Туреччина подала заявку на вступ до БРІКС, куди входять Росія і Китай, - Bloomberg

Туреччина подала заявку на приєднання до БРІКС, куди входять Росія, Бразилія, Індія, Китай, ПАР, Єгипет, Ефіопія, Іран та Обʼєднані Арабські Емірати.

REUTERS

Туреччина подала заявку на приєднання до БРІКС, куди входять Росія, Бразилія, Індія, Китай, ПАР, Єгипет, Ефіопія, Іран та Обʼєднані Арабські Емірати. Таким чином президент Тайїп Ердоган хоче зміцнити свій глобальний вплив і побудувати нові звʼязки за межами Заходу, пише Bloomberg з посиланням на джерела.

За даними видання, Туреччина пішла на такий крок, тому що розчарувалася через відсутність прогресу у приєднанні до Європейського Союзу. Переговори про це ведуться з 2005 року. Ще однією причиною стала підтримка Туреччиною зв'язків із Росією після початку повномасштабного вторгнення, що деяким країнам НАТО не подобається.

Питання про розширення БРІКС можуть обговорити під час саміту в російській Казані 22-24 жовтня. Приєднатися до групи також хочуть Малайзія, Таїланд та Азербайджан.

БРІКС — союз країн, що розвиваються, утворений у 2006 році. Він позиціонує себе як альтернатива Світовому банку та Міжнародному валютному фонду.