Паралімпієць Олександр Литвиненко: «Скребе на душі, що програв цьому непорозумінню з РФ»

Одесит пояснив, чому відмовився від спільного фото з усіма призерами.

Александр Литвиненко. Фото - Reuters

Одесит Олександр Литвиненко приніс Україні бронзову медаль зі стрибків у довжину на Паралімпіаді в Парижі у класі Т36 (стрибуни у довжину з порушеннями рухів усіх чотирьох кінцівок від низького до середнього ступеня). Литвиненко взяв висоту 5,76 метра, повторивши паралімпійський рекорд. "Золото" в цій дисципліні взяв "нейтральний спортсмен" з РФ Євген Торсунов, який встановив новий рекорд 5,83 метра.

– Я дуже задоволений – це моя перша медаль. Мені 34 роки, друга Паралімпіада. Може, вже й остання. Тому ця медаль дуже важлива для мене. Але мені трохи шкребе на душі, що я програв цьому непорозумінню [«нейтральному» спортсмену з Росії]. У мене така образа трохи на себе. Ні на кого, лише на себе, – прокоментував Лівиненко після нагородження в інтерв'ю «Суспільному». - Ніхто не нейтральний, всі вони підтримують війну. Вони приїдуть додому і фотографуватимуться з «героями СВО», з депутатами – тими, хто нас вбиває та посилає на нас ракети. Я весь лютий, березень провів у підвалі, не спав, не міг тренуватися. Вони тренувалися собі спокійно. Веселяться, посміхаються... Це найважливіша медаль у моєму житті, але я без роздумів віддав би її, щоб ще раз побачити свого друга, який зник безвісти!

Під час церемонії нагородження Литвиненко не зробив спільного фото з усіма призерами через присутність росіянина Торсунова.

На Паралімпійських іграх - 2024 Україна виборола вже 35 медалей — 5 золотих, 12 срібних та 18 бронзових. Нагадаємо, Паралімпіада проходить у Парижі з 28 серпня по 8 вересня.