Канадський мовник скасував трансляцію пропагандистського фільму "Росіяни на війні" на тлі протестів

Українська діаспора в Канаді вийшла на мітинг із вимогою не допустити демонстрації картини в рамках кіноогляду.

КАНАДСЬКА ПРЕСА/Пейдж Тейлор Вайт

Канадський громадський мовник TVO скасував трансляцію пропагандистського фільму "Росіяни на війні" через протести українців. У день презентації картини пресі та представникам індустрії на кінофестивалі в Торонто (TIFF) українська діаспора прийшла біля місця проведення кіноогляду з плакатами Russians are killers and rapists ("Росіяни - вбивці та ґвалтівники") та Help TIFF find russian propaganda ("Допоможіть TIFF виявити російську пропаганду "). У п'ятницю фільм планують представити глядачам на кінофестивалі, після чого картину хотіли показати в ефірі TVO, але через громадський резонанс мовник вирішив цього не робити. Раніше саме TVO направив виділені з Канадського медійного фонду 340 тисяч доларів на зйомки цього фільму.

- Ми дослухалися до думки українсько-канадської спільноти та її вдумливого і щирого голосу. Рада директорів TVO ухвалила рішення поважати отримані відгуки, і TVO більше не підтримуватиме і не демонструватиме "Росіяни на війні". TVO перегляне процес фінансування цього проєкту та використання нашого бренду, - заявив голова ради директорів TVO Кріс Дей.

Фільм "Russians at War" ("Росіяни на війні") російського режисера Анастасії Трофімової раніше вже представили на Венеційському кінофестивалі. Картина викликала шквал критики в Україні, оскільки зображує російських солдатів "простими людьми" і не показує злочинів, які вони вчиняють у нашій країні. У МЗС України виступили проти спроби використати Міжнародний кінофестиваль у Торонто TIFF для відбілювання злочинів російських солдатів в Україні. Представник парламентської фракції "Слуга народу" Євгенія Кравчук також закликала не допустити демонстрації фільму на кінофестивалі в Торонто.