповідальності.

Разом з Тарасюком у Гуцалюк також є компанія ТОВ “Бірайт Адвокасі”. Це юридична фірма, адвокати якої часто представляють екс-власника “Дельта Банку” та його компанії у судових суперечках в Україні. Також формально від імені Лагуна Гуцалюк володіє низкою інших аграрних бізнесів (колишній банкір, ймовірно, вирішив перепрофілюватися на фермера). Це ТОВ “Олл Грін” (44910517) та ТОВ “Агрієн” (45077686) – обидвома володіють через кіпрську Ecovel Limited. Також ця кіпрська компанія заснувала в Україні ТОВ “Рідс” (42879774). Крім того, Гуцалюк мала частку в ТОВ “Феррара-Агро” і “Феррара Груп” – це компанії батька її дитини Олександра Романовського.

Директор-відбувайло

Найменш завидна роль в схемах Лагуна дісталась колишній голові правління банку “Дельта” Олені Поповій. Вона, як найвища посадова особа в установі, а також як керівник кредитного комітету, підписувала всі угоди, які стосувалися виведення мільярдів гривень на оффшорні рахунки. Через це Попова зараз проходить у кримінальних справах як співучасниця злочинів, повʼязаних із Лагуном.

Олена Попова народилась в 1974 році в Дніпропетровську, з Лагуном почала працювати не пізніше 1999 року. Саме тоді вони перетнулися в “Укрсоцбанку”, де Лагун працював з кінця 90-х до початку 2000-х пройшов карʼєрний шлях на посадах начальника управління грошових ринків департаменту казначейства, начальника казначейства, заступника голови правління. У лютому 2006 р. Лагун створив Дельта банк. З відкритих джерел відомо, що в «Укрсоцбанку» Попова пройшла шлях від завідувача сектору обліку та контролю дилінгових операцій до заступника начальника казначейства. У 2006 році Олена Попова почала працювати в Дельта Банку на посаді заступниці голови ради директорів, в 2007-му була призначена першою заступницею, у 2008 році стала головою ради директорів банку.

Очевидно, що саме Попова була найбільш поінформованою людиною щодо того, в який спосіб Лагун виводить кошти клієнтів з “Дельта банку” та конгломерату фінустанов, якими поступово обростав банкір. Це відображають і підозри у кримінальних провадженнях, оголошені Поповій за останні 7 років. Зокрема, вона проходила головною підозрюваною у епізоді із виведенням на підставну компанію Лагуна Silisten Trading Limited (Британські Віргінські острови) через Meinl Bank коштів на суму $87,3 млн. Суть оборудки полягала в тому, що Silisten Trading Limited отримувала в Meinl Bank кредит під заставу депозиту “Дельта банку”. Після того, як віргінська фірма не повертала кредит (фактично залишала кошти собі), Meinl списував гроші з рахунків “Дельти”. Тобто формально це була “звичайна” бізнес-операція, хоча по факту – по ланцюжку гроші виводилися на невідомі рахунки.

Епізод розслідували окремо Нацполіція, СБУ, НАБУ, проте результати розгляду досі відсутні. Загалом через Silisten, як стверджують розслідувачі, які проводили розслідування для американського суду з питань банкрутства, було виведено понад 1 млрд дол. коштів за сумнівними транзакціями на понад 50 компаній на Кіпрі, в Гонг Конзі, Панамі, на Сейшелах, у Сполученому Королівстві та Україні. Багато компаній мали бенефіціарів, директорів чи бухгалтерів, чітко повʼязаних із “Дельта Банком”.

Крім того, в березні 2017 р. Генеральна прокуратура оголосила Олені Поповій підозру у провадженні про виведення з банку коштів рефінансування НБУ на суму 1,7 млрд грн. Вона була оголошена у міжнародний розшук. В 2019 сума завданих збитків була збільшена до 4,4 млрд грн.

Попова виїхала з України ще наприкінці 2016 року і більше не поверталась. В інтервʼю виданню Главком вона повідомляла, що здійснила цей крок через стан здоровʼя і необхідність народження двійнят. Але зараз очевидно, що це була заздалегідь продумана схема втечі від відповідальності. Адже аж до жовтня 2021 року Миколі Лагуну взагалі не предʼявляли серйозних претензій щодо банкрутства “Дельти” – все “списувалось” на голову правління та її заступників, тобто формальних виконавців, якій нібито розкрадали банк без волі власника.

Лише в жовтні 2021 року Генпрокуратура висунула більш-менш серйозні звинувачення уже самому Лагуну – на суму 1,4 млрд грн. В рамках розслідування банкрутства банку було проведено 14 обшуків, також заарештувані активи Лагуна на 790 млн грн і дві сотні земельних ділянок у Київській, Чернігівській та Івано-Франківській областях. Щодо Попової, то нібито навіть вдалось арештувати $1 млн на її рахунку в неназваному швейцарському банку.

Зараз прізвище Олени Попової спливає у медіа та судовому реєстрі через позов Фонду гарантування вкладів, який намагається відсудити у Лагуна, його колишньої голови правління та інших менеджерів “Дельта банку” майже 23 млрд грн. збитків, завданих державі під час продажу активів збанкрутілої фінустанови. Формально у “Дельти” було багато активів у заставі, проте, коли Фонд почав їх розпродувати, виявилось, що йдеться про “сміттєві” кредитні зобовʼязання, майже нічим не забезпечені. А отже, кошти, які Фонд виплатив вкладникам “Дельти” після її банкрутства, немає чим покривати. Адвокати Лагуна міркують над тим, як знову повернути Попову в інфополе і – на фоні справи про банкрутство самого Лагуна – знову перекласти публічну відповідальність за те, що такий великий банк “луснув” виключно на “непрофесійних” менеджерів.

На відміну від Лагуна, який не приховує своє перебування в Австрії, Попова не розголошує своє поточне місце перебування. Проте з поінформованих джерел відомо, що проживає вона у Відні. Хоча ще 4 роки тому в інтервʼю заявляла, що її місце проживання відоме слідчим, з якими, як вона стверджувала, тоді співпрацювала. Оскільки Попова уже набагато довше, ніж Лагун, перебуває під слідством, щодо неї можуть скоро почати збігати строки давності у кримінальних справах. Тобто фактично завдання захисників Лагуна полягає в тому, аби якомога більшу кількість звинувачень щодо екс-власника “Дельта банку” перевести на екс-топ-менеджера фінустанови. І в рамках уже її справи – поховати.

***

Попри низку юридичних хитросплетінь, очевидним залишається той факт, що за операціями та діями Антоніни Лагун, Ганни Гуцалюк і Олени Попової стоїть особисто Микола Лагун. А відтак відповідальність за його дії не повинна бути розмитою на жінок, під спідницями яких він фактично намагається сховатися від правосуддя. Інша справа, що слідчі органи і суди не надто воліють не те що розбиратися у тонкощах сімейно-управлінського лабіринту, але й в цілому тяжіють до того, аби нарешті списати найгучніше банкрутство останніх десятиліть в аннали історії, великодушно пробачивши фігурантам розграбування країни на понад $1 млрд через схеми виведення коштів на підставні компанії.