Атака дронів на Підмосков'я: закриті аеропорти, перевірка ППО та психологічний ефект

Навіщо була проведена і що показала масована атака наших БпЛА на території країни-агресора.

segodnya.novyny.live

У ніч на 10 вересня Україна та Росія обмінялися масованими атаками дронів по території одна одної. Причому потужність української атаки була вдвічі більшою. Якщо росіяни запустили 46 «Шахедів» на ​​нашу територію, з яких 38 було збито, то українська сторона запустила 144 БПЛА по дев'яти регіонах Росії – Московській, Курській, Тульській, Білгородській, Калузької, Воронезькій, Липецькій і Орловській областях та Краснодарському краю. І ККД нашої атаки був у рази вище російської, хоча вони намагаються хвалитися, що збили всі наші апарати. Але реальність – інша. Деталі - у матеріалі Коротко про.

Удари по аеродромах та паливно-енергетичних об'єктах

Мер Москви Сергій Собянін заявив, що в ніч проти 10 вересня в Росії нібито збили 14 безпілотників, які летіли на столицю країни-агресора. Але при цьому були закриті аеропорти "Шереметьєво", "Домодєдово" та "Внуково" і оголошено план "Килим". Понад 30 міжнародних та внутрішніх авіарейсів затримано в аеропорту "Внуково" через атаку БпЛА на Москву, скасовано шість. Серед рейсів, що прибувають до "Внуково", було затримано 13, скасовано два. У "Домодєдово" затримуються близько 10 рейсів, на виліт - стільки ж. Постраждав аеропорт "Жуковський" під Москвою, в якому виникла пожежа. Очевидці розповіли, що чули щонайменше 10 гучних вибухів.

Влада Тульської області повідомила про потрапляння по «об'єкту паливно-енергетичного комплексу". У Курській області під удар українських безпілотників потрапив аеродром "Халіно". Найбільше істерик у РФ викликали атаки на Підмосков'я. Також у мережі писали про нібито роботу ППО у районі російського військового аеродрому "Шайківка", де розміщені стратегічні бомбардувальники Ту-22М3.

У росіян – паніка

Українська атака насамперед мала психоделічний ефект. Мешканці країни-агресора на власній шкурі відчують, що таке війна, яку вони розв'язали в Україні.

Російські пропагандисти опублікували відео з прольотом дрону літакового типу над населеним пунктом у Московській області та наступним вибухом. На відео чути лише гул мотора дрону, але не помітна робота російської ППО.

У коментарях до цього відео в соцмережах та телегам-каналах росіяни влаштували справжню істерику. Вони цікавляться, де поділася хвалена російська ППО, яка, як запевняє влада, надійно прикриває і Москву, і Московську область. Обурені вони і відсутністю повідомлень про загрозу, а також тим, що майже за три роки повномасштабної війни російське командування так і не змогло підготувати окупантів до роботи хоча б на примітивних озброєннях, здатних виконувати функції ППО.

"Де ППО Підмосков'я? Де сповіщення людей. Воробйов (замкомандувач Росгвардії. – Ред.) і Герасимов знову все пр..рали", «Вибухи слухав всю ніч, попередження не було. Про..бали чи електрику економлять», «А казали, що Москва і Підмосков'я тотально прикриті???» - приклади обурення росіян.

Росію могли атакувати «Привиди Фенікса»

Видання Forbes припускає, що атака по російських об'єктах могла здійснюватися, у тому числі, і штурмовими безпілотниками Phoenix Ghost (Привиди Фенікса). Це техніка, що постачається та використовується українськими силами на регулярній основі і має разючі нові можливості, не кажучи вже про дальність польоту від 600 до 800 км. І щось подібне до Phoenix Ghost було використано для нападу на російську територію.

Під назвою Phoenix Ghost мається на увазі використання декількох різних безпілотників, а не окремий дрон. У квітні 2024-го на Army Aviation Mission Summit компанія Aevex представила боєприпас під назвою «Атлас». Є ще варіант під назвою «Домінатор». "Атлас" виглядає найкращою версією російського "Ланцета", а "Домінатор" нагадує менший "Шахед" для поразки далеких цілей. Важливо, що вони описані як "випробувані у бойових умовах".

«Домінатор» має подвійну конструкцію стріли, довжину 1,5 м та розмах крил 5 м. Злітна вага становить 45 кг із корисним навантаженням 16 кг. Як і більшість дронів середнього розміру, цей апарат має газовий двигун та пропелер. Він літає "5+ годин" зі швидкістю 90+ км/год із дальністю понад 640 км, що робить його більш стратегічною зброєю.

«Ці БпЛА мають достатньо потужностей, щоб знищити російську протиповітряну оборону і вивести з ладу російські авіабази, які використовувалися для нападів на Україну, або допомогти спалити життєво важливі стратегічні нафтогазові об'єкти і зруйнувати військову економіку, змусивши Росію припинити війну», - пише видання.

Думка експерта

Сергій Грабський, військовий експерт:

- По-перше, потрібно розуміти, що ефективність використання дронів становить лише 20-25% від кількості, що використовується. Тобто лише чверть потрапляє у ціль. Друге – ми завдали удару по Москві та протестували систему ППО російської столиці, яка поряд з Пітером та Кримом є найпотужнішою. Тепер ми можемо більш точно бити по об'єктах у Москві та обходити їх ППО. Роботу російських аеропортів внаслідок цієї атаки було зупинено, важливий військовий аеродром «Жуковський» був пошкоджений. Це також плюс.

Ну і, звичайно, нанесення таких ударів несе великий морально-психологічний ефект. Московити повинні розуміти і відчувати, що вразливі. Адже специфіка жителів Москви така, що їх не цікавить те, що відбувається за МКАД (Московська кільцева автомобільна дорога). А ось що відбувається усередині - те їх стосується. І тепер війна їх знову торкнулася безпосередньо.