Олександр Коваленко: Окрім здати чи не здати Покровськ, є й інші сценарії

Покровськ – це основний логістичний вузол ЗСУ на західному напрямку у Донецькій області.

ФБ Збройні Сили України

Сьогодні на фронті найбільш напружена ситуація - на Покровському напрямку. До 50 боєзіткнень щодня, росіяни усіма силами намагаються захопити цей населений пункт. Чи вдасться ЗСУ його втримати, які можливі варіанти розвитку подій, чи вплине на захист цього напрямку Курська операція - кореспондент Коротко про дізнавався у Олександра Коваленка, військового експерта Українського центру дослідження проблем безпеки імені Дмитра Тимчука.

Ворог створює собі буфер безпеки

- Останніми днями дещо зросли темпи просування російських окупантів на Покровському напрямку. З чим це пов'язано?

- Я б не сказав, що зараз російські темпи наступу зросли. Якраз навпаки, вони сповільнилися. Окупанти прискорили свої просування лише на відтинку від Очеретиного до Новогродівки. А так вони починають гальмувати, і це пов'язано з тим, що вони переорієнтувалися з Покровського напрямку на південь, на Курахове. Для них зараз основним завданням є захоплення Селидового, а також вихід на Гірняк і північне узбережжя річки Лозова. Тобто закриття повністю південного флангу, те, що ми називаємо Торецько-Покровським напрямком.

Якщо вони ще просунуться кілометрів на 9 в напрямку на Покровськ, то в них буде такий собі витягнутий апендикс, вразливий як з півночі, так і з півдня. І вони сконцентрувалися зараз на тому, щоб повністю закрити південний напрямок і створити буфер безпеки. Це для них найпроблемніша ділянка, де вони мають мінімальне просування. Отже, я можу сказати, зараз вони якраз загальмувалися, а не прискорилися.

- Але загалом на цьому напрямку ситуація критична?

- Я не можу назвати її критичною. Критична ситуація може бути, якщо вони переріжуть наші логістичні артерії та якщо будуть перебувати в межах адміністративних кордонів міста. Ось це буде критична ситуація. А зараз використання такого формулювання не досить доречно, воно не відображає усієї ситуації. Яка дуже складна, але не критична.

Із Покровськом є ​​кілька варіантів розвитку подій

- Навіщо росіянам Покровськ?

- Через цей пункт проходить логістика ЗСУ, це основний логістичний вузол в цьому районі. Це дорога на Костянтинівку, Часів Яр, це найближчий коридор підвозу. Але навіть якщо вона буде перерізана, то будуть використовуватись інші шляхи.

- Влада вже закликала мешканців Покровська евакуюватися. Нам доведеться віддавати цей населений пункт чи ні?

- Я не бачу взаємозв'язку між тим, що населення повинно бути евакуйованим, і тим, що Покровськ здадуть. Зараз взагалі не зрозуміло, що буде з Покровськом найближчим часом. Є багато ознак, що може бути така ж ситуація, як з Часовим Яром, де росіяни вже рік наступають і безуспішно намагаються його захопити. Вони вперлись в нашу лінію оборони і стоять.

Я поки що не можу говорити, що Покровськ доведеться здавати. У зоні бойових дій є процес гальмування наступу росіян, а також зменшення напрямків їх одночасного інтенсивного наступу. Отже, це говорить про те, що для Покровська є якась пауза. Скільки вона протягнеться, залежить від того, як буде триматися оборона саме південного флангу. Це Селідово, Гірняк, Українське, район Невельського, це річка Лозова і так далі.

Але якщо оборона Покровська протримається до кінця 24-го року, то для росіян навряд чи вистачить ресурсу, щоб у 2025 році продовжувати настільки ж інтенсивний наступ на Покровськ. Тому є різні варіанти і сценарії. Нема якогось одного, що треба обов’язково щось здавати чи відступати.

- Аналітики видання Forbes написали, що наші частини на південь від Покровська можуть попасти в оточення. Наскільки ця загроза реальна?

- Достатньо просто відкрити мапу, подивитися на польові дороги, на загальне користування шляхами і зробити відповідні висновки. Є шляхи, які дозволяють відійти. Тут питання наказу. Якщо буде наказ відходити, то вони відійдуть. Якщо не буде наказу, то вони будуть на своєму рівні ухвалювати відповідне рішення. Тому я не думаю, що це відбудеться.

Курська операція має високий коефіцієнт корисної дії

- Який смисл у захопленні російських територій у Курській області, але віддавати свої на Донбасі?

- А що б це змінило, якби підрозділи з Курської області опинилися на Торецько-Покровському напрямку? Нічого б не змінило. Лише підсилили б наші можливості в обороні на три тижні довше. А так в Курській області в нас є 1300 км квадратних кілометрів російської території, і вона розширюється. У нас під контролем російська залізнична логістика. Найбільший газотранспортний вузол – Суджа - також під нашим контролем, є багато полонених росіян, яких ми вже обмінюємо на наших хлопців. Крім цього - це контроль автомобільних доріг в Курській області, і фактично логістика в Курській області поступово руйнується. Є перспектива захоплення ще одного російського району – Глушковського. І репутаційні втрати росіян. І все це робиться тим ресурсом, який би нічого не змінив на Торецькому напрямку на Донбасі.

- Яка, на ваш погляд, кінцева мета Курської операції, для чого все це робиться?

- Все залежить від того, як операція розвиватиметься далі. Тому я думаю, поки що зарано говорити, яка кінцева мета Курської операції. Але саме цей проміжний етап має великий коефіцієнт корисної дії.

Американці дадуть дозвіл на удари по Росії

- Курська операція загалом якось вплинула на ситуацію під Покровськом, Торецьком?

- Під Покровськом поки що вона не вплинула і найближчим часом не вплине. Але коли в Курській області ЗСУ захоплять 2000 квадратних кілометрів території, то тоді це вже почне впливати і на Торецько-Покровському напрямку. Саме через те, що вони витрачають багато ресурсу на захоплення території України, для звільнення Курської області в них вже не буде сил.

- Щойно велика українська делегація повернулася із Вашингтона. Там вони переконували Байдена в тому, щоб Америка зняла обмеження на удари по російській території далекобійною зброєю. Чи вдасться нам в цьому переконати американців?

- Я думаю, що вони врешті-решт дадуть цей дозвіл, але я не впевнений, що саме цього разу. В принципі цей процес відбувається, дипломатична робота продовжується. Це йде поетапно, не одразу. Наші партнери, на жаль, дуже повільні в ухваленні таких важливих рішень. Але я думаю, що все ж таки результат буде позитивний.

Фото:

Главная Фото: 

Спикер Військовий експерт Олександр Коваленко. Фото: ФБ Олександр Коваленко