Як побороти міль: аерозолі - шкідливі, пахучі трави – неефективні ще й пилососити треба вчасно

Дотепер немає препарату, який би давав 100% гарантії на знищення цих комах.

ogorod.ua

Непримітний сірий метелик - а насправді ненажерлива комаха, що може завдати багато клопоту. Це міль. Про те, чому саме зараз цих комах побільшало, як зустріч з ними може завершитися не лише пошкодженими речами, а й сверблячкою, та який метод боротьби з міллю найбільш ефективний – у матеріалі Коротко про.

Їсть усе й на апетит не скаржиться

Нашестя цих комах вже допікає всім українцям. Раптово під кінець літа у квартирах та будинках стало помітно більше молі. Ентомологи кажуть, що сезон тут ні до чого: нашестя молі – це свого роду відлуння війни.

- Можливо, молі дійсно стало більше через те, що багато людей виїхали за кордон, - розповідає Коротко про ентомолог Валерій Маслій. – Відповідно, житло зачинене, належним чином не провітрюється, не прибирається. Також люди роблять запаси сипучих продуктів (ті ж крупи), в яких полюбляє жити харчова міль. Візьміть до уваги й те, що міль здатна розмножуватися цілий рік. І це не лише безбарвні метелики, а й гусінь.
До прикладу, самка харчової молі за своє коротке життя (до 4 тижнів) може відкласти до 400 яєць. І відкладає їх прямісінько у харчові продукти. А взагалі міль, залежно від виду, яких є сотні (!), може їсти практично усе: меблі, шкіряні чи вовняні вироби, килими тощо. Їсть усе й на апетит не скаржиться.

Отож, міль завдає неабиякої шкоди домашнім речам. Але є ще одна погана новина: ці комахи можуть викликати сильні алергічні реакції у людини. Наприклад, після контакту з міллю (самим метеликом чи личинками або непомітними яйцями) на тілі може з’явитися свербляча висипка. А в деяких рідкісних випадках на додачу ще й біль в очах, труднощі з диханням, діарея. З такими симптомами треба одразу звертатися до лікаря. Зазвичай медики призначають антигістамінні препарати.

Вчасно пилососити і прати

Очевидно, що легше не допустити появу молі в домі, аніж пізніше рятувати речі та власне здоров’я. Та перш за все цікавить питання: як же ця комаха узагалі потрапляє до приміщення?

- Може проникнути через відкрите вікно чи двері, але більш ймовірно – через заражений предмет, - пояснює Валерій Маслій. – Наприклад, взяли «заражену» книгу у бібліотеці чи в подруги, принесли додому почитати - і отримали комаху. Або придбали вживаний одяг, на якому залишилися яйця молі. І, повірте, досить одного такого яйця, щоб міль надовго з’явилася у вас вдома.

Як перекрити комахам доступ до житла

Експерти радять:

Нафталін – це вчорашній день

Якщо ж на одязі, килимах, м’яких меблях з’являються таємничі дірки, з’являється павутина без павуків (її плетуть личинки молі), то це означає, що комахи вже облюбували оселю. І позбутися їх вкрай складно. Але можливо.

Дезінсектори одразу попереджають: забудьте про нафталінові таблетки. Це вже вчорашній день. Для боротьби з міллю потрібен професійний підхід. Водночас зізнаються, що на ринку дотепер немає препарату, який би давав 100% гарантії на знищення молі.

Ароматні трави

Пам’ятаєте, як бабусі розкладали у шафах з одягом пучки різних трав? Лаванда, пижмо, звіробій і ще багато чого іншого. Ентомологи кажуть, що різкий запах трав дійсно не подобається молі, але не на стільки, щоб викурити її з дому.

Оцет

Промити міцним розчином оцтової кислоти усі контейнери для сипучих продуктів, шафи для одягу – ідея нібито непогана. Яйця та личинки молі дійсно загинуть в такому кислому середовищі. Але є нюанс: оцтова кислота може пошкодити одяг, певні металеві поверхні, кам’яні стільниці, дерев’яну підлогу.

Низька та висока температури

Сильний холод та спека згубно діють на міль. Маєте велику морозильну камеру? Тоді можна заморозити улюблений вовняний светр на 24 години у спеціальному пакеті. Після того молі на одязі не буде. Той же ефект буде і при пранні при 90 и вище градусах. Щоправда, не всякий одяг витримає таку чистку.

Деякі господині ще й крупи заморожують. Принесли з магазину – і в морозилку, хтось на пару годин, хтось на добу. На смакові якості це не впливає, а от міль, кажуть, дохне.

Спеціальні аерозолі

Цей засіб допоможе, якщо його розпилити саме на те місце, де мешкає міль. Після застосування аерозолю потрібно піти з дому на кілька годин, щоб не дихати цією хімією, а після повернення зробити вологе прибирання. Так, аерозолі можуть нашкодити і людині, хоча виробники стверджують, що засоби цілком безпечні.

Хімічні пастки

З усього вище наведеного це найбільш ефективний метод, який допомагає впоратися з дорослими особинами молі. Вони приваблюють комах і нищать їх.

Пастки для молі – це шматочки липкої липучки, вкриті феромонами молі. Запах приваблює дорослих особин. Міль сідає на папір, не може звільнитися і згодом гине. Пастки для молі можна повісити у шафах або на кухні. Діють до 30 днів.

Дезінсекція

Коли сусідство з міллю стає нестерпним, а пастки та аерозолі не допомагають, тоді краще звернутися до професіоналів.

Зазвичай житло обробляють холодним та гарячим туманом, що проникає навіть у важкодоступні місця, повністю знищуючи популяцію комах. Професіонали кажуть, що через 5-7 годин після обробки люди можуть повернутися у квартиру. І гарантують, що впродовж наступних 3 років міль буде оминати цей дім десятою дорогою. Щодо вартості послуг, то ціна залежить від квадратури приміщення. За обробку однокімнатної квартири (до 40 м2) доведеться заплатити від 1200 грн.