ГУР знищило у Чорному морі російський Су-30СМ

Він належав до складу 43 окремого морського авіаційного полку ВКС РФ.

gur.gov.ua

Воїни спецпідрозділу ГУР МО України знищили російський бойовий літак  під час операції в акваторії Чорного моря. Як повідомили у пресслужбі ГУР Міноборони, ворожий Су-30СМ знищили влучанням з ПЗРК.

Винищувач упав у море. Він належав до складу 43 окремого морського авіаційного полку ВКС РФ, який базується на аеродромі міста Саки у тимчасово окупованому Криму.

За даними ГУР, окупанти втратили зв’язок зі своїм бойовим бортом 11 вересня 2024 року близько 5-і ранку. Орієнтовно через три години росіяни розпочали пошуково-рятувальну операцію із залученням літака Ан-26, а також гелікоптерів Мі-8 та Ка-27.

В обідній час загарбники доповіли командуванню про виявлену в морі, за 70 кілометрів на північний захід від мису Тарханкут, характерну пляму від авіаційного пального, а невдовзі побачили і уламки знищеного Су-30СМ. Вартість такого літака становить орієнтовно 50 мільйонів доларів.

Су-30 - російський двомісний багатоцільовий винищувач покоління 4++. Розроблений на основі Су-27УБ. Призначений для завоювання переваги в повітрі, далекого патрулювання, супроводу літаків дальньої авіації, радіолокаційного спостереження, наведення і управління, а також може використовуватися як навчально-бойовий літак. Здатний виконувати бойові дії, пов'язані з великою дальністю і тривалістю польоту і ефективним управлінням групою винищувачів.