Доставка паспортів по всьому світу та продовження виплат ВПО: що чекає нас у вересні

Які зміни очікують на країну на початку осені.

glavnoe.in.ua

Перший місяць осені обіцяє пройти без особливих потрясінь, і, можливо, навіть відключення електрики будуть більш-менш щадними.

Тарифи: газ та електрика без змін

У вересні 2024 року тарифи на електроенергію та газ не зміняться. Нагадаємо, що новий тариф на електроенергію – 4,32 грн/кВт*год – почав діяти в країні у червні 2024-го. На цьому рівні він залишається до кінця квітня 2025 року.

Вартість газу для побутових споживачів, що обслуговуються компанією "Нафтогаз" (а це 98% домогосподарств), також залишиться на поточному рівні – 7,96 грн за куб. Щодо інших постачальників, то у них ціна на газ варіюється до 9,90 грн за кубометр.

У великих містах тариф на воду для побутових споживачів у вересні залишиться без змін. Однак у деяких невеликих містах вода може подорожчати, оскільки питання тарифів на водопостачання знаходяться у розпорядженні місцевої влади.

Блекаути: можливі на кілька годин

Після чергових масованих атак ворога на енергосистему в Україні знову заговорили про можливі тривалі відключення. Причому у вересні ситуація буде найкращою, а далі вона погіршуватиметься з настанням холодів.

Втім, експерти стверджують, що глобальний тривалий блекаут Україні не загрожує: навіть за найгіршого сценарію він, найімовірніше, буде короткочасним - на кілька годин. Цей час знадобиться енергетикам, щоб провести регламентні роботи та запустити атомні електростанції, зазначив член Комітету ВР з питань енергетики та житлово-комунальних послуг, голова підкомітету з енергозбереження та енергоефективності Сергій Нагорняк.

- Якщо ворог переслідуватиме свої цілі і вони захочуть у блекаут Україну занурити, вони можуть великими силами досягати якихось короткострокових цілей. Можна припустити найгірший сценарій, що буде блекаут, але він не буде тривалим. Він може бути короткочасним, на кілька годин, - сказав Нагорняк.

Допомога ВПО: продовжили на пів року

У вересні 2024 року виплати ВПО продовжать ще на шість місяців тим, кому допомогу призначено автоматично і хто писав заяву на продовження виплат. Про це пишуть ЗМІ із посиланням на слова міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірини Верещук.

- Було ухвалено рішення на урядовому рівні, що виплати ВПО будуть продовжені тим категоріям, які їх зараз отримують. Йдеться про 1,5 млн людей. Також ми звернулися до Міністерства соціальної політики із проханням розширити коло одержувачів цієї допомоги. Зараз очікуємо від них на відповідь, - зазначила Верещук.

Крім того, додала вона, незважаючи на чутки, переселенці, діти яких з нового навчального року навчатимуться в онлайн-режимі, не будуть позбавлені виплат, якщо вони їх одержують згідно із законодавством.

Нагадаємо, що допомога для громадян, які проживають в Україні та мають статус внутрішньо переміщених осіб, становить 3000 грн для осіб з інвалідністю та дітей, 2000 грн для інших осіб.

Початок нового навчального року: за розкладом

Через складну ситуацію в енергетиці в деяких регіонах України планували розпочати навчальний рік раніше. Проте Кабмін офіційно рекомендував розпочати навчання у вересні. Відповідно, навчальний рік в Україні проходитиме з 2 вересня 2024 року до 30 червня 2025 року.

Так, посадити учнів за парти вже 19 серпня планували у Львові, але згодом відмовилися від цього рішення. Отже, навчання у львівських школах розпочнеться 2 вересня, як і в інших областях України.

Нагадаємо, що цього навчального року, згідно з рекомендаціями МОН, актуальним залишається очне навчання з можливістю використання дистанційної форми навчання.

З вересня 2024 року в українських школах буде оновлено програму курсу «Захист України» для учнів 10-11-х класів. Як зазначили у МОН, при розробці програми було враховано сучасні виклики та потреби у галузі національної безпеки, а також рекомендації експертів, громадських організацій та педагогів.

Відповідно до оновленої програми, учні 10-х класів вивчатимуть національну безпеку та оборону України, основи управління та планування, озброєння та військову техніку, основи стрілецької підготовки, орієнтування на місцевості, інженерні фортифікації та основи медичної допомоги. У 11-му класі акцент зроблено на військові технології, інформаційну війну, розширені теми медичної допомоги, захист цивільного населення у кризових умовах та планування майбутнього.

Курс орієнтований на практичне застосування знань, і заняття проводитимуться протягом усього дня, а не у вигляді окремих уроків, що забезпечить більш глибоке занурення у матеріал та краще освоєння практичних навичок.

Паспорти Укрпоштою: вже у вересні

21 серпня 2024 року Укрпошта та Міністерство закордонних справ підписали меморандум про співпрацю, який обіцяє змінити процес доставки закордонних паспортів для громадян України. Про це повідомили у МЗС.

Як йдеться в офіційному повідомленні, МЗС залучає національного поштового оператора до доставки документів, насамперед закордонних паспортів, до закордонних дипломатичних установ України. Планується, що новий сервіс зручної та доступної доставки паспортів запрацює вже у вересні.

«МЗС та Укрпошта визначать оптимальні логістичні та економічно вигідні маршрути пересилання поштових відправлень, - зазначили у МЗС. - Громадяни України за кордоном отримають зручний сервіс доставки документів, насамперед закордонних паспортів, за значно нижчою вартістю, порівняно з міжнародними комерційними компаніями. Використовуючи технологію електронної марки з QR-кодом, українці будь-де у світі зможуть сплатити доставку закордонного паспорта в особистому кабінеті на сайті Укрпошти. Єдина ціна доставки в будь-яку країну світу становитиме лише 6 доларів та 10 грн ПДВ, що в рази дешевше, порівняно з комерційними сервісами».