Поліцейські у школах: обов’язки є, але прав ніяких. Функції офіцерів СОБ

На що може вплинути в школі офіцер служби освітньої безпеки.

npu.gov.ua/

“Наші поліцейські СОБ розпочали свою роботу в 20 регіонах - в понад 750 закладах загальної середньої освіти...” - повідомляється на сайті Національної поліції. Йдеться про так званих шкільних поліцейських, офіційно – офіцерів або інспекторів служби освітньої безпеки.

В Україні цей проєкт запрацював із січня, з початком нового навчального року активно рекламується. Урочисті презентації проходять у всіх регіонах. За словами очільника Кабміну Дениса Шмигаля, до кінця 2024-го новацією збираються охопити 2000 закладів середньої освіти.

От тільки у батьків і педагогів нова посада в школі викликає неоднозначну реакцію. Перші побоюються “поліцейського нагляду” за своїми дітьми, мовляв, через нього вчителі зможуть більше тиснути на учнів. Другі заздрять вдвічі, а то і втричі вищим зарплатам і вдесятеро меншим навантаженням... Що входить в повноваження офіцера освітньої безпеки і на що він може вплинути - з’ясовувала журналістка Коротко про.

Пропускний режим, евакуація і особисте реагування

Управління організації служби освітньої безпеки входить до складу патрульної поліції. В Національній поліції нам підказали, що це єдиний підрозділ, де можна розширювати штат. З офіційних джерел відомо, що кандидати на посади шкільних поліцейських пройшли строгий відбір за фізичними й психологічними параметрами та спеціальну підготовку до роботи в навчальних закладах на курсах при вишах системи МВС.

Щодо прав і повноважень, то вони тиражуються як текстово, так і у вигляді яскравих інфографік:

  1. Забезпечення координації пропускного режиму на території навчального закладу.
  2. Оперативна комунікація з екстреними службами.
  3. Особисте реагування на правопорушення та вжиття заходів з його припинення.
  4. Евакуація дітей в разі повітряної тривоги.
  5. Наставництво для дітей.

Щодо останнього пункту, передбачається, що поліцейські будуть проводити окремі уроки про безпечну поведінку, про шкоду алкоголю та тютюну, кібергігієну тощо. Власне, про те, чому вже вчать школярів на уроках з безпеки життєдіяльності. Щодо першого пункту, то зможуть перевіряти на вході дітей та дорослих за допомогою металодетектора на предмет вибухонебезпечних предметів. Юридично це розцінюється не як обшук, а як поверхневий огляд.

З евакуацією та комунікацію теж все зрозуміло. Найбільше цікавить п. 3: особисте реагування та вжиття заходів. Жодних роз’яснень чи інструкцій щодо цього у відкритому доступі ми не знайшли. Консультацію Коротко про надав віцепрезидент Всеукраїнської фундації “Захист прав дітей”, колишній керівник міліції у справах неповнолітніх Олексій Лазаренко.

Розглянемо на конкретних випадках

Спершу зазначимо, що офіцер СОБ (зараз ми говоримо саме про офіцера, тобто атестованого безпековика) підпорядковується відділу поліції громади. Тобто не входить до складу адміністрації навчального закладу. Це важливо. Чому – розглянемо на конкретних ситуаціях.

Школярі прогулюють урок і нишком палять цигарки

- Офіцер з питань безпеки може зробити дітям зауваження, наказати кинути палити, попросити повернутися до класу, дорогою розповісти про шкоду цигарок. Максимум – доповісти про інцидент класному керівнику або директору школи. Викликати на співбесіду батьків або зробити запис у щоденниках він не може. Такі самі повноваження має технічна працівниця, яка стежить за чистотою в учбовому закладі, - пояснює Олексій Лазаренко.

Експерт зауважує, що підтримання установленого порядку відповідно до розкладу і правил поведінки – це завдання адміністрації школи.

Сталася бійка, один хлопець розбив іншому голову

- Якщо сім’я потерпілої дитини не збирається залишати таке без уваги, вона має звернутися до правоохоронних органів, які проведуть перевірку. Але насамперед внутрішнє розслідування мусить провести директор школи або уповноважена ним особа з числа адміністрації: чому виникла сварка, де в цей момент був учитель, чому не перешкодив бійці. Ці матеріали ляжуть в основу висновку поліцейських. Якщо винуватець не досяг 16-річного віку, на матір складуть протокол за неналежне виконання батьківських обов’язків.

