Дебати в США: як Гарріс «переусміхала» Трампа

Ця словесна дуель може внести корективи до рейтингів кандидатів на пост американського президента.

REUTERS

У США відбулися дебати між Дональдом Трампом та Камалою Гарріс. І на відміну від його зустрічі з Джо Байденом, тут експрезидентові довелося набагато важче. А кандидат від демократів, навпаки, виглядала більш розкутою та привабливою.

Словесна дуель розділилася на два аспекти, що вплинули на американського виборця. На емоційний – що діє почуття і підсвідомість, і раціонально-фактажний, який змушує замислитися над словами кандидатів. І ведучий дебатів явно підігравав Гарріс, ставлячи їй прохідні питання, а ось Трампу – каверзні. Кореспондент Коротко про уважно дивився та аналізував дебати кандидатів.

Трамп емоційно програв дебати

У першому аспекті перемогу на цих дебатах, безперечно, здобула віцепрезидент Камала Гарріс. Вона була відверта і розкута - прихильне до себе відкрите і живе обличчя.

Трамп же виступав із кам'яним обличчям і був як пружина. Видно було, що Гарріс для нього незручний опонент. У будь-якому разі, переваги Трампа над візаві, як на дебатах з Байденом, – не було. Гарріс посміхалася, він же тримав очі вниз, ні разу не глянув на опонента. Віцепрезидент часто іронічно кидала на суперника погляд, реагуючи на не завжди вдалі контраргументи. Трамп був похмурий і майже не посміхався, тільки в кінці дебатів продемонстрував свою фірмову «усмішку жаби» (підвисле підборіддя і міцно стиснуті губи). Одним словом, емоційно Гарріс обіграла Трампа.

Збулися також прогнози експертів щодо тактики Камали Гарріс, яка дотримувалася прокурорського стилю (Гарріс - колишній прокурор, відома своєю суворою манерою допитів) у спілкуванні з обвинуваченим. Віцепрезидент звинувачувала експрезидента в тому, що він - ворог демократії та свободи, що він спровокував штурм Капітолію, любить диктатора Путіна та Кім Чен Ина, які йому лестять, що він расист, та багато іншого.

І Трамп, як «обвинувачений», змушений був захищатися, огризатися. Причому не завжди вдало, наводячи дуже безглузді аргументи. Наприклад, такі, що у штурмі Капітолію 6 січня 2021 року був винен не він, а речник Нєнсі Пелосі, яка нібито відмовилася від військової охорони парламенту. І що Путін його поважає, а прем’єр Угорщини Віктор Орбан – взагалі «найбільший світовий лідер», який слухає його.

Гарріс вдало провокувала Трампа

Віцепрезидент також часто намагалася провокувати Трампа і дуже вдало. Вона кілька разів боляче «підколола», на що той почав заводитись і нервувати.

Особливо вдалим був «укол» Харріс про те, що дивно слухати міркування про виконання закону від людини, щодо якої заведено десятки кримінальних справ, у тому числі й про сексуальні злочини.

Також дуже болючим для Трампа стали звинувачення у расизмі. Мовляв, він закликав до переслідування чорношкірих, а американці мають обрати того, хто об'єднує, а не розділяє країну.

Сам Трамп, як теж прогнозували експерти, намагався вести себе стримано і не ганити опонента. Дебати з Байденом показали, що він більше виграє тоді, коли поводиться спокійно та культурно. Але не зміг впоратися з емоціями і в другій частині зустрічі таки перейшов на особистості. Заявив, наприклад, що Камала Гарріс - найгірший віцепрезидент за історію США.

Зійшлися два популісти

Що ж до раціонально-фактажної частини дебатів, то тут переможця не було. Зійшлися два популісти, які говорили в стилі: «ось я стану президентом, і американці відразу отримають «золоті гори».

Економіку США Дональд Трамп назвав "жахливою".

"При моєму президентстві бізнес розгорнувся як ніколи. Вони (Джо Байден. – Ред.) це все скоротили, і ціни одразу зросли. Зараз бачимо, як зростають ціни на енергетику, на бензин. Якщо вона (Гарріс, – Ред.) переможе, в перший же день все ляже”, - заявив Трамп.

Він додав, що Камала Гарріс не має економічного плану, а "просто скопіювала план Байдена", і назвав Гарріс "марксисткою". Також додав, що збирається "суттєво знизити податки".

Камала Гарріс пообіцяла будувати "економіку можливостей". Йдеться про податкові пільги для молодих сімей та допомогу малому бізнесу, який є "основою американської економіки". Трампу Гарріс дорікнула, що він планує "зменшити податки для мільярдерів та великих корпорацій".

Трамп використав свого улюбленого коника – тему мігрантів. Він заявив, що Джо Байден та Камала Гарріс дозволили "терористам приїжджати до країни". "У всьому світі злочинність падає, але не тут, тут - зростає. Мігрантська злочинність у небачених масштабах", - сказав він.

І тут уже «попливла» Гарріс. Адже саме вона вела це питання в адміністрації Байдена, але великими успіхами похвалитися не може. А ця тема дуже важлива для американців. І вони швидше почують Трампа, який сказав, що демократи спеціально пускають мігрантів до країни, щоб отримати їхні голоси на виборах.

«Якщо Трамп переможе, то Путін буде у Києві»

Під час дебатів також порушувалася тема України. Але обидва кандидати озвучили її загальними фразами. Трамп повторив свій постулат, що при ньому б ця війна не почалася, і що у разі приходу до влади він її одразу закінчить. При цьому він наполегливо не хотів відповідати на запитання, чи хоче він перемоги України. «Я хочу, щоби війна припинилася. Я вирішу це питання ще до того, як стану президентом», - сказав він. Він кілька разів повторив, що люди в Україні гинуть мільйонами. І що Гарріс, яка неодноразово приїжджала до Києва, «жахлива переговорниця».

У відповідь на це Камала Гарріс заявила, що «Трамп бреше», і у разі його приходу до влади «Путін сидітиме у Києві». А вона продовжить допомагати Києву і сподівається на його перемогу. "Я зустрічалася із Зеленським за кілька днів до того, як Росія вторглася в Україну. Я поділилася з ним даними американської розвідки про те, як він може захистити себе. Через кілька днів я поїхала до країн НАТО - Польщі та Румунії, ми об'єднали 50 країн, щоб підтримати Україну. Завдяки ППО, боєприпасам, артилерії, "Джавелінам", танкам "Абрамс" Україна стоїть», - сказала вона.

Але заключне слово залишилося за Дональдом Трампом. Після того як Гарріс розписала всю красу свого президентства, тут уже Трамп її «підколов». «Вона каже, що зробить те, те й те. А чому вона не зробила цього зараз, коли вже перебуває при владі?» - потролив він свою опонентку, і виглядало це дуже вдало.