Курс долара у вересні: прогнози економістів

Експерти стверджують, що все залежатиме від курсу НБУ.

pexels.com

Експерти, опитані Коротко, розповіли, які основні фактори сьогодні впливають на ситуацію на валютному ринку і що буде з курсом у перший місяць осені.

Для гривні минулий тиждень завершився цілком нормально: національна валюта зміцнилася до долара на міжбанку до 41,00/41,03 грн і до євро до позначки 45,42/45,44 грн. Адже ще зовсім недавно «цінники» безготівкового долара підбиралися до рівня 41,70 грн і вище, а євро коштував на торгах понад 46 грн.

Слідом за міжбанком трохи знизився і готівковий ринок, де долар у вихідні продавали по 41,30-41,40 грн., а євро без особливих проблем можна було купити в межах 45,80-45,90 грн., констатують аналітики фінансового порталу minfin. На їхню думку, цей позитивний тренд для гривні має шанси зберегтися і на цьому тижні.

У понеділок, 2 вересня, середній готівковий курс долара становив 40,87/41,41 грн, євро – 45,24/45,92. На чорному ринку покупці та продавці сходилися на позначках 41,31 грн за долар та 45,76 грн за євро.

Для порівняння: у четвер, 1 серпня, середній курс долара на готівковому ринку становив 40,88/41,44 грн., євро – 44,32/44,99. На чорному ринку покупці та продавці приходили до консенсусу на позначках 41,06 грн за долар та 44,87 грн за євро.

На думку Тараса Лєсового, начальника департаменту казначейства Глобус Банку, у вересні, на відміну від серпня, тиск інфляції на курсові показники стане помітнішим.

- Хоча курсові зміни не стануть надмірно різкими, ми припускаємо, що офіційний курс долара може становити 41,3-41,8 грн, а коридори коливань незначно зрушаться вгору – до 41,2-42 грн за долар на міжбанку та 41,2- 42,2 грн за долар на готівковому ринку, – зазначив експерт.

За його словами, суттєвими факторами, які можуть вплинути на курсові показники, є:

  1. 💰Енергетичний: перебої з енергопостачанням гальмують економіку та відбиваються на настроях у суспільстві.
  2. 💰Стратегія Нацбанку: дія режиму «керованої гнучкості» та встановлення паритету між попитом та пропозицією унеможливлюють різкі зміни на валютному ринку, хоча вони можуть бути частими та різновекторними.
  3. 💰Загальний стан економіки країни, який також включає розвиток кредитування для малого і середнього бізнесу.

Таким чином, підсумував Тарас Лісовий, інфляція позначиться на курсових показниках, проте зміни залишатимуться помірними.

Аналітик Данило Монін погоджується: курс повністю підвладний Національному банку.

- Швидше за все, інфляція зросте до 7% річних вже за підсумками серпня, і це стимулюватиме Нацбанк стримувати курс гривні, - зазначив експерт у коментарі Коротко. - А оскільки у другій половині року очікується майже вдвічі більше західної допомоги, ніж у першому півріччі і платіжний баланс у другій половині року буде позитивним, очікується, що НБУ триматиме курс у діапазоні 41-42 грн за долар до кінця року.

Іншим сценарієм може бути продовження девальвації, щоб через курс вирішувати питання про нестачу фінансування. В цьому випадку, каже Монін, курс до кінця року може вийти до позначки 44-45 грн. за долар. Але, за його словами, сьогодні вірогіднішим виглядає перший сценарій.