Евакуйована до Британії левиця Юна, яка постраждала від ракетного удару в Києві, почала ходити

Врятовану тварину підлікували, та тепер вона робить перші кроки.

REUTERS

Контужена левиця Юна, яку врятували з охопленої війною України та перевезли до Великобританії, вперше відчула траву під своїми лапами. Про це повідомили представники організації The Big Cats Sanctuary.

На момент початку бойових дій трирічна Юна знаходилася у маленькій кімнаті розміром 3 на 4 метри у приватному будинку, де лежала на холодній бетонній підлозі. Пізніше її врятував Центр порятунку диких тварин. Під час атаки на Київ уламки російської ракети впали біля центру, що призвело до контузії, струсу мозку та порушення координації у Юни.

Порятунок тварини був організований притулком для великих кішок, розташованим неподалік Ешфорда в графстві Кент. Левицю було евакуйовано через шість країн за п'ять днів. Зараз Юна вже тиждень проходить акліматизацію у новому лігві притулку і вперше вийшла на свіже повітря, щоб прогулятися по траві.

– Усі наші зусилля були виправдані у цей момент. Порятунок Юни від війни в Україні, надання їй другого шансу на життя, а тепер спостереження за тим, як вона вперше відчуває свіже повітря та траву, — це неймовірно зворушливо. Це був результат колективних зусиль усіх учасників, і ми дуже раді, що вона так добре адаптується в нашому заповіднику, - розповів керівник проєкту Кем Уітналл.

Під час подорожі Європою співробітники The Big Cats Sanctuary намагалися створити Юні спокійні обставини, розмовляючи з нею м'яким, заспокійливим голосом. Спочатку вона була настороженою, але незабаром почала підходити до своїх опікунів, що стало важливим кроком у її емоційному відновленні. Юна почала виявляти інтерес до навколишнього середовища, дряпаючи дерева та колоди. Співробітники відзначають, що ця грайлива поведінка говорить про наростальну впевненість Юни.

- Ми були здивовані, як швидко Юна адаптувалася до життя у притулку. Хоча попереду ще довгий шлях, вона вже демонструє приголомшливу сміливість і навіть трохи зухвалості, що нас дуже тішить, – каже куратор притулку Брайоні Сміт.

Також організація планує евакуювати трьох інших левиць – Амані, Ліру та Ванду – з Київського центру порятунку диких тварин. Лев на ім'я Рорі тимчасово перевезений до Бельгії, поки в заповіднику будується новий вольєр. Благодійна організація The Big Cat Sanctuary вже зібрала 350 000 фунтів стерлінгів із необхідних 500 000 для завершення рятувальної операції.