Осіння мобілізація: що нового, чого чекають, що планується

Депутати не наважились одразу проголосувати за закон про “обмежено придатний у воєнний час”.

facebook.com/CherkasyTCK

Минуло літо, не минає війна. Воєнний стан подовжено до 9 листопада, і це далеко не останній термін, коли чоловіків відправлятимуть на фронт. Які новації готуються цієї осені, а які вже в дії, досліджувала журналістка Коротко про.

Кого можуть призвати до 25 років

Призову до війська під час мобілізації підлягають чоловіки, які мають статус військовозобов’язаних. Згідно із законом, що діє з квітня цього року, такого статусу чоловіки набувають після виповнення 25 років. Проте є винятки.

Військовозобов’язаними вважаються чоловіки віком від 18 до 60 років, які до 2022-го проходили строкову службу і були звільнені в запас, а також випускники військових кафедр при вишах. УВ цій же категорії опинилися молоді люди, які були визнані непридатними до військової служби за станом здоров’я у мирний час і обмежено придатними – під час дії воєнного стану. Оскільки статус “обмежено придатний” був скасований, всі вони вважаються як мобілізаційний ресурс, і багато хто вже відправлений до війська після позитивного висновку ВЛК.

Ця правова колізія, коли здорові молоді чоловіки вважаються призовниками і не підлягають мобілізації, а хворих відправляють на полігони, викликала хвилю обурення і багато суперечок. Група народних депутатів пропонувала заборонити мобілізацію всіх чоловіків до 25 років, але в доопрацьованому варіанті – законопроєкті №11379-д - не підлягають призову до досягнення мобілізаційного віку тільки ті, хто був визнаний “обмежено придатним у воєнний час”. Документ планували голосувати один раз і остаточно, проте 3 вересня Верховна Рада ухвалила його тільки в першому читанні і то під тиском депутатів, які заблокували трибуну.

- Отже, до прийняття і підписання закону норма, що дозволяє мобілізувати визнаних непридатними до служби в мирний час, продовжує діяти, - констатує юрист Ігор Зорін. – ТЦК та СП можуть використовувати її для збільшення своїх показників. Проте коли закон буде ухвалено і він набуде чинності, всі юнаки, які були призвані до війська на цій підставі, можуть бути звільнені в запас, якщо не висловлять бажання продовжувати службу.

Незалежно від віку, не підлягають мобілізації строковики військової служби, які почали її до війни і були звільнені в запас указом президента від 7 березня 2024-го року. Вони мають відстрочку терміном у 12 місяців.

Просять знизити граничний вік

Тим часом порушується питання про зниження верхньої планки мобілізаційного віку – з 60 років до 50. Таку петицію на сайті президента зареєстрував чоловік, який назвався Андрієм Олексійовичем Азаровим. З 5 липня – дня оприлюднення - вона набрала понад 25 000 голосів, і тепер Володимир Зеленський повинен дати відповідь.

Текст петиції вкладається в одне речення. Ініціатор мотивує своє прохання “метою поліпшення економічного стану в країні”.

- Петиція має сенс. Недарма кажуть, що війна – справа молодих. Чоловіки віком 50+ вже не можуть нести такі навантаження, як, припустимо, 40-річні, не такі спритні і вправні в бою, як 30-літні, але в тилу вони працеспроможні і є фахівцями у своїх професіях. Якщо ми хочемо перемогти, то маємо ефективно використовувати людський ресурс. Крім штурмових бригад, фронт потребує, щоб у країні працювали виробництва, нарощувався валовий продукт, - коментує полковник запасу Владислав Селезньов.

Статус петиції “на розгляді”. Володимир Зеленський має дати відповідь протягом трьох місяців з дня отримання. Однак сподіватися на швидке рішення не варто. Зазвичай президент доручає розглянути порушене питання Кабінету міністрів.

Проголосована нова підстава для відстрочки

Але іноді петиції ефективні. Зважаючи на численні звернення родин загиблих воїнів, депутати ухвалили закон, який надає відстрочку від мобілізації на підставі загибелі або зникнення безвісти під час участі у бойових діях неповнорідних, тобто зведених, братів та сестер.

Як йдеться у пояснювальній записці до законопроєкту, така норма існувала у попередньому законі про мобілізацію, але в новому, що набув чинності з 18 травня, право на відстрочку залишили тільки повнорідним братам та сестрам. Депутати вважають, що голосуванням від 21 серпня відновили справедливість.

Зараз закон знаходиться на підписі у президента, тобто де-юре підстава ще не діє. Зволікати з підписом Володимир Зеленський може через позицію Міноборони та Генштабу, які виступають проти скорочення мобілізаційного ресурсу.

Полегшення оформлення відстрочки по догляду за батьками

Ухвалені Кабміном зміни до постанови №560 полегшили отримання відстрочки по догляду за батьками. Підтверджувати відсутність інших осіб, які можуть здійснювати догляд, треба тільки в тому разі, коли йдеться про тестя або тещу. Якщо відстрочка оформлюється по догляду за рідним батьком чи мамою, нічого доводити не потрібно.

- Відстрочку військовозобов’язаному мають надати навіть в тому разі, коли в нього є сестра, яка могла б глядіти за мамою, - роз’яснює юрист Ігор Зорін. – Так само не треба доводити відсутність інших осіб, коли йдеться про догляд за дружиною з інвалідністю.

При оформленні відстрочки по догляду за батьками з І та ІІ групою інвалідності – рідними або батьками дружини - більше не вимагається пред’являти акт про встановлення факту здійснення догляду.

Важливо пам’ятати: згідно з постановою Кабміну №560, відстрочка діє від дня ухвалення закону, що затверджує указ президента, про продовження мобілізації до такого ж наступного. Останнього разу закон був підписаний 12 серпня строком дії на три місяці. Отже, будь-яку відстрочку належить підтвердити заново до 9 листопада. Інакше вона втратить чинність, навіть якщо збереглися підстави.

ТЦК посилюють штрафи

Територіальні центри комплектації та соціальної підтримки посилюють контроль за дотриманням правил військового обліку. Згідно із законом, який набув чинності 19 травня цього року, їх порушення караються штрафом від 17 000 до 25 500 гривень. Як свідчить судова практика, громадяни намагаються оскаржити постанови ТЦК в суді, але не завжди досягають успіху. Санкцію можуть визнати правомірною навіть щодо тих, хто за законом не підлягає мобілізації.

Показовий приклад навела “Судово-юридична газета”. Терцентр склав постанову про штраф на чоловіка, який отримав ІІІ групу інвалідності і не повідомив про це у семиденний строк. Чоловік подав позов на підставі статті КУпАП, яка звільняє від відповідальності за порушення, якщо інформацію про зміни в персональних даних “Оберіг” міг підтягнути з інших державних реєстрів.

Суд дійшов висновку, що в даному разі електронний обмін інформацією не міг відбутися. Про призначення інвалідності в семиденний термін ТЦК та СП мала повідомити МСЕК, але це не звільняє саму особу від обов’язку сповіщати про зміну даних.

Постанова про штраф визнана правомірною.