Прокурор МКС про відмову Монголії заарештувати Путіна: Результати ми побачимо, але це буде нелегко

Україна спільно з міжнародними партнерами веде роботу у цьому напрямі.

t.me/pgo_gov_ua

Міжнародний кримінальний суд зафіксував перебування президента Росії Володимира Путіна у Монголії, яка є підписантом Римського статуту. Про це заявив Головний прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

- Це вперше за два роки… з того часу, коли було видано ордери на арешт. Путін уперше був на території країни-підписанта Римського статуту. Задокументовано, що інші країни, які є членами МКС, він не відвідував. Тому зрозуміло, що ордери на арешт уже працюють, – зазначив він, коментуючи відмову Монголії заарештувати Путіна.

Хан визнав, що виконання норм та співробітництво в МКС не є ідеальними. За його словами, раніше вже були випадки такого невиконання у минулому, коли держави не працювали із судом. Водночас прокурор МКС закликав не "розчаровуватися" та пообіцяв "результати".

- Не треба розчаровуватись, результати ми побачимо, але це не буде легко. Ми рухаємося до реального застосування права і робимо це разом, - наголосив він.

Також прокурор нагадав, що Римський статут передбачає спеціальну процедуру у випадках, коли країна-підписант відмовляється виконувати зобов'язання. Як правило, МКС ініціює генеральне засідання всіх членів міжнародного органу, на якому держави ухвалюють рішення.