Перший дзвоник в Україні: святкова лінійка до 40 хвилин із промовами військових

Вчителі, учні та їхні батьки готуються до Дня знань.

grivna.ua

Після довгих літніх канікул школярі нарешті повертаються за парти. Кабінет міністрів України вирішив, що навчальний рік у школах розпочнеться 2 вересня 2024 року і триватиме до 30 червня 2025 року. А стартує навчання у школах з урочистих лінійок. Про те, якими будуть такі святкові заходи в різних регіонах України, а також про нововведення у навчальному році 2024/2025 - читайте у матеріалі Коротко про.

Київ

У багатьох столичних школах урочистості з нагоди Дня знань пройдуть саме 1 вересня. Вже відомо, що зайвих урочистостей не буде: все скромно і без пафосу.

Святкову лінійку розпочнуть з виконання Гімну України, привітають першокласників та тих учнів, які йдуть в 11-й клас. Узагалі кожна школа самостійно визначатиме формат свята. Але вже відомо, що урочиста лінійка пройде без довгих та нудних промов запрошених чиновників. Натомість деякі заклади запланували коротенькі виступи запрошених військових та волонтерів.

Харків

У цьому місті-герої до шкіл підуть 5,5 тисячі першокласників. Частина з них навчатиметься у метро-школі. До речі, у Харкові завершують облаштування ще однієї підземної школи у метро. Як з'ясувалося, чимало батьків хочуть, щоб їхні діти навчалися саме офлайн, як у довоєнні часи.

І щодо урочистостей до Дня знань. Звичної святкової лінійки не буде. Вчителі у мережі лише привітають учнів зі стартом нового навчального року.

Запоріжжя

Майже три тисячі першачків йдуть до школи цього року. І для них вже готують святкову лінійку з нагоди Дня знань. Дітей швиденько привітають з початком важливого етапу життя, познайомлять з першою вчителькою, проведуть екскурсію по школі. Звісно, якщо не завадить повітряна тривога.

Зі 108 запорізьких шкіл обов’язкові укриття мають 74 заклади. В них і розпочнеться навчання з 2 вересня. Уроки проходитимуть у змішаному форматі.

Херсон

У самому Херсоні ні про офлайн-навчання, ні про урочистості з нагоди Дня знань не йдеться: надто небезпечно. А от у тих громадах області, що знаходяться подалі від лінії фронту, навчання буде в змішаному форматі. Вперше від початку війни місцеві діти сядуть за парти. Три школи в Херсонській області розпочнуть навчання у змішаній формі. У цих же школах навчатимуться і 50 першокласників.

Одеса

З понеділка Одещина розпочинає освітній процес. І більшість шкіл (аж 90%) працюватимуть в очному та змішаному форматах. До освітнього процесу цього року долучаться понад 18 тисяч першокласників.

Школи самостійно вирішують формат урочистої лінійки. Зате вже відомо, що для учнів 8-11-х класів МОН рекомендує розпочати навчальний рік зі Всеукраїнського уроку «Ми - Майбутнє». На уроці школярі переглянуть однойменний документальний фільм, що розповідає історії п'ятьох українських підлітків та їхніх наставників, які активно працюють над розвитком України під час війни.

Львів

У багатьох школах свято першого дзвоника відбудеться в неділю, 1 вересня, в окремих приватних гімназіях - на день пізніше. Цікаво, що урочистості до Дня знань чиновники з управління освіти Львівської міської ради рекомендують провести лише для першокласників та випускників. А всіх інших учнів чекають у школах вже з 2 вересня.

До речі, першим уроком у розкладі стоїть не математика чи українська мова. Вчителі більшості львівських шкіл планують провести урок на тему «Стійкість. Нелегко, але рухаємося». Також до дітей навідаються військові, ветерани, волонтери.

Івано-Франківськ

Деякі школи Івано-Франківська так скучили за учнями, що вирішили провести урочисту лінійку у суботу, 31 серпня. Вже відомо, що заходи до Дня знань триватимуть недовго, до 40 хвилин, у формі зустрічі учнів та вчителів. Вперше до школи підуть майже 3 тисячі першокласників. І перший святковий урок буде на тему «За Україну, за її волю, за честь, за славу, за народ», на якому ще раз згадають історію, українські традиції, патріотизм.

ДО РЕЧІ

Школярів вчитимуть керувати безпілотниками

Ох і здивує українців новий навчальний рік. Чиновники з Міністерства освіти та науки України не сиділи склавши руки, а попридумували чимало нового до старту шкільного навчання.

Перш за все, цього навчального року дітей повернуть за шкільні парти. Звісно, у прифронтових регіонах це зробити складно, але хоча б кілька днів на тиждень діти відвідуватимуть школу. Найбільш болюче питання - це облаштування бомбосховищ у школах. Щиро кажучи, у країні, де вже 2 з половиною роки йде війна, надто мало шкіл мають комфортні для дітей укриття. Але ще гірше наступне: багато закладів узагалі не мають навіть найпростіших таких приміщень.

З’явиться «урок щастя», щоправда, тільки в учнів з 1-го по 7-й класи. Це не буде окрема дисципліна, навчальні матеріали про щастя (навіть більше про емпатію, спілкування з людьми, вміння прислухатися до свої почуттів) включать до інших уроків. До яких саме – вирішуватимуть самі школи, та навряд чи до математики чи іноземної мови.

А ще учнів навчатимуть оновленому «Захисту України». Нарешті з цієї дисципліни викинули усю радянщину. Тепер учні вчитимуться керувати безпілотниками, читати сучасні карти, накладати турнікети при пораненнях і навіть стріляти. У країні, де точиться війна, такі знання та вміння важливі, як і табличка множення.

Наступне нововведення від МОН: у багатьох школах з’явиться поліція - офіцер Служби освітньої безпеки. Такі поліцейські слідкуватимуть за безпекою учнів, патрулюватимуть шкільну територію. Також шкільний офіцер замінить бабусь, які зазвичай були у школах на кшталт охоронців: тепер поліцейський контролюватиме пропускний режим. Хто зна, може завдяки працівнику у поліцейській формі зникне шкільний булінг.

І про шкільні години. У більшості шкіл уроки починатимуться о 8:30. Та все ж у деяких закладах діти вчитимуться у дві зміни, також є школи, де уроки розпочинатимуться з 10-ї години. Причина таких змін графіку банальна (і болюча): не вистачає безпечних укриттів.