Експерт СБ Оксана Руженкова: Купуйте картоплю у жовтні – взимку ціни будуть рекордними

Що буде цієї зими за адекватними цінами, а вартість яких продуктів зашкалюватиме.

ФБ Оксана Руженкова

Аномальна спека очікувано принесла суцільні проблеми: аграрії скаржаться на погані врожаї та обіцяють високі ціни. Які запаси варто зробити на зиму, що буде в дефіциті і на які продукти ціни зашкалюватимуть? На ці та інші питання Коротко про відповіла експерт Світового Банку Оксана Руженкова.

"На зиму варто запастися картоплею"

- Оксано, настала осінь, і можна робити вже цілком обґрунтовані прогнози щодо того, що чекає на продуктовий ринок цієї зими. Почнемо з одного з найпопулярніших продуктів на українських столах - картоплі.

- Вже сьогодні можна говорити про те, що у нас цього року є суттєвий недобір картоплі. За інформацією Інституту картоплярства, цього року врожай буде на 36% меншим насамперед за рахунок зменшення обсягів вирощування у домогосподарствах. Через те, що діти виїхали за кордон, бабусі та дідусі вже не можуть засадити та обробити свої стандартні 60 соток: для літньої людини це непосильна праця.

Скоротили вирощування і великі виробники. Наприклад, агрохолдинг “Континентал”, який сьогодні є номером один у країні з вирощування картоплі, до війни відводив під неї 2600 га, а цього року трохи більше 1800 га. І при можливості його сховищ зберігати понад 100 тис. тонн, у "Континенталі" вже спрогнозували, що заповнено буде 64 тис. тонн. Це приклад скорочення на проанонсовані вченими 36%.

Загалом слід сказати, що промислове виробництво тримається непогано. Якщо до війни 95-98% картоплі робили домогосподарства і всього 2-5% - промислові виробники, то сьогодні пропорція кардинально змінилася. Зараз домогосподарства виробляють 60% усієї картоплі, промисловість - 40%. Це дуже важлива статистика, яка говорить нам про те, що дані Держстату безнадійно застаріли та не відображають реальної картини.

- Чи можна говорити про те, що хтось пережив аномальну спеку з більшими, а хтось із меншими втратами?

– Домогосподарства говорять про недобір половини врожаю картоплі. Йдеться насамперед про східні та центральні області, а також про північ країни - Чернігівську та Житомирську області. Гарний урожай картоплі лише у Волинській області, але там у фермерів 1-3, максимум 5 га. Сформувати великі партії однотипного врожаю вони не зможуть – їхня продукція лише для оптових сільгоспринків. А ціну на продукт багато в чому диктують торгові мережі.

Водночас промисловий виробник в середньому не добере 25-30%, тому можна сказати, що несприятливі погодні умови більшою мірою позначилися на врожаях у домогосподарствах.

- Якими ж будуть ціни на картоплю цієї зими?

- Фермери вже говорили про те, що наприкінці 2024 року проситимуть на опті не менше 20 грн/кг, відповідно в супермаркеті картопля продаватиметься по 28-30 грн/кг. До кінця лютого - початку березня картопляні сховища традиційно спорожніють, тож добиратимемо картоплю в Єгипті, Польщі. Можливо, якісь залишки будуть і в українських фермерів, але останніми роками багато хто з них воліє не пропонувати торговим мережам свій товар, а чекати, коли до них приїдуть, поклоняться і попросять його продати. Дистриб'юторам такі стосунки не дуже подобаються, тому вони просто їдуть до Польщі і там закуповуються.

- Чи є надія, що ціни зіб'є імпорт?

- Не сказала б. Нормальний урожай картоплі в Європі отримали лише в Італії, решта країн постраждала від посухи. Тож можна чекати цінового рекорду. Тому дуже раджу людям з доходами нижче середнього повернутися до старої традиції і купити кілька мішків картоплі на зиму. Закупитись за прийнятними цінами можна буде у другій половині вересня і у жовтні, масово копати картоплю почнуть одразу після перших дощів.

"Якщо вмієте квасити капусту - не соромтеся"

- Ціни на білокачанну капусту у серпні просто злетіли. Теж погода винна?

