Відключення електрики взимку: що кажуть експерти та кому вірити

За різними оцінками, за мінусової температури нам доведеться сидіти без світла від 10 до 20 годин на добу.

REUTERS

Чи залишиться Україна взимку без світла, чи все ж таки режим буде відносно щадний і графіки будуть приблизно такими ж, як і влітку?

Експерти галузі намагаються знайти відповіді на ці питання, і поки що вони звучать трохи неприємніше, ніж нам хотілося б. Журналістка Коротко про дізнавалась, які прогнози будують фахівці енергетики на зиму 2024/2025.

Оптимізм упереміш із песимізмом

За прогнозом експерта Інституту енергетичних стратегій Юрія Корольчука, на який посилається Центр протидії дезінформації, все залежить від того, наскільки холодною буде зима 2024/2025. Якщо помірною і без сильних морозів, і при цьому працюватимуть хоча б 8-9 енергоблоків АЕС, які забезпечать хоча б 3 ГВт із 6 ГВт пошкоджених обстрілами потужностей, відключення електроенергії триватиме половину доби. Це оптимістичний сценарій.

Якщо ж вдарять морози та працюватимуть 6-7 енергоблоків, то ситуація буде критичною. Тоді є шанс сидіти без світла і 20 годин на добу. Оскільки навряд чи Росія зупиниться у своїх обстрілах енергетичної інфраструктури України, цей період може затягнутися ще на кілька годин. Такий песимістичний сценарій майбутньої зими.

За прогнозом члена енергетичного комітету Верховної Ради Сергія Нагорняка, зимова температура нижче 10 градусів морозу призведе до того, що українці будуть без електроенергії близько 10 годин на добу.

Директор Центру дослідження енергетики Олександр Харченко в інтерв'ю УНІАН зазначив, що нестача генерації у зимовий період призведе до 8-10-годинних відключень електроенергії у будинках українців. Осінній період Харченко бачить в оптимістичних тонах: температура повітря поки що дозволяє обходитися мінімальними обмеженнями електроенергії. Водночас експерт наголосив, що найскладніша ситуація з електропостачанням вже склалася у Києві, Одесі, Харкові та загалом на Лівобережжі України.

Енергетичний експерт Геннадій Рябцев також в інтерв'ю УНІАН розповів, що протягом опалювального сезону в Україні діятимуть графіки стабілізаційних виключень, що складаються з 3-4 черг. Це приблизно 12 годин вимкнення електроенергії на добу.

Наприкінці серпня ексглава «Укренерго» Володимир Кудрицький ще на посаді керівника заявляв, що відключень може і не бути, якщо зимові температури будуть у межах +2...+3 градусів. Критичною температурою він також назвав -10 градусів: після зниження температури повітря до цієї позначки і нижче "збалансувати енергосистему без відключень буде неможливо".

- Легкої прогулянки наступної зими точно не буде, - описав найближче майбутнє колишній головний енергетик України. – Але я не вважаю, що ми матимемо якийсь апокаліптичний сценарій. Я вважаю, що ми не допустимо блекауту.

Не все так погано...

Заступник директора Асоціації енергетичних та природних ресурсів України Андрій Закревський ще влітку зробив припущення в інтерв'ю ТСН, що восени та взимку електроенергію буде дуже нерівномірно розподілено по всій території України.

- Я гадаю, що росіяни продовжать все добивати. І головна проблема, яка у нас буде, – це проблема із перетинами між областями та розподілом електроенергії, - розповів Закревський.

При цьому, за його словами, центральні та західні області можуть пройти зимовий сезон без відключень.

- Там достатньо перетинів із західним кордоном, і ми отримуватимемо допомогу в межах тих цін, які можемо собі дозволити. А ось прифронтові області та області, де росіяни перебиватимуть нашу мережеву інфраструктуру, там можуть бути блекаути по кілька днів, на жаль, – зазначив експерт.

Але повного блекауту по Україні не буде, упевнений Андрій Закревський. Зокрема через підвищення ефективності української ППО, а також завдяки дешевій електроенергії з Європи.

- Світло восени та взимку буде більше, ніж 2-4 години на день. Центральні області вдень у нас будуть забезпечені електроенергією. Те, що писали про 2-4 години на день – я не вірю в це. Буде набагато більше, – підсумував експерт.

А от із теплом можуть бути проблеми у Харківській та Сумській областях, і це навіть, на думку Закревського, серйозніша проблема, ніж відсутність електрики.

…але й не добре

Не зовсім радісну картину намалював директор Асоціації «Енергетичні природні ресурси України» Олексій Колчанов у червні цього року, якого цитує Укрінформ.

- Третя зима повномасштабного вторгнення відрізнятиметься від перших двох. Тоді у нас були залишки генерації і мереж (старі генератори зокрема), і підстанції, які після їх знищення можна було обходити и переключатися на інші… Росіяни скористалися відсутністю допомоги – ракет і т.п., і настав «березень - місяць, коли було знищено всі залишки нашої старої генерації і все, що стосувалося зайвої генерації. Тобто ми залишилися лише з базовою атомною генерацією».

- [Зимою] захід країни однозначно буде з електроенергією і центр також. Проблеми з'являться там, де є перетини, якщо вони нормально не захищені з повітря. У таких ситуаціях може бути до 2-3 днів перерви в електропостачанні у центральному регіоні України та у південному (Одеська, Миколаївська, Херсонська області), - прогнозував Колчанов.

Також не бачить оптимістичного сценарію і президент аналітичного центру DiXi Group Олена Павленко.

- Навіть при наданні всієї допомоги від партнерів та підключення всіх наявних об'єктів генерації не уявляю, як можна увійти у сезон без відключень. Коли ми ввечері чи вранці активно споживаємо електроенергію – включаємо світло, пральні машинки, готуємо їжу – ми не матимемо достатньо теплової генерації, яка допомагає згладжувати ці стрибки споживання, - пояснює Павленко. - Та й самі росіяни чудово бачать, наскільки ефективними є їх обстріли енергогенеруючих об'єктів. І вони продовжуватимуть це робити, і часу на відновлення може не бути взагалі. Додаткові тисячі генераторів та сонячних панелей, які обіцяють поставити партнери для осені-зими, лише частково зможуть підтримати систему.

Максимально сумно висловила свій прогноз єврокомісар з енергетики Кадрі Сімсон у коментарі ВВС:

- За низьких зимових температур деякі місця в Україні можуть стати непридатними для життя.

Схоже, це прямий натяк на локальний апокаліпсис, чи енергетичний єврокомісар навмисно згущує фарби?

Все буде гаразд!

Променем світла в царстві смутку виглядають слова міністра енергетики Германа Галущенка.

- З'явилося дуже багато експертів, які щодня вкидають: «20 годин без світла, 18...» Насправді вони нічого не знають, бо якщо не буде ударів, які критично вплинуть на енергосистему, ми пройдемо цю зиму в нормальному режимі. Всі ці оцінки умовні і не мають нічого спільного з реальністю, – заявив міністр "під час запитань уряду".

Ключова фраза - "якщо не буде ударів".