Помер актор Джеймс Ерл Джонс, який озвучував Дарта Вейдера у "Зоряних війнах"

Не стало артиста, який подарував знаменитий голос лиходію в "Зоряних війнах".

Theo Wargo/Getty Images

Американський актор Джеймс Ерл Джонс, який озвучив лиходія Дарта Вейдера у серії фільмів "Зоряні війни", помер у віці 93 років. Артиста не стало у понеділок вранці, 9 вересня, у його будинку в окрузі Датчес, штат Нью-Йорк. Що спричинило його смерть - не повідомляється. Відомо, що понад 20 років артист жив із діабетом другого типу. Новину про смерть актора підтвердили його представники у коментарі Deadline.

Джонс народився в Аркабутлі, а у віці 5 років переїхав до батьків матері на ферму в Джексоні, де у нього почалося розвиватися заїкання. Під час навчання у коледжі вчитель Джеймса виявив у нього поетичний талант і змушував його щодня читати вірші перед класом, вчив його виступати публічно, сподіваючись, що це додасть учневі впевненості в собі. Пізніше Джонс почав брати уроки акторської майстерності, завдяки чому отримав свої перші ролі у 1960-х.

Він один із небагатьох артистів, які отримали статус EGOT (володар "Еммі", "Греммі", "Оскара", "Тоні"). За свою 60-річну кар'єру актор знявся у 200 проєктах починаючи з гостьових ролей на телебаченні. Найбільшу популярність йому принесла роль Дарта Вейдера в оригінальному фільмі Джорджа Лукаса "Зоряні війни" (1977), "Імперія завдає удару у відповідь" (1980) і "Повернення джедая" (1983). Вів також повторив роль  лиходія у фільмах "Зоряні війни: Епізод III - Помста ситхів" (2005), "Зоряні війни: Епізод IX - Скайвокер. Сходження" (2019).

Серед його телевізійних робіт - гостьові ролі у таких серіалах, як "Теорія великого вибуху", "Доктор Хаус", "Дві з половиною людини", "Убивчий відділ", "Фрейзер" та інші. Артист також подарував свій голос для рекламної кампанії This is CNN і тричі озвучував "Сімпсонів".

У 1971 році він став другим темношкірим чоловіком, номінованим на премію "Оскар" за найкращу чоловічу роль, після Сідні Пуатьє. У 2012 році отримав почесну статуетку за заслуги у сфері кінематографа.

Джеймс Ерл Джонс двічі був одружений. З 1968-го по 1972 рік перебував у шлюбі з актрисою та співачкою Жюльєн Марі, з якою познайомився під час виконання ролі Отелло на Бродвеї. У 1982 році артист пішов під вінець із колегою Сесилією Харт, від якої у нього народився син Флінн. Харт померла від раку яєчників у жовтні 2016 року.