Директор «Асканія Нова»: За період окупації у заповіднику вигоріло понад 7000 га степу

Що відбувається з унікальними тваринами та рослинами в херсонських степах.

Пропагандистський канал Таврия.Новости Херсонской области/Telegram

Напередодні Дня незалежності голова Херсонської обласної військової адміністрації Олександр Прокудін повідомив, що росіяни майже повністю знищили та розікрали тимчасово окупований заповідник «Асканія Нова».

Враховуючи те, що з перших днів війни заповідник знаходиться під окупацією, новин звідти майже не було. Тож повідомлення голови ОВА шокувало. Так, з’являлись періодично повідомлення, що росіяни вивозять рідкісних тварин, але ж бойових дій там не було, то що ж трапилось, що «Асканію Нову» майже знищили?

Про ситуацію в заповіднику Коротко про розповів директор "Асканії Нова" Віктор Шаповал.

Збитки від вивезення тварин – понад 70 мільйонів гривень

- Пане Вікторе, днями ми бачили сумні новини, нібито російські окупанти зруйнували заповідник «Асканія Нова». Чи так це? Яка там взагалі ситуація зараз?

- Справи в «Асканії Нова» не можуть бути гарними, тому що територію окуповано з 24 лютого 2022 року. А з березня 2023 року над установою встановлено фактичний контроль окупаційної адміністрації. Зрозуміло, що вистачає проблем і завдані значні збитки природним екосистемам «Асканія Нова». Але сказати, що заповідник знищено, на сьогодні не можна, адже він функціонує, в установі залишається технічний персонал, який забезпечує догляд за колекціями.

- Чи є інформація про вивезення тварин, розграбування або руйнування якихось важливих об’єктів на території заповідника?

- Інформація є, і це не просто публічна інформація… Над питанням несанкціонованого вивезення тварин активно працюємо. Є спеціально створені комісії, які займаються оцінкою збитків, завданих збройною агресією Російської Федерації. Є спеціальний державний орган, уповноважений екологічною інспекцією, яка здійснює офіційні підрахунки збитків.

І на сьогодні є попередні висновки за фактом першого вивезення тварин з території заповідника «Асканія Нова», який стався 1 грудня 2023 року. Ростовський біосферний заповідник і Ростовська асоціація збереження рідкісних видів флори і фауни підписали попередньо угоду про творчу співпрацю і після цього вивезли вісім особин копитних тварин. За цим фактом було відкрито кримінальне провадження. Були внесені відомості до ЄРДР і проведена комісія при ХОВА з оцінками збитків, завданих довкіллю.

І на сьогодні Державна екологічна інспекція винесла висновок щодо розміру збитків завданого вивезенням цієї групи тварин. Він складає понад 70 мільйонів гривень.

Ми активно моніторимо ситуацію. З нами зберігають контакт декілька працівників, які перебувають на тимчасово окупованій території. Зрозуміло, що ми доводимо всю інформацію до відповідних органів, служб і інстанцій. Все це ретельно фіксується і відповідним чином оформлюється і виноситься офіційний висновок.

Група кримської сосни вже загинула остаточно

Вивезення тварин – це не єдиний фактор, який завдає збитків «Асканії Нова». За період окупації там сталось майже 70 пожеж на загальній площі понад 7 тисяч гектарів. Лише в заповідному степу вигоріло понад 2200 га. Величезна пожежа, яка трапилась на масиві «Південний» площею близько 1800 гектарів, і масштабна пожежа у Великому Чапельському поді – це та територія, де утримуються копитні тварини, колекція зоологічного парку «Асканія Нова» площею 345 га.

- Чи можна сьогодні оцінити розмір збитків і до чого вони призведуть?

- Зрозуміло, що до кінця оцінити масштаби і наслідки цих збитків досить проблематично, хоч ми й знаємо про згорілу площу, але який вплив ці пожежі справили на стан рослинності і фауни, дистанційно оцінити вкрай складно. Лише в загальних рисах.

До того ж є проблеми з утриманням дендрологічного парку «Асканія Нова», тому що це достатньо великий парк, і він перебуває в зоні сухого степу, а отже, залежить від штучного зрошення. І є проблеми зі збереженням окремих насаджень. Відомо, що група сосни кримської на великій степовій галявині фактично повністю загинула.

