Тиск на зерновиків та до чого тут одеський контрабандист Альперін

Робота Зернового коридору - те, що рятує українську економіку, але й тут не обходиться без контрабандних схем.

Робота Зернового коридору - те, що рятує українську економіку, але й тут не обходиться без контрабандних схем. Бо більша частина, близько 70% зерна, проходить через підставні компанії позбавленого громадянства Вадима Альперіна, про що пише телеграм-канал ВИЙ. А значна частина схеми функціонує завдяки пильному супроводі Одеського БЕБ.

Зерно за готівку

Тіньовий ринок зерна існував задовго до повномасштабного вторгнення, а сьогодні його масштаби тільки зросли. Все банально просто: зерно купують за готівку, оформляють на підставні компанії, які його експортують, дорогою вантаж змінює власників і таким чином гроші залишаються у посередників і не доходять до держбюджету.

Із цього стає зрозуміло, що щоб провернути це потрібно мати декілька сотень компаній, підтримку податкової, митниці та БЕБ і навряд ця історія починається і закінчується в Одеському регіоні. Тут на сцену виходить Вадим Альперін, який має усі перелічені аспекти чорного зернового ринку. Серед його компаній, які у 2022 році змінили КВЕДи на перевезення зернових, є “Агірос”. Компанія з квітня 2024 року за рішенням РНБО є підсанкційною, але згідно із судовими реєстрами працювала у парі з ТОВ "Олімпекс Купе Інтернейшнл" - зерновий термінал “Олімпекс”. Як повідомляло видання РБК-Україна, зараз в місяць через цей термінал проходить близько 150 тисяч тонн зернових. З урахуванням найнижчої ціни за тонну власник компанії заробляє собі понад 22 мільйони євро на місяць. І ці гроші не потрапляють до бюджету. Обидві компанії пов’язані із Альперіним, який з 2021 року є у десятці найбільших українських контрабандистів за словами президента.

Інші експортери

Залишається близько 30% зерна, яке експортується іншими учасниками ринку та звіти податкової, митниці та БЕБ про боротьбу із контрабандою зерна. Щоб прикривати схему Альперіна та виконувати київський план з бюджету і самим трохи заробити Одеському БЕБ потрібно співпрацювати із іншими експортерами. Співпраця ця правда однобока і за винагороду.

Інші компанії, які можуть експортувати залишки зерна після Альперіна, мають два варіанти від Сергія Мунтяна - голови Одеського БЕБ. Перший варіант - не мати змоги вивезти зерно і воно зіпсується. Другий - за окрему винагороду вивезти товар все ж вдасться, за участі компанії, яку запропонує БЕБ, і що як показала практика стається у цьому випадку. На цій підставній компанії з’являється зерно без походження, яке чарівним чином знаходить БЕБ і розкриває цей злочин. Товар арештовують, виставляють штраф за незаконне вивезення зерна та несплату податків, починаються судові процеси. Штраф йде до держбюджету, БЕБ звітує про свою роботу. Зерно знову вивозить підставна компанія, збагачуючи лише свої кишені.

“Так це було вже”

Що цікаво, термінал "Олімпекс" має свою окрему історію. Майно ТОВ "Олімпекс Купе Інтернешнл", що входить до структури GNT Group Грози та Науменка було заарештовано у 2023 році рішенням Печерського районного суду Києва, за позовом Київського БЕБу. Правоохоронці викрили схему вивозу сільськогосподарської продукції з України без сплати податків через використання реквізитів підприємств з ознаками "ризиковості" під час експортних операцій, повідомляє УНН.

Тобто було відомо, що розрахунок відбувається за готівку, виявлені підставні компанії, під час обшуків виявили близько 22,6 тис. т пшениці, майже 9 тис. т кукурудзи та 11 тис. т сої. без документів щодо власників майна.

Термінал мав контракт, а потім незаконно викупив його половину через ТОВ "Аттолло Гранум", яке було також компанією Грози та Науменка і співпрацювало з Альперіним.

Експерти, опитані УНН, стверджують, що тільки минулого року (2023, - ред) компанія "Аттолло Гранум" отримала 37 млн дол. чистого прибутку.

При цьому офіційно нею було задекларовано збитків на понад 1,8 млн грн”, - зазначили у виданні.

Важко порахувати скільки грошей втратив держбюджет, але однозначно - багато.