В ISW заявили, що росіяни на Курському напрямку пішли в контратаку та відвойовують позиції ЗСУ

Наразі ситуація у регіоні нестабільна.

facebook.com/GeneralStaff.ua

Російські війська перейшли до контратак у Курській області. Станом на зараз ситуація у регіоні нестабільна. Про це йдеться у свіжому звіті аналітиків американського Інституту вивчення війни.

За їх даними, масштаб і потенційні перспективи атак армії РФ поки що незрозумілі і робити остаточно висновки ще рано. Згідно з даними геолокаційних кадрів від 11 вересня,  росіяни відвойовують  позиції ЗСУ на схід від Журавлів (на північний схід від Коренево). А додаткові кадри від 10 числа кажуть про те, що підрозділи 51-го повітряно-десантного полку просунулися на північ і північний схід від Снагоста  - на південь від Коренево - під час механізованого наступу чисельністю до роти.

Російські мілблогери заявили, що війська РФ проводять механізовану контратаку з півночі біля Коренево, під час якої просунулися до Снагоста. За твердженням деяким джерел, росіяни повністю захопили Снагост, але у ISW не побачили візуального підтвердження цих заяв.

Також заявлялось про просунення  підрозділів 51-го полку ВДВ та 155-ї бригади морської піхоти в районі Снагоста. Нібито вони захопили Червоножовтневе, Комарівку, Вишнівку, Апанасівку, 10-го Жовтня, Обухівку, Бяхово, Внезапне та Гордїївку. В ISW ці дані не підтвердили, проте і не спростували. 

Аналітики інституту вважають, що росіяни контратакують у Курській області, діючи підрозділами розміром з роту і можуть використовувати частини більш досвідчених у бою підрозділів для цього. При цьому вони можуть покладатися на відносно боєздатні підрозділи для штурму. Поки не зрозуміло, наскільки ефективними будуть ці операції, адже ці підрозділи були деградовані та відновлені багато разів, зокрема,155-а бригада морської піхоти.

Також для ISW залишається незрозумілим, чи достатньо у РФ військ, необхідних для витіснення ЗСУ з Курщини або захисту від нових контратак, про які також згадується. Аналітики вказують, що військове командування Росії розгорнуло в Курській області не цілі формування, а лише частини підрозділів.

Експерти інституту вважають, що РФ може планувати перекидання додаткових, більш боєздатних підрозділів з України, однак неясно, коли може відбутись така передислокація.