Шкільний поліцейський не може проводити внутрішнє розслідування, бо він не є представником адміністрації. Також він не спроможний приймати рішення про складання адміністративного протоколу.

- У Кодексі Україні про адміністративні правопорушення чітко передбачено, які посадові особи мають право накладати адміністративні санкції. Поліцейський служби освітньої безпеки серед них не вказаний, - пояснює Олексій Лазаренко.

Дитина зазнала булінгу

Передбачається, що офіцер з освітньої безпеки буде займатися профілактикою булінгу разом зі шкільним психологом і всіма іншими педагогами. Що стосується випадку, коли дитина вже зазнала знущань з боку однолітків або педагога, то розбиратися з конкретною ситуацією знову ж таки мусить адміністрація школи.

- У законі про протидію булінгу і в закону про освіту чітко написано, що це обов’язок директора школи, - каже Олексій Лазаренко. – Номінально нову посаду ввели, але в жодний закон не внесли змін, які б окреслювали коло повноважень офіцера з безпеки в школі. Тому вони фактично зводяться до завдань охоронця, який стоїть на дверях і не пускає чужих. Якщо в школі встановлений певний пропускний режим для батьків, він також може стежити, щоб його дотримувалися.

У школу вдерся терорист і захопив заручників

- Це тільки в кіно колишній десантник, влаштувавшись вахтером, один рятує усіх. Офіцер з безпеки не має зброї, та й він не повинен нічого робити у випадку теракту, бо може тільки зашкодити. Максимум – зателефонувати в поліцію як будь-хто з дорослих. У школах потрібні “тривожні кнопки” з миттєвим виходом на поліцію охорони, брелок з такою кнопкою повсякчас має носити директор. Свого часу такий проєкт хотіли впровадити в усіх українських школах за рахунок місцевої влади або батьків, але здебільшого на це шкодували грошей, - констатує Олексій Лазаренко.

Якщо буде “цивільний офіцер”, то ідея втратить сенс

Ефективність проєкту покаже час. Проте з часом він має зазнати і змін. Якщо на першому етапі до шкіл привели саме поліцейських, то надалі їх мають замінити цивільні.

“Другий етап набору офіцерів до Служби освітньої безпеки проводився серед цивільних осіб. Наразі претенденти на посади офіцерів СОБ проходять етапи відбору для служби в Національній поліції – тестування знань законодавства, медичне обстеження, перевірку рівня фізичної підготовки, співбесіду”, - повідомили наприкінці липня в Міністерстві внутрішніх справ.

Пілотний проєкт фінансувала держава. Тепер грошовий вантаж хочуть перекласти на бюджети місцевих громад. Такі листи ще в березні отримали прикордонні громади в Чернігівській області, розповідає "Суспільне". Мова йшла про понад 36 тисяч гривень на місяць на одного офіцера безпеки у школі (вчителі отримують 9 – 11 тисяч. – Ред.). Звісно, в громадах сказали, що зайвих грошей у них немає.

- Якщо зважити безпеку дітей і гроші, то безпека понад 30 тисяч гривень коштує. Я б хотіла, щоб у нашій школі був такий офіцер для підтримання порядку. Щоб не працівники чергували в такий складний час, а тренована, навчена людина, - поділилася з Коротко про директорка школи в селі Мала Перещепина на Полтавщині Тетяна Дем’яненко. – Але коли йтиметься про фінансування з селищної ради, то зараз ми вискрібаємо з того бюджету всі копійки, щоб побудувати укриття. Укриття для школи, звичайно, в пріоритеті.

Якщо йтиметься про “цивільного офіцера”, то, на думку Тетяни Дем’яненко, ідея втратить свій сенс.

- Це буде нераціональне використання коштів. Цивільні у нас уже чергують, виконують ту саму функцію охорони, а з усім іншим, в тому числі евакуацією, педагоги справляються безкоштовно. Ми багато говорили про це на нараді директорів. І про те, що поліцейському в школі треба чітко прописати права – щоб він батька, який скандал вчителю влаштовує, міг приструнити і на дітей вплинути. Бо коли ми зачитували функції офіцера з безпеки, то нічого такого там не побачили. Ввели одиницю, а посадових обов’язків не виробили... Все знову покладається на адміністрацію і вчителів.