Світові події осені, які можуть змінити перебіг війни в Україні

Початок політичного сезону завжди багатий на події, цього разу (вибори в США, другий мирний саміт, Генасамблея ООН) вони можуть стати визначальними для нашої країни.

REUTERS

Найближчі три місяці можуть стати переломним етапом в російсько-українській війні. І важливу (якщо не визначальну) роль у цьому повинна зіграти допомога, що надається західними партнерами.

Журналіст Коротко про розбирався, які фактори з міжнародного порядку денного цієї осені зможуть вплинути на війну.

Вибори президента США та другий Саміт миру

На зовнішньополітичній арені центральною подією стануть вибори президента США 5 листопада. Нагадаємо, що за місце у Білому домі боротимуться кандидат від Демократичної партії Камала Гарріс та кандидат від республіканців Дональд Трамп. І від того, хто з них переможе, залежатиме рівень підтримки України з боку США.

Одним із ключових питань є тема переговорів щодо закінчення війни вже восени 2024 року, більш того – до листопадових виборів президента США. В Україні над цим працюють. Перший Саміт миру, який пройшов з ініціативи Києва в середині червня у Швейцарії, відкрив до цього шлях, вказавши в підсумковому комюніке на майбутню участь "всіх сторін" для досягнення миру.

Не виключено, що другий Саміт миру може пройти до кінця цього року чи навіть восени. Як заявив голова ОП Андрій Єрмак, саміт відбудеться після напрацювання спільного мирного плану із 10 пунктів української формули. Раніше президент України Володимир Зеленський говорив, що план підготують до кінця листопада.
Учасники зустрічі у Швейцарії допускають можливість участі Росії на другому саміті.

Експерт-міжнародник Ігор Рейтерович вважає, що головним чинником, який впливає на війну в Україні, звичайно ж, стануть вибори президента США. Бо вони матимуть вплив не лише на російсько-українську війну, а й на весь світ.

Далі за важливістю йде друга мирна конференція, але тут є питання, чи відбудеться вона, оскільки планується за участю Росії. Можливо, що Україна виступить із якимись новими ініціативами під час Генасамблеї ООН.

- Логічно було б проводити все разом – Саміт миру на полях Генасамблеї ООН. Загалом наші союзники вважають, що війна в Україні має завершитися якнайшвидше, але не на умовах Росії. Головне питання – яким має бути компроміс. І його поки що не видно. Можливо, він з'явиться тоді, коли Україна озвучить свій мирний план, - вважає Ігор Рейтерович.

Деталі самого плану невідомі, проте Володимир Зеленський пояснив, що його частиною є Курська операція як певний інструмент примусу Росії до завершення війни дипломатичним шляхом.

"План підготовлений. Думаю, правильно буде, якщо я цей план представлю спочатку президентові США", - сказав він. Зеленський підкреслив, що успішність плану багато в чому залежить від США і від президента країни.

За словами Зеленського, план включає чотири напрями. У ньому згадано "закріплення ролі України у стратегічній структурі глобальної безпеки", "потужний примус Росії до закінчення війни дипломатичним шляхом" та стабілізація української економіки.

США та Китай домовляються про мир в Україні

Восени продовжаться консультації США та Китаю щодо завершення війни в Україні. Поки що вони не знайшли консенсусу. Радник президента США з питань нацбезпеки Джейк Салліван буквально днями розповів, що Сполучені Штати та Китай поки не погодили конкретний план переговорів щодо завершення війни в Україні. За його словами, Китай неодноразово заявляв, що війну слід завершити дипломатичним шляхом. Протягом останніх трьох днів Салліван та Сі Цзіньпін обмінювалися думками щодо війни проти України.

"Ми не дійшли до якогось конкретного плану з дипломатії, значною мірою тому, що Сполучені Штати дуже суворо дотримуються простої максими - "нічого про Україну без України". Тому, зрештою, саме Україна має вирішити, як вона хоче продовжувати дипломатичні та переговорні процеси", - зазначив Салліван. Але цей процес продовжується.

Україна внесе свою резолюцію на Генасамблеї ООН

Володимир Зеленський висловив сподівання, що зможе бути присутнім на засіданні Генасамблеї ООН у Нью-Йорку, де, очевидно, має зустрітися з Байденом.
А на Генасамблеї ООН Україна внесе резолюцію щодо ядерної безпеки, зокрема, на окупованій Росією Запорізькій АЕС.

Україна вважає ядерну безпеку ключовим питанням на шляху до миру і включила цю тему для обговорення на своєму першому міжнародному саміті у Швейцарії.

Військово-політичний експерт Українського інституту майбутнього Іван Ступак сумнівається, що від Генасамблеї ООН можна очікувати якихось важливих рішень.

- Ця організація вже давно втратила свій вплив, вона відверто слабка. Першу скрипку за впливом гратимуть вибори президента США. Залежно від того, кого оберуть, будуватиметься політика Заходу щодо війни в Україні. Все це буде похідним від цього. Конкретних мирних переговорів восени не буде, але можливі консультації щодо них. Путін чекатиме на того, хто переможе на виборах у США, сподіваючись на перемогу Трампа, - вважає аналітик.

Чого чекати на фронті та від Заходу

Експерти Інституту вивчення війни (ISW) у своєму звіті дійшли висновку, що поступове "повзуче" просування російських військ в Україні стало наслідком затримок західної допомоги.

І це ж змусило ЗСУ перейти до стратегічної оборони, яка, найімовірніше, триватиме і восени 2024 року.

"Українські сили, ймовірно, не зможуть розпочати широкомасштабну контрнаступну операцію до кінця 2024 року або до 2025 року, залежно від рівня та часу надходження західної підтримки", - прогнозують в ISW.

«Захід має активно надавати українським силам необхідне обладнання та зброю в такому масштабі, настільки швидко і з такою регулярністю, що необхідно ЗСУ для операцій, які б дозволили звільнити значні території України та кинули б виклик переконанню Путіна, що він може поступово підкорити Україну, якщо швидка повна перемога здаватиметься недосяжною», - наголошують в ISW.

Експерт-міжнародник Олег Саакян прогнозує, що восени Україна нарешті отримає дозвіл від союзників бити далекобійною зброєю по об'єктах у Росії.

– Це політичне питання, і воно буде вирішено, що значно посилить наші позиції у військовому плані, – вважає він.

А в політичному плані пріоритетності впливу на війну в Україні йдуть, знову ж таки, вибори президента США і перезавантаження чиновницького апарату в Євросоюзі після виборів до Європарламенту.

– І підготовка до другого Саміту миру як наближення до завершення війни. Загалом у позиції наших західних союзників відбувається транзит від політики стримування Росії до примушення її відмовитись від своїх амбіцій. Це видно навіть за тією зброєю, яку дають нам наші союзники – далекобійні ракети та літаки F-16, - вважає Олег Саакян.