Лихоманка Західного Нілу. Як не заразитися і чим лікуватися

Один-єдиний укус інфікованого комара може відправити на лікарняне ліжко.

cdc.gov

У 2018 році цю хворобу вперше зафіксували в Україні. Цього літа на лихоманку Західного Нілу захворіло більше 20 чоловік. Мало? Але чотирьох пацієнтів столичних лікарень не вдалося врятувати, надто важкими виявилися ускладнення хвороби.  А починається гарячка Західного Нілу з одного-єдиного укусу інфікованого комара. Усе про цю хворобу, а також про особливості лікування читайте у матеріалі Коротко про.

Що таке гарячка Західного Нілу?

Це небезпечна вірусна хвороба, що поширюється через укуси комарів. Узагалі захворювання сезонне: найчастіше на гарячку хворіють улітку та восени. І що цікаво, у зоні ризику саме жителі сільської місцевості, а також мисливці. Інша назва хвороби - «качина лихоманка».

До речі, вірус гарячки Західного Нілу  із роду Flavivirus, тобто  є «родичем» тих, що викликають лихоманку Денге, жовту лихоманку та вірус Зіка.

Чому у назві хвороби згадується найдовша річка світу?

Тому що вірус вперше виявили в 1939 році в африканській Уганді саме в районі Західного Нілу.

Україна від Африки далеко. Як вірус дістався до наших країв? Не з комарами ж…

🦟 З перелітними птахами, яких заразили африканські москіти. Якщо таку пташку вкусить український комар, то вже він стане переносником вірусу.

🦟 При укусі комара вірус потрапляє в організми людей та тварин, розмножується та викликає лихоманку. Інкубаційний період хвороби від укусу до появи перших симптомів зазвичай становить від двох до шести днів, але може тривати і до двох тижнів.

Які симптоми вірусної гарячки Західного Нілу?

Малоприємні і схожі на симптоматику грипу:

Ускладнення хвороби можуть призвести до втрати пам’яті та слуху, порушення ходи. Також  цей вірус може «вдарити» по нервовій системі, викликати серйозне запалення головного або спинного мозку (енцефаліт або менінгіт), а потім кома і смерть.

Але є і хороша новина. Вчені вже довели, що більшість інфікованих людей не мають симптомів узагалі. Важкий перебіг захворювання трапляється в 1 з 5 людей. Смертність приблизно у 1 з 10 хворих з інфекціями нервової системи

Скільки часу триває хвороба?

Залежить  від сили імунної системи хворого, зазвичай два-три тижні. Але ускладнення після цієї «віруски», такі як м’язова слабкість, втрата пам’яті чи слуху, можуть тривати кілька місяців.

Чи можна підхопити цей вірус від хворої людини?

Заразитися гарячкою Західного Нілу від хворої людини неможливо.

Які фактори ризику?

Комарі можуть вкусити будь-кого. Але є люди, яким треба особливо остерігатися таких укусів, щоб не захворіти на гарячку Західного Нілу. Це люди:

Як діагностувати гарячку Західного Нілу? Все ж її симптоми дуже схожі на грип

Перш за все треба звернутися до лікаря. А вже фахівець направить пацієнта на додаткові аналізи-тести на наявність антитіл або інших ознак вірусу Західного Нілу.

Як лікується «качина лихоманка»?

Дотепер не існує спеціальних препаратів для лікування цієї хвороби. Зазвичай лікарі виписують медикаменти залежно від того, які симптоми має хворий. Наприклад, від температури - ібупрофен чи парацетамол. Якщо є судоми, то протисудомні та седативні препарати. Тобто застосовується симптоматичне лікування стандартними препаратами.

А як щодо профілактичних щеплень для запобігання хворобі?

На жаль, поки що такої вакцини не існує.

Як же тоді вберегтися від гарячки Західного Нілу?

Найкращий спосіб зменшити ризик – захистити себе від укусів комарів. Правила банальні, зате дієві.

🦟 Залишайтеся вдома, коли комарі найбільш активні, особливо рано вранці та на заході сонця.

🦟 Використовуйте засоби від комах (репеленти) перед виходом на вулицю.

🦟 Прикривайте шкіру. Носіть довгі штани, сорочку з довгими рукавами, щоб прикрити більше тіла на вулиці.

🦟 Регулярно спорожнюйте та очищайте будь-які місця, де може накопичуватися вода, наприклад, купальні для птахів або забиті дощові жолоби. Там можуть розмножуватися комарі.

🦟 Комарам не місце вдома. Прикривайте двері та вікна москітними сітками.

Чи можна підхопити вірус вдруге?

Вважається, що більшість людей, інфікованих вірусом Західного Нілу, мають довічний імунітет від повторного захворювання. Але й тут є винятки. Люди з ослабленою імунною системою можуть захворіти вдруге.

Наскільки поширена гарячка Західного Нілу?

Це лідер серед вірусів, тому що є найбільш поширеним з тих, що передаються комарами. Зустрічається в багатьох частинах світу, включаючи Північну Америку, Європу, Африку, Близький Схід, Австралію та Азію. Одна з причин такого широкого його ареалу – глобальне потепління.

Чи зможе людство колись позбутися цього вірусу?

Так, у більшості людей імунна система зрештою бореться з цим вірусом. Та погана новина у тому, що замість одного вірусу приходять одразу кілька нових. Такий от кругообіг у житті.