Тому, зрозуміло що збитки є. Але і ситуація не виглядає таким чином, що заповідник знищено. Це територія, яка охоплює 33 тисячі гектарів, і вони перебувають в зонах антропогенних ландшафтів – населених пунктах. І ще треба розуміти, що територія знаходиться у ворожому тилу, віддалена від лінії бойового зіткнення і проходить фактично по Дніпру. Ця віддаленість від лінії фронту поки що убезпечує «Асканію Нова» від масштабних руйнувань, вивезень і розграбувань заповідника. На сьогодні там працює пропаганда, робиться все можливе, щоб показати позитивні результати роботи окупаційної адміністрації.

Окупанти крадуть тварин

- Чи відомо про те, які саме види тварин були вивезені?

- Відомо, що в Ростовську область були вивезені дві особини коня Пржевальського, дві особини бізона американського, дві особини зебри Чапмана і дві особини оленя Давидова, ще один олень загинув у процесі перевезення.

До тимчасово окупованої Республіки Крим до парку «Сказка» і сафарі-парку «Тайган» були вивезені три особини сірої української худоби і 10 особин зебри Чапмана. Відбувалось все в рамках так званого «обміну» або взагалі акція була утаємничена, як, наприклад, з сірою українською худобою.

Або інформація була оприлюднена лише про завезення тварин в «Асканія Нова», а що вивезено - не афішувалось. Так замінили диких тварин, які мають природно-охоронний статус, на одомашнені види, які не мають природо-охоронної цінності, а є просто поширеними видами, які часто зустрічаються в контактних зоопарках.

Крім того, треба мати на увазі, що вивезення коня Пржевальського порушує Міжнародні конвенції CITE, яка регулює міжнародну торгівлю видами дикої флори і фауни, що перебувають під загрозою зникнення. Ця конвенція передбачає дотримання суворої процедури, і дозвіл на переміщення таких тварин за межі держави, яка фактично експортує, потребує офіційного висновку центрального органу української виконавчої влади у сфері захисту довкілля. У нашому випадку - Міністерства захисту довкілля і природних ресурсів. Очевидно, що ніхто такого висновку і дозволу не надавав. Тому вивезення коня Пржевальського на територію РФ є грубим порушенням конвенції СІТЕ.

Щодо довкілля звернулися до секретаря цієї конвенції з вимогою застосувати санкційну процедуру проти РФ.

Відновити дещо можна, хоч і з великими труднощами. Але далеко не все

- Враховуючи таку кількість збитків, як багато часу знадобиться в майбутньому для відновлення заповідника до того виду, який він мав до початку повномасштабного вторгнення?

- Поки це передчасне питання, оскільки ми зараз перебуваємо в невизначеній ситуації. Абсолютно очевидно, що масштабні збитки для «Асканії Нова» ще попереду, адже багато що буде залежати від того, як відбуватиметься деокупація територій. Логіка окупантів проста, і її вже мали б вивчити. Там, де вони змушені залишати захоплені території, вони займаються активним розграбуванням, і все, що підлягає релокації, буде неодмінно вивезене. А те що не може бути переміщене, перебуває під загрозою знищення.

Тому збитки, завдані на сьогодні, так, значні. Але якщо мова йде про штучні колекції – це те, що може бути відновлене. Хоча будуть виникати дуже значні труднощі. Ці тварини пройшли досить довгий період акліматизації. За десятки, а то й сотні років перебування цих стад і популяції в «Асканії Нова» сформувались вже унікальні генотипи, адаптовані до цих умов. Тому це потребуватиме значного часу і ресурсів. Що ж стосується природних екосистем, то тут все ще складніше. Цілина може бути тільки збережена. Відновити її буде складно.

Можна відновити територію, але це не буде первісний цілинний степ. Ну і крім того, треба розуміти, що для «Асканія Нова» є група біота ( стала сукупність рослин, тварин тощо, об'єднаних спільною територією поширення. - Ред.), яка є дуже вразливою. Йдеться про ендемічні види, які зустрічаються лише на території лівого берега Дніпра.

І є унікальні біотопи (ділянка з більш-менш однотипними умовами існування. - Ред.), занесені до резолюції Бернської конвенції. Це великі западини степу, де збираються талі води, й потім з’являється специфічна рослинність з відповідною фауною. Так от ці біотопи поширені тільки в даному регіоні. І будь-які катаклізми неминуче означитимуть повне знищення даних типів біотопів. Види, які мають обмежений ареал, вузьку область поширення, перебувають під безпосередньою загрозою. Тож такі події можуть означати загибель цих популяцій чи рослинних угруповань.