Starliner відстикувався від МКС і повертається на Землю, але без екіпажу

Астронавти продовжать чекати на інший космічний корабель.

x.com/nasa

Космічний апарат Boeing Starliner відстикувався від Міжнародної космічної станції (МКС) і вирушив до Землі без екіпажу, завершивши затяжну тестову місію, що супроводжувалася низкою технічних складнощів. Про це повідомляє CNN.

Астронавти Бутч Вілмор і Суні Вільямс, які мали летіти на Starliner у червні цього року, залишилися на борту МКС разом із сімома колегами, поки Starliner автономно покинув станцію о 18:04 за східним часом (22:04 GMT). Очікується, що вони повернуться на Землю у лютому 2025 року на борту SpaceX.

За даними NASA, корабель Starliner відстикувався від МКС одразу після 1 години ночі за київським часом. Апарат проведе близько шостої години у вільному польоті на орбіті, а потім почне повільне зниження та увійде в атмосферу Землі. Це буде перша американська капсула, яка приземлиться на тверду поверхню за допомогою парашута, а не океану.

Місцем посадки є космічна гавань Уайт-Сендс у Нью-Мексико, що знаходиться на території однойменного ракетного полігону, який раніше використовував NASA для підготовки пілотів шатлів. Boeing сподівається, що посадка на сушу спростить відновлення та ремонт апарату після місії.