Навколо антарктичної станції "Вернадського" утворилася 100-кілометрова крига

З 5 серпня українські полярники не можуть виходити на човнах в океан, адже акваторія довкола скута кригою.

facebook.com/AntarcticCenter

В Антарктиці - перші дні весни, і біля української полярної станції імені академіка Вернадського  з'явилася морська крига. Полярники повідомили, що з 5 серпня вони не можуть виходити на човнах в океан, адже акваторія довкола острова Галіндез, де розташована станція, скута кригою. Як виглядає станція у крижаному полоні, Національний антарктичний науковий центр показав у Facebook на знімках з дрона.

- Вчора дивились супутникові знімки, то лід навколо на 100 км, – зазначає учасник 29-ї УАЕ Віталій Камінський.

Для порівняння, минулого 2023 року в цьому регіоні майже не було морського льоду. А сам рік став рекордним за мінімальною кількістю такого льоду в Антарктиці за увесь час спостережень.

Полярники зазначають, що морська крига відіграє важливу роль в антарктичній екосистемі. Вона діє як "ковдра", що відокремлює океан від атмосфери. Окрім того, що лід не пропускає сонячне світло у воду і відбиває його, він також утримує наявне в океані тепло, не даючи йому нагрівати повітря.

А ще крижини є місцем народження тюленяток, відпочинку і мандрів різних видів дорослих тюленів, імператорських пінгвінів. До речі, вже незабаром тут очікують на появу дитинчат тюленів Ведделла.