"Золотого лева" на Венеційському кінофестивалі отримав перший англомовний фільм Педро Альмодовара

У Венеції відбулася церемонія нагородження лауреатів 81 кіноогляду.

Vittorio Zunino Celotto/Getty Images

Головний приз 81-го міжнародного Венеційського кінофестивалю "Золотого лева" отримав фільм "Сусідня кімната" іспанського режисера Педро Альмодовара. Кінострічка розповідає історію взаємин трьох жінок, які живуть в одній будівлі в Нью-Йорку - письменниці Інгрід та її дочки, а також подруги першої військової кореспондентки Марти, яка перебуває у лікарні та бореться з третьою стадією раку шийки матки. Це перша повнометражна англомовна картина у біографії Альмодовара. Про це повідомляється на сайті кіноогляду.

"Срібного лева" за найкращу режисуру отримав Брейді Корбет за фільм "Бруталіст". Він розповідає про долю угорського єврея, який вижив в Аушвіці, і емігрує з сім'єю до США та погоджується на реконструкцію будинку загадкового бізнесмена Гаррісона Лі Ван Бюрена. Статуетку Гран-прі виборола картина "Гірська наречена" Маури Дельперо, створена в копродукції Італії, Франції та Бельгії.

Нагороди за найкращу чоловічу роль удостоєний Венсан Ліндон за роль у фільмі "Гра з вогнем" режисерів Дельфіни і Мюріель Кулен, а Ніколь Кідман, яка знялася у фільмі "Дівчинка", названа найкращою акторкою.

Приз за найкращий сценарій дістався Муріло Гаузер та Хейтор Лорега - авторам картини "Я все ще тут" про сім'ю колишнього конгресмена від Бразильської партії праці Рубенса Пайва. Спеціальною премією Марчелло Мастроянні в рамках кіноогляду також нагороджено актора Пола Кирчера, який зіграв у фільмі "І їхні діти після них" Маттео Гарроне.

Програма "Горизонти":

Головою журі основного конкурсу цього разу стала французька акторка Ізабель Юппер. Разом із нею володаря "Золотого лева" визначали режисери Джеймс Грей, Агнешка Холланд, Джузеппе Торнаторе, Ендрю Гей, Абдеррахман Сіссако та низка інших відомих кінематографістів. Цього року від України на кіноогляді було заявлено дві стрічки. Картину "Пісні землі, що повільно горить" режисера Ольги Журби показали в секції "Поза конкурсом – нон-фікшн", а фільм Жанни Озірної "Медовий місяць" представили в рамках програми Biennale College Cinema.