Нацбанк випустив пам'ятну монету, присвячену українському парламенту

Пам'ятна монета має номінал 5 гривень.

bank.gov.ua

Національний банк випустив в обіг нову пам'ятну монету "Парламентаризм", присвячену Верховній Раді. Про це повідомляє пресслужба НБУ.

– Ця монета сповнена символізму: найголовніші цінності незалежної України, силуети сучасних українців – людей, заради яких ми і працюємо, стилізована зала сесійних засідань, інформаційне табло і, звичайно, український орнамент - душа та генетичний код нашої нації, – зазначив голова Верховної Ради Руслан Стефанчук.

На аверсі пам'ятної монети "Парламентаризм" у верхній частині зображено стилізовані силуети сучасних українців, які є представниками різних соціальних, вікових та професійних груп. Це втілює ідею багатогранності українського народу та наголошує, що, згідно з Конституцією України, носієм суверенітету та єдиним джерелом влади в Україні є народ.

На реверсі монети по колу розміщено стилізований український орнамент, а в центрі композиції на дзеркальному тлі – логотип Верховної Ради України.

Пам'ятну монету "Парламентаризм" введено в обіг 30 червня 2024 року. Вона має номінал 5 гривень, виготовлена ​​з нейзильберу, категорія якості карбування – "спеціальний анциркулейтед". Тираж – 50 000 штук у сувенірній упаковці.