На "Оскар" від України подали нуар-детектив "Ля Палісіада" про 90-ті

Український оскарівський комітет оголосив фільм, який представить Україну на "Оскарі".

Від України на "Оскар" поїде фільм режисера Філіпа Сотниченка “Ля Палісіада”. Про це повідомив Український оскарівський комітет.

- Члени комітету детально розглянули подані фільми, дискусія була палкою і конструктивною. Внаслідок голосування претендентом обрано фільм "Ля Палісіада". Бажаємо представникові успіху в оскарівських перегонах! - заявив голова комітету Дмитро Сухолиткий-Собчук.

Автори описують картину як пострадянський іронічний детектив. Події розгортаються у 1996 році. За 5 місяців до введення мораторію на смертну кару двоє старих друзів - поліцейський детектив та судовий психіатр - розслідують вбивство свого колеги.

"Ля Палісіада" отримала нагороди на Туринському, Вільнюському та Роттердамському кінофестивалях.

Окрім «Ля Палісіади» на «Оскар» подавалися ще три фільми: "Будинок "Слово". Нескінченний роман" Тараса Томенка, "Ми були рекрутами" Любомира Левицького та "Мирні люди" Оксани Карпович.

Номінантів оголосять 17 січня. Церемонія вручення - 3 березня. У 2024 році картина українського режисера Мстислава Чернова "20 днів у Маріуполі" отримала "Оскар" за найкращий документальний фільм.