Кліматолог: «Морозні» відключення світла відкладаються – осінь буде теплою

Температура перевищить норму на 2-3 градуси і до стабільного "мінуса" опуститься нескоро.

pexels.com

Напередодні традиційно прохолодного, а потім і морозного осінньо-зимового сезону плюс із затяжними відключеннями електрики, що почастішали, українці переживають, яку ж погоду подарує матінка-природа. Адже від неї залежатиме наш комфорт, якщо не буде можливості зігрітися обігрівачами через відсутність світла.

На нас чекає «літній вересень»

Як розповіла Коротко про кліматолог, кандидат географічних наук, завідувачка відділу прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту Віра Балабух, переживати не варто. Нас чекає тепла осінь, а температура за вікном буде навіть вищою за норму.

– Згідно з розрахунками світових центрів, очікується, що осінь в Україні буде теплою, – зазначає Коротко про Віра Балабух. - Середня температура буде на два градуси вищою за норму. Найбільші аномалії очікуються у вересні: цього місяця тепло може перевищити норму і на три градуси. Середня температура протягом більшої частини першого місяця осені триматиметься в межах 15 градусів. Тож можемо говорити, що вересень на значній частині території України буде літнім місяцем. Літо продовжується!

В Українському гідрометцентрі Коротко про  підтвердили: у вересні середня температура може досягати не лише 15, а й 20 градусів тепла. У Карпатах традиційно трохи прохолодніше: +13...+14.

Температура у жовтні та листопаді перевищить норму

Жовтень підтримає теплі настрої вересня і теж не лякатиме ранніми морозами та снігопадами. Як запевняє кліматолог, температура середнього місяця осені також перевищить норму – на два градуси. Листопад перехопить естафету і теж обіцяє бути теплішим за норму – на один градус.

Всі ці осінні погодні бонуси під час відключень електрики пов'язані, звичайно, не з везінням, а з глобальним потеплінням.

– Потепління, яке спостерігається на нашій планеті, також продовжується та посилюється в Україні, – зазначає Віра Балабух. – Згідно з кліматичними прогнозами, які давали раніше, надалі температура повітря суттєво зростатиме саме восени. Нині ми це й спостерігаємо.

То що ж, морозів восени зовсім не чекати? За словами Віри Олексіївни, якщо мінуси і будуть, то насамперед на високогір'ї Карпат. На інших територіях малоймовірно. Так що шубу може поїсти міль.

Осінь – зазвичай не лише прохолодний, а й дощовий сезон. Але й тут погода порушить традиції: на нас чекає, за словами кліматолога, досить сухий, навіть посушливий період. Але опади все одно будуть, і найчастіше доведеться брати з собою парасольку у вересні. Цього місяця очікується найбільша кількість опадів восени. У жовтні та листопаді випадуть дощі у межах норми.

НА ЗАМІТКУ

Спеку на півдні зіб'ють дощі

У спекотні останні дні літа більшості областей країни чекати на полегшення не доводиться. Дощі 29 та 30 серпня, як запевнили Коротко про в Українському гідрометцентрі, можуть бути лише на півдні, у Дніпропетровській та Кіровоградській областях, місцями у західних. Це можуть бути короткочасні опади чи грози.

- Вночі температура знижуватиметься до 18-23 градусів вище нуля, на заході та півночі до +15...+20, - зазначають синоптики. – Вдень – 29-34 градуси тепла, на півдні та в Карпатах до +26...+31.

Останній день літа та перший день осені на більшості територій будуть сухими. Дощі можливі місцями лише у південних областях – невеликі короткочасні, можливо, з грозами.

За словами співробітників Укргідрометцентру, температура у південних та східних містах вдень підніметься до +29...+34, а вночі очікується від +19 до +25. В решті регіонів синоптики обіцяють +16...+22 вночі і вдень від +27 до +32.