Чудодійна таблетка від старіння - це про китайський лимонник. Про його давню історію, вплив на людський організм, а також про те, чи можна їсти свіжі ягоди - читайте у матеріалі Коротко про.
Витримує 30-градусні морози
У прохолодних горах Верхнього Янцзи (регіон у Китаї) зараз готуються до збору врожаю лимонника. Тут, у Китаї, та, зрештою, у всій Північній Азії цю рослину, що плететься наче ліана, вважають чудодійною. Листя, квіти, кору і ягоди лимонника уже за 250 років до нашої ери використовують у тамтешній народній медицині. Знахарі й дотепер вважають, що рослина лікує майже усі людські недуги. І як доказ, у Китаї лимонник цінують не менше за суперкорінь - женьшень.
Україна від Китаю далеко, але тамтешній лимонник, або з латинської мови - шизандра, прекрасно почуває себе на наших родючих чорноземах. Ліану, що плететься і пахне лимонами, можна побачити у багатьох садах. Лимонник є окрасою ділянки, декорує будь-яку опору, цвіте білими квітами, рясно плодоносить кетягами червоних ягід. До того ж ця рослина не боїться ні шкідників, ні хвороб, ні морозів аж до -30 градусів. Та все ж виростити його не так і легко. Є певні секрети.
- Треба пам’ятати, що лимонник любить світло, в тіні не ростиме, - розповідає Коротко про менеджер одного з агромагазинів Микола Шуй. - Земля повинна бути вологою. Узагалі треба слідкувати, щоб ґрунт біля цієї рослини був достатньо зволожений. А ще лимонник треба обов’язково удобрювати. І пам’ятати про щорічну обрізку та формовку ліани. Без усіх цих складових не буде ані гарної рослини, ані її плодів.
Рослина починає плодоносити на 4-5-й рік після висадки. Якщо дотримуватися усіх вище згаданих правил, то з одного куща можна зібрати до 5 кг ягід. А в українських онлайн-магазинах за 1 кг просять від 1500 грн. За кордоном ціни такі ж. Щоправда, є нюанс. Якщо такі ягоди мають статус органічно вирощених, до прикладу, десь у високогір’ї, то ціна може стартувати від 50 доларів США за 100 грамів.
Суперфуд для життєвої сили й енергії
Ягоди лимонника, кажуть, варті кожної заплаченої за них гривні. По-перше, цікаві на смак. Їх навіть називають ягодами п’яти смаків, тому що це коктейль з солодкого, кислого, солоного, гіркого та гострого. З лимонника готують соки, джеми та навіть пікантні супи. Також плоди висушують як родзинки, тому що їсти сирими навряд чи зможете, надто вже специфічний у них смак.
🍒А по-друге, ягоди – це прямо суперфуд. Містять значну кількість вітаміну С, а також:
- Вітамін Е
- Вітамін РР
- Залізо
- Калій
- Кальцій
- Йод
- Цинк
- Марганець
- Магній
- Селен
- Жирні та ефірні олії
- Органічні кислоти
І калорійність всього 120 ккал на 100 г продукту.
У традиційній китайській медицині лимонник вважається корисним для «ци» - життєвої сили або енергії, властивої всьому живому. А науковці називають цю рослину своєрідним адаптогеном. Це такий клас природних речовин, які стимулюють стійкість організму до фізичних, екологічних і емоційних стресорів.
Ягоди лимонника у будь-якому вигляді (пюре, джем, сухофрукт) бадьорять, покращують витривалість і координацію. До того ж:
- підвищують імунітет,
- активізують діяльність головного мозку,
- знижують високий артеріальний тиск,
- зміцнюють стінки судин,
- допомагають при гормональних «стрибках»,
- знижують рівень цукру у крові,
- покращують зір.
А взагалі корисні усі частини лимонника. Так, відварами насіння лікують бронхіти, запалення дихальних шляхів, хвороби шлунка, печінки, нирок. Настоянками з листя, квітів, кори рослини в давні часи лікували цингу.
Та майте на увазі. Попри усю корисність, порошок, таблетки, екстракти та еліксири з лимонника – це не офіційно затверджені ліки, а лише біологічно активні добавки. Лікар може рекомендувати пацієнтові вживати їх певний період. І важливо дотримуватися рекомендованої дози. В іншому разі можна отримати розлад шлунку, підвищену кислотність, печію, алергічний висип. А вагітним та жінкам, що годують груддю, а також дітям до 12 років лимонник заборонений у будь-якому вигляді, ним можна лише милуватися.
Як зберігати лимонник?
Добре висушені ягоди, листя, кору чи насіння краще тримати у скляних банках, паперових пакетах або мішечках з тканини у теплому та сухому місці. Таким чином зберігати висушений лимонник можна впродовж 2 років.
Що приготувати з ягід лимонника?
Найбільш легкий варіант – це чай.
Інгредієнти:
- Ягоди (або листя) лимонника, свіжі або сухі – 1 чайна ложка
- Окріп - 1 склянка
- Мед за смаком
Подрібнені плоди або листя залити склянкою окропу. Настояти чай близько 10 хвилин. Додати за смаком мед. Напій освіжає, дезинфікує порожнину рота, стимулює імунітет. В осінньо-зимовий період таким напоєм краще замінити денну чашку кави: організм лише подякує, адже чай з лимонника є імуностимулятором. А ще має приємний присмак. Пити його можна як звичайний чай, але не більше 2 чашок на добу.