Київ може втратити джерело питної води через забруднення Десни

"Київводоканал": через забруднення Десни Київ вимушений буде перейти на альтернативні джерела водопостачання.

Суспільне Чернігів

Через забруднення Десни Київ може втратити питну воду та змушений буде перейти на альтернативні джерела водопостачання. Про це заявив заступник директора "Київводоканалу" Володимир Костюк в етері "Еспресо".

- Хочу нагадати, що річка Десна залишається основним видом водопостачання для очисних споруд Деснянських водопровідних станцій і становить 70% підготовленої питної води для мешканців Києва. Альтернативи такому водозабору сьогодні немає. Його втрата призведе до серйозних наслідків й розбалансування системи водопостачання столиці, - пояснив Костюк.

За його словами, водоканал двічі на тиждень бере проби у верхівʼях річки. Наразі забруднена вода спустилась нижче Чернігова.

- На жаль, органічне забруднення продовжується. Змоделювати, яка вода прийде на водозабір через 4-5 днів, неможливо. Втім, ми очікуємо найгірших результатів. Якщо такі результати підтвердяться й наша чинна технологія не здатна буде очистити воду, то можливий сценарій відмови від цього джерела водопостачання й перехід на інші джерела. Зокрема, на Дніпровську станцію та артезіанські джерела. Втім, ця альтернативна система не зможе на 100% забезпечити водопостачанням усе місто Київ,- додав він.