На Венеційському кінофестивалі команда українського фільму своїм одягом нагадала про полонених

Команда документального фільму "Пісні землі, що повільно горить" з'явилася в одязі з червоною вишивкою.

instagram.com/labiennale

Команда українського документального фільму "Пісні землі, що повільно горить" нагадала про полонених на Венеційському кінофестивалі. Про це повідомило Суспільне Культура. На червоній доріжці Венеційського кінофестивалю команда фільму влаштувала мистецьку акцію.

Режисерка Ольга Журба та герої її фільму з'явилися в одязі з вишивкою, що зображує відстані від острова Лідо в Італії до восьми місць позбавлень волі, де росіяни утримують українців. Формат і вигляд вишивки розробила українська мисткиня Аліса Любомська. Вона сказала, що для когось вишивка буде схожою на написаний лист, а комусь нитки нагадають кров.

- Я обрала ручну вишивку, завдяки якій кожна літера стала унікальною, а текст — ніби написаний від руки. Подібний до того, що люди пишуть у листах, що часто є чи не єдиним, хай і непевним, способом тримати зв'язок з полоненими. До того ж вишивка — це наш культурний код, — пояснила вона.

"Пісні землі, що повільно горить" — це аудіовізуальний щоденник, відзнятий упродовж перших двох років повномасштабного вторгнення Росії. Фільм складений із місць, людей, рідкісних діалогів, виразних звуків і тиші.

Одяг для акції надали українські бренди Tamar Keburia, Kachorovska, Andreas Moskin, Why Me та Knitel. Крім знімальної групи, представити фільм до Венеції прибули кілька його героїв: артменеджерка Ганна Васик, яка у червні 2023 року стала бойовим медиком, а нині займається рекрутингом у Генеральному штабі, актор "Дикого театру" та Центру сучасного мистецтва "ДАХ" Микола Граднов-Савицький, який у 2022 році доєднався до Нацгвардії як оператора БпЛА, у березні 2024 року отримав важкі поранення і наразі проходить протезування у Superhumans Center, бізнесмен з Маріуполя Михайло Пуришев, який у березні-квітні 2022 року допоміг виїхати з окупації тисячам українців.

Документальна стрічка бере участь в позаконкурсній програмі 81-го Венеційського кінофестивалю, який проходить в Італії з 28 серпня по 7 вересня. Також до Італії поїхала українська драма "Медовий місяць" режисерки Жанни Озірної.