Німеччина замовила для України 17 систем ППО IRIS-T, - Шольц

Системи протиповітряної оборони планують передати Україні наприкінці 2024 року та протягом наступного.

x.com/Bundeskanzler

Уряд Німеччини замовив у німецької компанії Diehl Defence GmbH & Co. KG 17 систем ППО IRIS-T для України. Про це 4 вересня повідомив канцлер Олаф Шольц, повідомляє Bloomberg.

IRIS-T, призначені для України, є доповненням до семи вже поставлених систем, які допомогли збити понад 250 російських ракет та безпілотників. Чотири буде відправлено до кінця цього року, а решту — наступного року.

- Це показує, що підтримка Німеччини України не слабшає. Ми спланували заздалегідь та вчасно забезпечили контракти та фінансування, щоб Україна могла й надалі повністю покладатися на нас. І це також показує, що наша галузь дуже ефективна — коли вона має необхідну безпеку планування, — заявив Шольц під час візиту на військову авіабазу недалеко від міста Кіль.

За словами анонімного німецького урядовця, до 2026 року Україна отримає з Німеччини 24 системи IRIS-T: 12 середньої дальності та 12 меншої дальності.

Bloomberg зазначив, що з початку повномасштабного вторгнення Росії Німеччина поставила Україні військову техніку на суму близько 28 млрд євро (31 млрд доларів), поступаючись за вартістю лише США. Хоча Шольц заслужив похвалу за зміцнення ППО України, його також критикують за відмову поставити Києву ракети більшої дальності. Німецький лідер побоюється, що країна може бути втягнута у конфлікт, якщо зброю застосують у Росії.