Зберігаємо запаси на зиму: картоплю вкриваємо, моркву та капусту загортаємо в папір

Овочі та коренеплоди в міській квартирі довго не втратять своїх смакових якостей при дотриманні головного принципу – "сухо та прохолодно".

ФБ Картошка і всьо для картошки

Без картоплі уявити життя українців важко: вона з нами і влітку, і взимку, на застіллях і в подорожах… І хоча зараз здається, що будь-коли можна вийти в супермаркет і купити декілька кіло, останнім часом все частіше люди замислюються, що непогано було б купити й декілька мішків. Восени і дешевше, і хто його знає, що там буде взимку. Ось тільки – де її зберігати у міській квартирі?

Ми зібрали кілька порад щодо зберігання овочевого запасу.

Сільського льоху, де так добре все зберігається до весни, у міських квартирах, на жаль, немає. Є балкони, але це не зовсім те. Доведеться трохи переобладнати.
Але спочатку – відібрати картоплю для зберігання. Бульби мають бути не маленькі і не великі, а середні. Перед тим як закласти їх у «сховище», картоплинки треба перебрати, відкласти зіпсовані екземпляри.

Їх слід добре вимити (але тут зверніть увагу, зазвичай це робити не рекомендують, тому що потім картопля може гірше зберігатися, можливо, краще просто злегка очистити від землі щіткою. - Ред.). А ось сушити обов'язково! Питання, правда, де це зробити – у дворі, де потрібно її постійно чатувати, чи в умовах квартири? Просушування - процес нешвидкий, три дні, а то й пару тижнів може зайняти.

І потім знову перебрати. Бульби мають бути сухими, чистими, без плям. Але навіть при їхньому ідеальному стані розраховувати, що вони будуть такими ж через рік, не варто. Максимальний термін зберігання – 4-6 місяців, максимум – 8.

Яка тара краща?

Найкраще картопля зберігається при температурі +2…+4, до речі, саме така температура у більшості підвалів та льохів. Можна зберігати і при +7…+9, але тоді треба правильно облаштувати «лежбище» для картоплі. Втім, можна і при +20 у кімнаті: бульбам буде важко, але при правильному укладанні картопля протримається якийсь час.

Картопля не любить як заморозки, так і тепло та сонячне світло, тому під радіатори опалення її краще не класти. Тому беремо за основу прохолодний балкон.

- Я зберігаю картоплю на балконі в ящиках, де стінки обкладені тонким шаром пінопласту. Це допомагає картоплі не страждати від перепаду температур, бо балкон у мене холодний. І поруч ставлю лише ящик із буряком. Вони з картоплею «дружать», бо буряк вбирає вологу. А ось з іншими овочами картопля «недружелюбна», і вони швидко псуються, - поділилася з Коротко про домогосподарка Ірина Борисова з Кропивницького.

Де картоплі лежати

Гараж, балкон, лоджія, кухня, комора та інші кімнати, якщо вид картоплі в тарі не збентежить господарів та гостей. Головне - дотриматися принципу «сухо і прохолодно».
При перепадах температур (наприклад, удень – значний «плюс», а вночі – міцні заморозки) ємності з картоплею краще не тримати на підлозі. Їх краще підняти на стелажі, а зверху вкрити мішковиною чи старою теплою тканиною.

Звичайно, можна зберігати картоплю і в холодильнику, але чи вистачить агрегату об'єму, щоб завантажити весь урожай? Чи цей холодильник куплений саме тільки для картоплі? Тоді виставляємо температуру +4…+5 градусів, розкладаємо бульби в поліетиленові пакети, пластикові контейнери, картонні коробки та ін. Ставимо ємності в прохолодне нутро і запам'ятовуємо: доїсти останню картоплину із цих запасів потрібно не пізніше як за місяць! На жаль, звичайні домашні холодильники розраховані на збереження лише поточних запасів, а не на довготривале перебування там овочів та фруктів. Та й як зберігатиметься картопля при тривалих відключеннях світла – ще невідомо.

Під віконцем

У крайньому разі, коли немає балкона, льоху та комори, картоплю кладуть на зберігання в кухонному гарнітурі, в тумбі під раковиною. У добрих господарів там нічого не капає, сухо та тепло, і не душно. Довго зберігати там коренеплоди не варто - максимум 3-4 місяці, інакше вони проростатимуть. Процедура зберігання все та ж: відібрати найкращі картоплини, скласти в ємності, забезпечити доступ повітря.

