Звільненням Кудрицького влада продовжить серію помилок, - Цибулько

Таку думку висловив політолог Володимир Цибулько у своєму пості на Facebook.  

Вірогідне зміщення Володимира Кудрицького з посади голови НЕК «Укренерго» призведе до поглиблення у енергетичній сфері дисбалансу управління процесами відновлення та захисту енергетичних об’єктів та несе загрозу блекауту взимку. Таку думку висловив політолог Володимир Цибулько у своєму пості на Facebook.

На його думку, у звільненні Кудрицького зацікавлені певні особи – зокрема, міністр енергетики Герман Галущенко та заступник голови Офісу президента Ростислав Шурма. 
«Вони скористалася тим, що президент фактично незайманий у питаннях енергетики (як і в багатьох інших питаннях) і переконали його, що Кудрицький – це страшний корупціонер, який провалив програму захисту енергетичних об’єктів. І саме він винен у тому, що після кожного російського удару країна надовго поринає в темряву. А це вже б’є по електоральних перспективах самої влади, адже відповідальність за багатогодинні відключення опосередковано лягає на самого президента», - зазначив експерт.

На його думку, заяви Володимира Зеленського на прес-конференції про неприпустимість «енергопіару» свідчать про те, що він вже прийняв рішення про звільнення Кудрицького. Втім, Цибулько вважає, що це велика помилка, бо саме завдяки менеджерським здібностям та досвіду Кудрицького енергетична система відновлюється і працює, а Україна отримує фінансову допомогу.

За його словами, неможливо повністю захистити об’єкти, коли кількість російських атак за добу вимірюється сотнями. 

«Це зрозуміло для всіх, але, схоже, не для одного з найвеличніших лідерів сучасності, який слухає лише свою свиту й не дослухається до голосів дійсно компетентних людей, таких як Олена Кошарна, Юрій Ніколов, Тетяна Ніколаєнко, Володимир Горковенко та інші», - підкреслює Цибулько.

На думку політолога, намагання дискредитувати Володимира Кудрицького пов’язане з прагненням зацікавлених осіб отримати доступ до мільярдної допомоги, яка спрямовується на "Укренерго". 

«Для цього використовується стара тактика: успіхів Кудрицького в упор не помічають, натомість звинувачують у корупції на будівництві укриттів та вішають всіх собак за нібито провалений захист енергетичної системи. При цьому жодне з цих звинувачень не було доведене. Єдине, на що спромоглися, – це провести фейковий аудит ДАСУ, який призвів до озвучення абсурдної суми 68 млрд грн начебто зловживань. Після цього відкрили такі ж фейкові справи НАБУ щодо зловживань на закупівлі бронежилетів та заборгованості, що виникла перед "Укренерго" з боку трейдера "Юнайтед Енерджі"», - пише експерт. 

Між тим він вважає, що голова НЕК аргументовано довів свою невинуватість, запропонувавши слідчим показати договори на закупівлю бронежилетів із нижчою ціною, за якою б вони могли закуповуватися в той час. А за заборгованість перед «Юнайтед Енерджі» несуть відповідальність підлеглі керівника НЕК.

«Ще раз підкреслюю: можливе звільнення Кудрицького – це велика дурня з боку влади. Але, на відміну від дурні з Татаровим, ця матиме куди серйозніші, реальні наслідки. А саме – повний блекаут системи, який не стався лише завдяки компетенції та досвіду Кудрицького», - резюмував Володимир Цибулько.