Підсанкційна сировина із Сирії знову прямує в Україну

Балкер MJ SOFIA під прапором Республіки Палау завантажується сирійськими фосфоритами у ліванському порту Тріполі

Балкер MJ SOFIA під прапором Республіки Палау завантажується сирійськими фосфоритами у ліванському порту Тріполі, щоб доставити їх в Україну під виглядом сировини «єгипетського» походження. Судно, яке віднедавна перебуває під управлінням турецької компанії SATA CHARTERING & SHIPPING, кинуло якір в Тріполі ще 24 серпня. Про це пише політолог Мар’ян Ощановський. 

Доставка нібито має відбуватися в інтересах української компанії «Укрмінхім», яка є єдиним постачальником сировини для державного заводу «Сумихімпром», - найбільшого виробника добрив в Україні. «Сумихімпром» отримує від «Укрмінхіму» фосфорити по «давальницькій схемі». За сировину прокладка отримує право на кінцеву продукцію підприємства. Чим дорожче на папері буде сировина, тим більшу частку продукції отримає посередник.

Сирійські фосфорити для «Сумихімпрому» возять уже не вперше. Вони нібито мають «єгипетське» походження, але за контрактом «Укрмінхіму» з постачальниками, порт завантаження - ліванський Тріполі, майже на кордоні із Сирією. Логістично це безглуздо, тому українські медіа підозрюють, що насправді сировина сирійська. По документах ці фосфорити коштують 107 євро за тонну, і це задорого навіть якби вони справді були єгипетськими. А сирійські коштують і того менше, - через міжнародні санкції, - лише 30 євро за тонну. Тобто, на кожній поставці можна вкрасти більше 70% вартості.

Куратором схеми називають неформального радника голови державної Об’єднаної гірничо-хімічної компанії, Віталія Логінова. Його «завели зверху» до ОГХК восени 2023 року, представивши колективу центрального офісу як «смотрящого від Офісу Президента». Та Логінов діє не сам, Він пов’язаний із іншим відомим «рішалою», - Андрієм Гмиріним, який втік за кордон, після того як отримав підозру від НАБУ за дуже схоже давальницьке шахрайство на Одеському припортовому заводі.

Кілька тижнів тому вони вже намагалися завезти в Україну нібито «єгипетські» фосфорити з Тріполі судном HARUN BEY за контрактом із словацькою прокладкою «Z9 Impex s.r.o.». Саме в контракті між «Z9 Impex s.r.o.» та «Укрмінхімом» і фігурувала ота астрономічна ціна у 107 євро за тонну. Та про це почали писати українські ЗМІ, а згодом словацька поліція провела обшуки в офісі прокладки у Братиславі та наклала арешт на її рахунки. Після скандалу, судно HARUN BEY, яке уже мало погоджені дати заходу в порт Південний з 30 серпня по 5 вересня, раптом передумало заходити в Україну, і відправилося в російський порт Кавказ.

Сирія перебуває під санкціями міжнародного співтовариства, а також безпосередньо України. Західні країни ввели економічні обмеження проти режиму Асада за воєнні злочини в ході Сирійської громадянської війни, а Президент Зеленський ввів в дію проти Сирії санкції РНБО за участь у розкраданні українського зерна з окупованих територій.