Дитячий санаторій в Ірпені, яким особисто цікавився Железняк раптом "пішов з молотка"

Дитячий санаторій "Дружній", що належав Київському заводу "РАДАР" АТ "Укроборонпром" пішов з молотка

Дитячий санаторій "Дружній", що належав Київському заводу "РАДАР" АТ "Укроборонпром" пішов з молотка. І тепер його ремонтуватиме дивна компанія з аномальними прибутками. Долею саме цього санаторію напередодні його продажу цікавився депутат від фракції "Голос" Ярослав Железняк, про що свідчать дані з сайту ВРУ. У 2020 році він особисто скерував запит і до заводу "РАДАР" і АТ "Укроборонпром"до  з вимогою надати йому інформацію стосовно функціонування санаторію. Железняк цікавився не просто тим, чому він не працює, але й про "плани з його відчуження". Вже через кілька місяців після запиту нардепа, дитячий санаторій було виставлено на продаж. Із першого разу акціон не відбувся. 

А вже із другої спроби його придбав Департамент молоді і спорту КМДА за 133 103 078,00 грн, що й була стартовою.  

Наприкінці минулого року у системі «Прозорро» пройшов тендер на здійснення ремонтних робіт у санаторії. Йшлося про необхідність ремонту корпусів, басейну, кінотеатру, лікувального корпусу та їдальні. І цей тендер, вартість понад 7,5 млн грн, дістався ТОВ "ЮНІСТЬ ІНВЕСТ НК", що було єдиним на нього претендентом.  

Вказана компанія була заснована всього три роки тому, і місяць тому змінила свого директора. Попри такий молодий вік, ТОВка минулого року взяла на державних закупівлях понад 34 млн грн, хоча ще у 2022 році її продажі не дотягували й суми й у 640 тис. грн.   

Цікава ця фірма тим, що серед її колишніх керівників значиться очевидно підставна особа на Бондаренко Сергій Михайлович. На нього записані близько 200 компаній абсолютного різного профілю діяльності.  

Низка цих компаній мають офшорні коріння, зареєстровані за адресами масової реєстрації, фігурують у різних адміністративних на кримінальних провадженнях.Крім того, їх умовно поєднує також практика досить частої зміни то директорів, то власників.  

Яку роль реально міг зіграти депутат Железняк у тому, що майно дитячого лікувального санаторію оперативно пішло з молотка та згодом стало джерелом для заробітку надто сумнівних "будівельників" наразі достеменно не відомо. Тож ситуація потребує додаткового розслідування, з метою якого редакція готує запити до усіх згаданих у тексті сторін. 

Проте, варто зауважити, що за всю свою депутатську каденцію (згідно з даними сайта ВРУ) до керівників підприємств, установ і організацій Железняк скерував всього два запити, і всі ці два запити саме про санаторій "Дружній". Тож навряд чи це можна вважати випадковістю.