Іноді у старих будинках можна знайти «хрущовські холодильники» – шафки під кухонними вікнами. Вони й замислювалися колись як місце зберігання – температура там зазвичай нижча, ніж у квартирі. Для зберігання картоплі це місце відмінно підійде, щоправда, доведеться постійно моніторити ситуацію: якщо температура на вулиці опуститься дуже низько, картопля може померзнути. Зберігати запаси можна як у коробах та контейнерах, так і у тканинних мішечках.
- Щоб картопля не гнила, треба шари бульб перекласти гілочками м'яти чи полину. Можна кинути кілька листків на дно тари. Це не дасть картоплі гнити і проростати. Також поряд не можна зберігати цибулю та часник – вони можуть прискорювати проростання бульб. Можна поряд, але не дуже близько, поставити на зберігання яблука, вони також трохи пригальмують процес проростання, - розповів Коротко про пенсіонер із Коломиї Іван Рябченко.

А цибулю краще заморозити

Правильно зберігати цибулю - отже, не бігати за нею в магазин щотижня. Її може вистачити і до весни.

Готуємо цибулю до довгого зберігання так само, як і картоплю: оглядаємо на предмет ушкоджень, відкладаємо у бік цибулини навіть із найменшими подряпинами. Лушпиння з цибулі не знімаємо - чим його більше, тим довше цибуля зберігатиметься.

Закладаємо на зберігання цибулю у сухе прохолодне місце. Холодильник не підійде одразу. Розкладаємо цибулини в ящику або перфорованому пластиковому контейнері, забувши про поліетиленові пакети.

Взагалі зараз господині схиляються частіше до заморозки вже нарізаної цибулі. Прекрасно зберігається в морозильній камері, вже почищена і розфасована, невибаглива і займає місця не так багато.

Примхлива морква

З цим коренеплодом метушні буде трохи більше, ніж з картоплею, але воно того варте. Перш ніж закладати моркву на зберігання, потрібно зрізати з неї бадилля (залишивши 1-2 см) та нижню частину (тонкий хвостик), а потім покласти сушитися на відкритому повітрі на 3-5 днів. Відсортувати за розміром – і знову посушити тиждень за температури +10…+12 градусів.

Розуміючи бажання господарок вимити моркву до блиску, перш ніж відправити її в засіки, аграрії рекомендують цього не робити. Морквини треба просто протерти сухою тканиною, щоб забрати грудочки землі з них. Якщо ж ну дуже хочеться вимити - мийте, але тоді гарненько висушіть і не розраховуйте, що морква зберігатиметься надто довго.

Моркву складають у паперові пакети (або обертають паперовими рушниками), потім поліетиленові пакети, які щільно зав'язуються. Якщо під час зберігання паперовий пакет стане мокрим, нічого страшного, не треба міняти його на новий.

Якщо морква зберігається на балконі, то щоб уникнути її псування через заморозки, краще відразу накрити тару старою ковдрою. Перемерзлу моркву зберігати далі не можна, та й їсти не рекомендується.

- Перед тим як розкласти по ящиках моркву (я маю ящики дерев'яні), я їх протираю розчином марганцівки і викладаю дно старими газетами. Тоді морква не гнитиме. І ящики завжди ставлю на стопку старої цегли, щоб вони не стояли на холодній підлозі гаража, – ділиться лайфгаком мешканець столиці Андрій Зіньковський.

Капуста в обгортці

Набравшись досвіду в закладці на зберігання картоплі, з капустою проблем у господарів не буде. Зі свіжих чистих качанів знімається верхнє зелене листя, качани підсушують протягом декількох днів, найкраще - у підвішеному вигляді. Потім можна укладати у тару. Деякі господині закопують головки капусти качаном вгору, залишаючи вгорі 10 см земляного шару. Якщо на місці зберігання похолодає, потрібно досипати землі до 30-сантиметрової товщини.

Капуста любить холод, тому балкон для зберігання підійде як нічому іншому. Оптимальна температура зберігання свіжої капусти  від -1 до +1 градуса. Короткі заморозки капуста переживе, але після них втратить соковитість і почне швидко в'янути.

Тара для зберігання повинна бути добре вентильованою, найкраща тара для капусти - дерев'яний ящик, утеплений пінопластом. Кожен качан обертається плівкою або папером у кілька шарів і кладеться у ящик. Так само в обгортці зберігають капусту і в холодильнику, але необхідно часто заглядати до капусти в гості та перевіряти, чи не скупчився під плівкою або папером конденсат. І тут обгортку треба поміняти. І не треба зберігати поряд з капустою яблука або банани - етилен, що виділяється ними, зробить капустяне листя м'яким і пухким.

Умільці овочевого зберігання, до речі, рекомендують припудрити качани крейдою або гашеним вапном перед тим, як покласти їх на зберігання. Це допоможе врятувати капусту від грибкових хвороб.