Рух забруднення річки Сейм сповільнюється, але до Чернігова дістанеться

У Держводагентства наголосили, що забруднення річці має виключно органічний характер.

uk.wikipedia.org/DoroshenkoE

Рух органічного забруднення річці Сейм поступово сповільнюється, він дістанеться Чернігова пізніше за прогнозоване — орієнтовно 3-5 вересня. Про це 1 вересня повідомило Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України у телеграм-каналі.

- За попереднім прогнозом Укргідрометцентру, органічне забруднення мало досягти м. Чернігова 30 серпня - 2 вересня — це 166 км від впадіння річки Сейм в річку Десна. Проте наразі є тенденція щодобового сповільнення руху органічних речовин через їх розбавлення водами річки Десна у декілька разів, — розповіли в Міндовкілля.

На сьогодні органічні речовини з Сейму знаходяться на відстані 92 км від впадіння річці в Десну. До міста Чернігів ще 74 км.

На Сумщині відбувається стабілізація стану річки Сейм від кордону з Росією до селища Чаплищі Сумської області. Там відмічається незначне збільшення розчиненого кисню у воді, зменшення різкого неприємного запаху та відновлення природного кольору.

Заходи з оздоровлення річки будуть проведені після визначення безпечного методу проведення робіт та подолання наслідків надзвичайної події.

У Державному агентстві водних ресурсів України наголосили на тому, що жодних перевищень високотоксичних компонентів не виявлено. Фіксується забруднення органічного характеру.

Для безпеки населення у Чернігівській, Сумській та Київській областях заборонено купання, вилов риби, використання води для господарських потреб на річках Сейм та Десна.