Салон краси для особливих дітей: перукарка-дослідниця з Одеси відкриває в США заклад для дітей з аутизмом

Історія українки, яка мріє створити в США особливий салон краси.

Олена Харюкова – українка, яка мріє створити в США особливий салон краси. Вона хоче стригти дітей з аутизмом, бо має багаторічний досвід роботи з такими клієнтами.

Жінка переїхала до Америки у 2022 році, рятуючись від війни в Україні. Попри те, що з улюбленою справою довелось на деякий час пригальмувати, Олена досить швидко повернулась до стрижок – паузи як і не було. Зараз вона збирає весь свій досвід роботи з дітьми з РАС, пише концепцію майбутнього проєкту, щоб запропонувати його донорам.

З Одеси до Міннесоти

До переїзду в США Олена жила з родиною в Одесі. Звідти виїхали на другий день повномасштабної війни. «У нас маленька дитина. Маші був всього 1 рік і 4 місяці, я була шокована і не могла пережити цей страх. Ми протягом місяця блукали Європою – було дуже важко. Потім з'явилась нагода виїхати в штати, і ми її використали», – розказує Олена.

Спочатку прилетіти до Мексики, дві з половиною доби провели в таборі на кордоні, а потім пішки перейшли кордон і опинились в США. Потім ще переліт – і родина нарешті оселилася в Мейпл-Гров, в штаті Міннесота.

«Дуже складно було спочатку, наприклад, орендувати житло. По суті, ти тут ніхто. І тобі потрібен поручитель, а ще треба оформлювати багато документів. Нам схвалили квартиру, чоловік влаштувався на роботу, де працював з ранку до пізнього вечора, а я з Машенькою сиділа вдома і не працювала», – додає жінка.

Потім були найскладніші півтора року. Але зараз родина вже має своє житло в оренді, чоловік – стабільну роботу, а Олена – американську ліцензію від American Barber Association, з якою може стригти людей в США.

Досвід з особливими дітьми

Перші діти з аутизмом приходили до Олени на стрижку ще в Одесі. Взагалі вона вже має 10-річний стаж перукаря, і за цей час тільки укріпилась в думці, що хоче розвиватися та робити більше у своєї професії.

Діти з РАС, які приходили стригтися до Олени, ставали постійними клієнтами та не хотіли змінювати майстра – навіть якщо переїжджали в інший район. Попри діагнози дітей, в Олени з такими клієнтами ніколи не було проблем: ні істерик, ні бійок, ні якихось втеч з салону.

«Я думаю, що мій талант – у свого роду ментальній взаємодії. Дітки йдуть зі мною на контакт і довіряють мені – це відбувається на рівні хімії. З якимись дітками процес йде швидко, з деякими треба попрацювати трохи довше, але зрештою всі пострижені та задоволені. А у моїй професії це головне», – каже жінка.

Як поводитися з дітьми з РАС

Олена згадує випадок, коли один її клієнт – хлопчик Лев – категорично не сприймав звук машинки. Він починав вистрибувати з крісла. «Ми зробили невелику паузу, пообіцяли не використовувати гучні прилади – і продовжили стрижку ножицями. Все було спокійно та добре», – каже Олена. І доповнює, що в будь-якій ситуації потрібно зберігати спокій.

А ще мати на увазі, що такі діти не люблять, коли їх чіпають. Також спочатку з ними обов'язково потрібно познайомитися, пояснити, що буде далі. «Розмовляйте, як з усвідомленою дорослою людиною, а не як з якоюсь хворою. Не треба спеціально через силу посміхатися, сюсюкатись, вони це не люблять. Дитина, швидше за все, не зможе стригтись у такого майстра», – радить Олена.

Ще в Одесі жінка пройшла психологічні курси, де вивчала нюанси роботи з дітьми з аутизмом. Хотіла ще більше розуміти особливих дітей, тому що до цього вона ґрунтувалася лише на своїх внутрішніх почуттях, інтуїції. Дуже багато уваги на курсах приділяли взаємодії дитини, майстра та батьків – мами або тата.

«Коли зазвичай приводять таких діток, мами намагаються десь відсісти й здалека спостерігати за процесом. Але так не працює. Мама обов'язково має бути поруч. Потрібний зоровий контакт батька із дитиною: або за руку тримати малюка, або сісти зовсім близько», – пояснює перукар.

За словами жінки, її досвід і вміння спілкуватися з дітьми склались в прості правила, яким вона слідкує. Зараз вона збирає все це в наукові статті, щоб передавати знання та навички іншим людям, які хочуть навчитися налагоджувати контакт з дітьми з РАС.

Мрія

Олена продовжує стригти вже нових клієнтів, зокрема з РАС – поки що здебільшого це українці. Тут, в Мейпл-Гров, жінка навіть вибрала місце, де потенційно хоче бачити свій салон для особливих дітей.

«Ми живемо в центрі містечка. Тут є офіси, які здаються в оренду. Я планую зняти приміщення і відкрити салон краси для дітей з РАС. Тут це дуже потрібна послуга, бо дитячі салони є, але жодного для особливих дітей».

Олена пише наукові статті, збирає досвід та знання до купи, але треба думати й про фінанси. Тому вона не тільки розвиває саму ідею, пише концепцію, а й шукає спонсорів. У планах – знайти фонди, які готові допомогти розвиватися такій справі. Крім того, вона планує запустити невеликі майстер-класи для майбутньої команди.