Тендер на 4 мільярди завис через підкилимні торги

Цілий тиждень Одеський припортовий завод не міг оголосити переможця повторного тендеру на закупівлю газу

Попередній тендер заводу довелося скасувати після корупційного скандалу, оскільки його виграла компанія, замішана в шахрайстві на аукціонах арештованого майна. Усього планували придбати 240 млн кубів газу до кінця року за 4 мільярди гривень, нового переможця мали визначити 22 серпня, але тягнули аж до 28-го числа. Для ОПЗ це питання виживання, природний газ – основна сировина для виробництва аміаку і карбаміду, і без сировини він простоює уже три роки. І ось тепер оголошено, що газ постачатиме компанія «Укрнафтогазбуріння» - це пустишка з гучною назвою. Компанія була створена лише рік тому, і за цей час встигла заробити 1 мільйон гривень збитків і набрала 16 мільйонів кредитів. А тепер отримала державний контракт на чотири мільярди. Засновник і директор «Укрнафтогазбуріння» Михайло Мазур пов’язаний із партією "Свобода".

Насправді, торги тривали весь цей тиждень у непублічний формі, - стверджує автор розслідування «Торги смотрящего за ОПЗ» політолог Мар’ян Ощановський. Головним лобістом тендеру, за даними журналістів, був Віталій Логінов - неофіційний радник голови ОГХК, якого «завели зверху» у 2023 році. Логінову була підконтрольна і харківська компанія «Агроторггруп», - вона «виграла» перший газовий тендер ОПЗ, який довелося скасувати.

За час роботи в ОГХК Логінов відзначився сумнівними зв’язками і схемами. Так, він намагався повернути до роботи з ОГХК Владислава Кліщара. Співробітництво з компаніями цієї людини обернулося підозрами від НАБУ для колишнього голови Фонду держмайна Дмитра Сенниченка та попереднього «смотрящого від ОП» Андрія Гмиріна. Крім того, виявилося, що Логінов має тісні бізнес-зв’язки з людьми, що перебувають під санкціями США.

Пов’язані із Логіновим логістичні компанії взяли в оренду два причали ОПЗ і перевалюють там сторонні вантажі, - ільменіт виробництва ОГХК, фосфорити для Сумихімпром, а також зерно. Це водночас дає Логінову вирішальний вплив на сам Припортовий завод, адже підприємство зараз не має жодних джерел доходу, крім обробки вантажів. Саме тому ОПЗ і не міг оголосити результати тендеру на газ без погодження зі смотрящім.