Міста на Покровському напрямку: закрилися банки, вокзали та пошта, але люди ще залишаються

Щоденні обстріли ускладнюють евакуацію мешканців, а у населених пунктах зникли комунальні послуги.

Нацполіція

Покровський район на заході Донецької області – під загрозою окупації. І це не паніка, не песимістичний погляд на те, що відбувається, а дуже велика ймовірність. Безумовно, ми віримо в ЗСУ і їхню здатність дати відсіч загарбникам, але поки ситуація виглядає безрадісно. Російські «м'ясні штурми» тут практично не припиняються, обстріли з різних видів озброєння також не замовкають – противник застосовує тактику випаленої землі з метою хоча б вийти на адміністративні кордони Донецької області, яку він уже вважає російською територією. Про те, що цими днями відбувається на Покровському напрямку, - у матеріалі Коротко про.

Покровськ: місто закрите, залишилися найстійкіші

Покровський район – це не тільки сам Покровськ та прилеглі міста та селища. Це і багатостраждальне Курахове, і Добропілля, що поки що знаходиться осторонь від активних дій, та їх громади. Ситуація тут погіршилася настільки, що свою роботу припинили банки та соцслужби, вокзал у Покровську, звідки йшли евакуаційні потяги до безпечних Луцька та Рівного. Ті, хто не встиг виїхати, тепер мають якимось чином дістатися аж до Павлограда на Дніпропетровщині, до найближчої залізничної станції, а це 110 кілометрів від Покровська.

Місцева влада ухвалила рішення про примусову евакуацію дітей із деяких населених пунктів Донецької області – в основному це селища під Курахово та Покровськом. Цим займуться військові та волонтери, які вивезуть дітей та їхніх батьків до прийомних пунктів евакуації на безпечній території. При цьому вже прострілюються основні дороги, тож ці подорожі з кожним днем ​​стають дедалі небезпечнішими. Для цивільних місто давно закрите на в'їзд та виїзд.

- Вже не працює Пенсійний фонд, банки та банкомати, у місті відключили газ через постійні обстріли газопроводів. Електрика і вода то є, то немає, зв'язку швидше немає, ніж є, - поділилася Аліна Дегтяренко, яка виїхала днями з Мирнограда. – Людей залишилося дуже мало, мабуть, кілька сотень. Кажуть, що є й діти. Я не знаю, «ждуни» це чи просто оптимісти, які впевнені, що місто не здадуть. Я поїхала з маленьким сином, щоби не грати з долею. Зараз у Павлограді винаймаємо кімнату.

Пенсійний фонд припинив роботу у Селидовому, Мирнограді, Новогродівці, Покровську. Евакуюється Українськ, де люди вже не в змозі кілька місяців жити у підвалах. Область порожніє з кожним днем. У соцмережах під кадрами з будинками, що горять після обстрілів, колишні жителі з гіркотою коментують: «Ось горить мій будинок, і я нічого з цим не можу зробити…»

Селидове: незрозуміло що

Не зовсім зрозуміла ситуація з Селидовим: хтось каже, що місто наполовину окуповане росіянами, хтось – що вони заходять до центру, отримують відсіч від ЗСУ та відповзають на околиці. У соцмережах немає фото та відео росіян, які підтверджують їхні «переможні» заяви про захоплення міста – зазвичай вони встромляють свій триколор навіть у руїни захопленого села.

Дізнатися про ситуацію в місті від місцевих мешканців немає можливості – мобільний зв'язок та інтернет практично відсутні. Єдині, хто потрапляють до міста – волонтери і солдати ЗСУ, які евакуюють старих, що залишилися. За рідкісними повідомленнями військовослужбовців, росіяни також намагаються перекрити виїзди із Селидового, при цьому не шкодуючи своєї техніки: можуть просто залишити танк чи БТР, перекривши дорогу.

Курахове: стирають з лиця землі

У Кураховому, як повідомляють військові, російські війська застосовують ті ж тактичні підходи, що й у 2014 році (наприклад, у Широкиному під Маріуполем).

- Тоді окупанти, якщо чули хоч один постріл із населеного пункту, то били артилерією, а потім підганяли танки і прямим наведенням знищували два перші ряди будинків. Так тривало, доки все не знищувалося. Приблизно те саме зараз відбувається в Кураховому, яке російські війська вже дві доби майже без перерви методично розстрілюють артилерією, РСЗВ, ракетами і КАБами. Руйнуються і вигоряють цілі вулиці, – повідомляє телеграм-канал « Вільнодумець ».

У самому Кураховому закрилися ринки та магазини, виїхав Червоний Хрест та пошта, соцслужби та адміністрація. Російські війська намагаються взяти місто в кільце, але українці активно протистоять, хоча це дуже складно. Навряд чи в місті залишилася хоч одна ціла будівля, практично всі будинки в передмісті зруйновані або значно пошкоджені.

Торецьк: диверсанти лізуть

З Торецька доходить суперечлива інформація про вуличні бої – диверсійні групи росіян намагаються просунутися вглиб, але одержують відсіч. За даними голови Донецької обласної військової адміністрації Вадима Філашкіна, у місті залишаються близько 1500 мешканців.

- Тих, хто жив на околицях, захоплених росіянами, вони вивезли до «евакуації», а насправді – відправили їх до окупованих Горлівки та Єнакієвого проходити «фільтрацію». Яка може тривати і місяць, і більше, - передав місцевий житель, який побажав залишитися невідомим. За його словами, в основному «фільтруються» люди похилого віку, які залишалися на той момент у Торецьку.

Люди, які виїхали з гарячих точок, сподіваються, що ситуація, дійшовши до свого критичного рівня, почне вирівнюватися. Добре, якби це сталося найближчим часом, інакше регіон буде вбитий у прямому і переносному значенні цього слова.