Популярна «Ізабелла» і сорти без кісточок: про виноград, який росте в Україні

Вчені стверджують, що темні сорти ягід корисніші за світлі.

finedininglovers.com

Щороку у світі вирощують близько 75 мільйонів тонн винограду. Величезна кількість! І Україна теж входить в число тих, хто його вирощує, хоча після анексії Криму багато виноградників залишилось на окупованій території та й взагалі втрачено. Про улюблені українцями виноградні сорти, примхливість цієї рослини, користь ягід, а також секрети правильного зберігання грон - у матеріалі Коротко про.

Виростив лозу? Тримай медаль!

Історія цієї рослини давня. Вирощувати виноград почали ще 6000–8000 років тому на Близькому Сході. Де саме – достеменно невідомо. Зате відомо, що у наш час виноград активно вирощують усюди, де дозволяє клімат. В Україні великі площі виноградників є в Одеській, Херсонській, Миколаївській, Запорізькій областях та на Закарпатті. І, звісно, в окупованому Криму. В цих регіонах екосистема має свою родзинку: південь - спекотний з морськими вітрами, а на Закарпатті гори захищають виноградники від холоду.

Хоча садоводи на практиці доводять, що виноградна лоза прийметься і у північних областях України і навіть дасть врожай. От тільки ягоди будуть кислуватими на смак.

-  Як не крути, а виноград потребує сухого спекотного клімату, певну кількість опадів, поживного ґрунту, - розповідає Коротко про агроном компанії «Світофрукт» Валентин Кора. – Та не лише у кліматі справа. Виростити виноградну лозу і отримати врожай – це, вважайте, медаль для садівника: значить, він вже професіонал. Рослина примхлива. Потребує підживлення, вчасного поливу, правильної обрізки та формування лози, мульчування, захисту від морозів, хвороб, шкідників. Навіть зрізати достиглі грона треба правильно, тому що можна нашкодити лозі.

Щодо грона, то на одному може бути від 15 до 300 ягід.

Узагалі існує понад 10 тисяч різних сортів винограду. Ягоди можуть бути малинового, чорного, темно-синього, жовтого, зеленого, помаранчевого та рожевого кольорів. А «білий» виноград насправді має зелений колір і узагалі еволюційно походить від фіолетового винограду. Ягоди сушать, консервують, переробляють. І, звісно, їдять свіжими. До речі, виноград, призначений для споживання у свіжому вигляді, називають столовим.

- Вчені добре попрацювали над виведенням нових сортів столового винограду, і тепер маємо такий, що дійсно добре транспортується та зберігається, - каже Валентин Кора. – В Україні найбільш популярний столовий сорт "Ізабелла". Також вирощують «Аркадію», «Рошфор» , «Августин».  Окремим пунктом у рейтингу популярності стоїть виноград з кишмишових, тобто без кісточок. Часто споживачі думають, що кишмиш – це тільки білий виноград з невеликими ягідками. Насправді, кишмишові сорти мають різний колір забарвлення, ягоди є і круглі великі (сорт «Ред Роуз»), і продовгасті, як пальці (сорт «Аватар»).  Особисто мій фаворит – темно-синій «Юпітер», ранньостиглий, морозостійкий, врожайний, самі грона, як і ягоди, великі, м’якоть насичена, ароматна, смачна.

Чи це «Юпітер» з великими ягодами, чи звичний пересічному покупцю дрібненький «білий» безіменний кишмиш – виноград треба куштувати. До того ж тепер, у сезон.

Треба їсти зі шкіркою

Про те, що виноград має бути у раціоні людини, яка слідкує за своїм здоров’ям, кажуть і лікарі. Виявляється, соковиті, солодкі та смачні ягоди містять ще й чимало вітамінів та мінералів. В ягоді є:

До речі, вчені стверджують, що темні сорти ягід корисніші за світлі. А ще дієтологи радять їсти виноград разом зі шкіркою, в якій міститься більша частина вітамінного складу ягоди. Виноградна дієта допоможе:

Та все ж не треба об’їдатися виноградом. Оптимальна доза для дорослої людини на день всього 100-150 грамів. Якщо з’їсти більше, то можна отримати здуття живота та проблеми з кишечником. А ще виноград не рекомендують людям з виразковою хворобою шлунку, при гастриті та ожирінні.

До того ж деякі дієтологи нарікають, що виноград надто калорійний: в 100 г ягід - від 70 калорій. І багато цукру. Але з іншого боку, у снеках для перекусу чи бутерброді з ковбасою калорій більше, а користі менше. Тому вибір завжди за споживачем. І не поспішайте заміняти цілі ягоди винограду на перероблені у вигляді соку. Організм отримає набагато менше користі.

Як обрати стиглий виноград?

Важливо уважно оглянути ягоди перед покупкою, тому що одна гнила виноградина на гроні призведе до того, що й інші швидко зіпсуються. Отож, стиглий виноград має:

Як зберігати?

Лише у добре провітрюваному контейнері або іншій тарі з вентиляцією. В інакшому разі утворюється вологість, що прискорює псування ягід. Виноград у правильному контейнері зберігається у холодильнику від одного до чотирьох тижнів, а то й довше.

А якщо заморозити ягоди? Можна й так. Щоправда, такий виноград можна використовувати тільки для смузі або замість льоду у коктейлі, тому що розморожені ягоди втрачають свою структуру.

Що приготувати з винограду?

Це той випадок, коли ягоди краще їсти свіжими. Виноград смачний як десерт, і без зайвої мороки та приготування. Хоча відомі кухарі стверджують, що ягоди є вдалим доповненням до салатів, супів, солодощів, напоїв.

Пропонуємо приготувати один зі знаменитих салатів з виноградом.

Вальфдорський салат

Куряче філе нарізати шматочками, відбити, приправити сіллю, підсмажити на олії кілька хвилин до готовності.

Овочі та фрукти почистити та нарізати соломкою. Вже нарізане яблуко скропити лимонним соком. Ягоди винограду розрізати навпіл.

До майонезу додати дрібно нарізану цибулину та решту овочів і фруктів. Ретельно перемішати. Волоські горіхи трохи просмажити і також додати до суміші.

Збираємо салат. Викласти на тацю куряче філе, покриваємо сумішшю з майонезом, прикрашаємо цілими ягодами винограду і половинками горіхів.