- Якщо говорити про капусту, то виробники завжди намагаються заробити на ранній продукції, коли можна отримати гарну маржу та живі гроші. Що ж до сортів середніх і пізніх термінів дозрівання, то оптимізму тут небагато. Справа в тому, що капусту вирощують на зрошенні, але через проблеми з електроенергією цього року зі зрошенням не склалося. Так що, якщо вмієте квасити капусту, не соромтеся і квасьте відрами, а то і бочками. Наприкінці листопада можна буде купити голівки білокачанної капусти на зиму, обгорнути їх газетами та обладнати на балконі, у гаражі або у льоху мінісховища. Гугл нам усім на допомогу.

- А які проблеми цього року із цибулею?

– Вже зараз зрозуміло, що господарства на краплинному зрошенні не отримали ані потрібних обсягів, ані адекватної якості. 30% цибулі буде без "верхньої сорочки", що істотно скоротить термін її зберігання. Є шанси, що один шар "сорочки" на цибулі встигне нарости, але для тривалого зберігання цього недостатньо. У зв'язку з цим виробники вже зараз активно шукають переробників, щоби збути такий урожай. Місткість ринку напівфабрикатів суттєва - вирощену некондицію цей ринок цілком зможе використати. Очищена цибуля, до речі, має величезний експортний попит, але робочих рук у господарствах під час війни не вистачає, а наявністю механізованого чищення можуть похвалитися одиничні господарства.

- Влітку була проблема з огірками, і, я так розумію, вона нікуди не поділася?

- Ситуація з огірками справді була патовою: кондиційних огірків дешевше за 40 грн/кг на ринку просто не було. У зв'язку з цим можна прогнозувати, що солоні огірки на ринку стартуватимуть від 80 грн/кг, після Нового року ще дорожче. Тож якщо хтось може зараз доконсервувати огірки, не лінуйтеся.

Помідори імпортуватимемо. На жаль, держпрограма щодо компенсації вартості теплиць ситуацію ще не вирівняла. Справа в тому, що теплиці, що будуються, не скляні, а в плівці. Останні врожаї в них знімають в останніх числах листопада, а далі дивитимемося на ситуацію з електроенергією. Від цього залежить вирощування розсади і, відповідно, здатність отримати врожай ранніх овочів. Прогнози тут давати складно – надто високі військові ризики.

Словом, на нас чекає імпорт тепличних помідорів із Туреччини, чому сприятиме відновлення руху Чорним морем. Ціни за кілограм помідорів становитимуть не менше 80 грн, огірки будуть дорожчими.

І, звісно, ​​не може не засмучувати ситуація з яблуками. Все ж таки яблука в Україні по 30 грн у сезон - це нонсенс і рекорд. А далі буде дорожче – близько 40 грн/кг. Банани, мабуть, залишаться на рівні 60 грн за кілограм. Від авітамінозу цієї зими рятуватимуть лайми та лимони, які, швидше за все, продаватимуться за ціною яблук.

“Пригадуватимемо рецепти з буряків та пекінки”

- Чи є якісь овочі, з якими цієї зими проблем не буде?

- Це насамперед буряк. Тут виробництво стабільне, виробляємо ми його якраз для покриття внутрішньої потреби, а експортувати практично нема кому, тому що для багатьох країн буряк - "не їхній продукт". Так що цієї зими саме час згадати рецепти різних салатів з буряка.

Також у справі приготування свіжих салатів зможе виручити пекінська капуста – площі під нею гарні, урожай – теж.

По моркві поки що остаточної ясності немає, чекаємо пізні сорти. Але в цілому тут все добре, і якість моркви дуже непогана, особливо з огляду на те, що зони вирощування змістилися. Відсутність на прилавках скрученої, рогатої, дуплистої моркви дозволяє говорити про гарний прогрес агрономів центральної, західної та північної частини України.

- А як справи із зерновими?

- Урожай зернових хороший, скаржитися нема на що. До того ж господарства заощадили на їх сушці завдяки високим температурам у період аномальної спеки. Про сою та рапс, соняшник, кукурудзу зараз не говорю: оскільки ці культури йдуть на переробку та експорт, вони мають мало відношення до внутрішнього споживання і є суто проблемами фермерів та експортерів.

За адекватними цінами очікуємо цієї зими цукор та соняшникову олію.

Хороші новини полягають ще й у тому, що за потреби внутрішнього ринку 6-7 млн тонн зернових Мінагро домовилося з експортерами залишити в країні понад 16,4 млн тонн, тобто з великим запасом. Тож проблем із хлібом не буде – сировини у нас достатньо, і вона дуже непоганої якості.