Дворічна дитина мало не померла через вітрянку, яка спровокувала серйозне ускладнення

Дівчинка розчесала висипку і в ранки проникли мікроби, які роз'їли тіло майже до кісток.

Перше медичне об'єднання Львова

Медики львівської дитячої Лікарні святого Миколая врятували Мілану із Рівного, якій тоді був лише 1 рік і 9 місяців. Все почалося зі звичайної вітрянки. Однак через ускладнення внаслідок інфекції до лікарні дитина потрапила вже у стані медикаментозної коми. Про порятунок дівчинки розповіли у Першому медоб'єднанні Львова.

Наприкінці червня мама Мілани помітила на тілі донечки характерну для вітряної віспи висипку. Під час огляду педіатра дитина  почувалася нормально, однак лише за годину після візиту її стан різко погіршився, а шкіра посиніла. До лікарні у Рівному Міланку доправили вже із зупинкою серця. Медики реанімували дитину і  тиждень боролися за її життя, а потому - у стані медикаментозної коми - відправили у Львів.

Через зонд живили виснажений організм дитини висококалорійним та білковим харчуванням, а хірурги чистили та лікували глибокі рани на тілі. Це одне із можливих ускладнень вітрянки. Називається воно флегмона - гнійне запалення мʼяких тканин. У Мілани рани подекуди сягали вже мʼязів та кісток.

- Вітрянка це передусім вірус, який дуже знижує наш імунітет. І всі мікроби, які живуть на шкірі, під шкірою уже не мають стримуючого фактору, активно розмножуються та проникають через пошкодження. Тобто, наша маленька пацієнтка просто розчесала висипку і в ці маленькі ранки проникли мікроби. Такі запальні процеси можуть дуже швидко поширюватися - усього за кілька годин. І можуть призводити до ось таких дуже складних наслідків, - пояснює хірургиня Лікарні Святого Миколая Лариса Шевченко.

У лікарні Мілана пробула у комі близько трьох тижнів. Коли опритомніла, рани вже були достатньо чистими для виконання операцій із закриття дефектів. На ушкоджені ділянки хірурги пересадили власну шкіру дитини із лівого стегна. Згодом дівчинка почала самостійно їсти та пити.

Мілана вже вдома. У вересні їй виповниться 2 рочки. Лікарні наполегливо рекомендують батькам щеплювати малюків від вітряної віспи. Ця вакцинація не входить до календаря обов’язкових щеплень, утім лише вона здатна вберегти від можливих важких наслідків вітрянки.