Наступної зими нас чекає багато випробувань, але блекауту не допустимо, - Кудрицький

При -10°C енергосистему збалансувати без відключень буде неможливо.

facebook.com/npcukrenergo

Через масовані російські удари українська енергосистема зазнала суттєвих ушкоджень. Енергетики працюють практично цілодобово, аби все відновити, проте ворог задає нових ударів. Українці вже живуть в умовах графіків відключень світла, а як буде взимку - прогнозувати важко. Керівник "Укренерго" Володимир Кудрицький не приховує, що взимку нас чекає багато випробувань, однак запевняє, що апокаліптичного сценарію не допустять. Про це він сказав в інтерв'ю ВВС.

За його словами, за температури повітря +2°C…+3°C цілком можливо, що жодних відключень не буде. А от при -10°C енергосистему збалансувати без відключень буде неможливо.

- Я на цьому посту в тому числі для того, щоб не допустити гуманітарної катастрофи. Тому я не можу погодитися з цим прогнозом, але можуть бути складнощі. Про це треба теж чесно говорити. Легкої прогулянки наступної зими точно не буде. Я думаю, що наступної зими нас чекає багато випробувань. Енергетиків, перш за все, чекає багато випробувань. Наші сили ППО теж, можливо. Але я не вважаю, що у нас буде якийсь апокаліптичний сценарій. Я вважаю, що ми не допустимо блекауту.

Він зазначив, що в Укренерго навчилися протидіяти тактиці ворога і зможуть збалансовувати енергосистему для того, щоб вона продовжувала працювати.

- Досить активно відновлюються ті електростанції, які були пошкоджені. Не всі вони були, очевидно, зруйновані. Не можу розкрити інформацію конкретну, який відсоток або скільки мегават генерації вже відновили і скільки відновлять на зиму. Тому що ця інформація досить чутлива і може дати ворогові якісь можливості прораховувати свої майбутні атаки, - сказав керівник Укренерго.

Також Кудрицький зауважив, що у нас наступної зими додасться важливий фактор, якого не було в попередню зиму – це імпорт електроенергії. Перш за все тому, що Укренерго об’єднало українську і європейську енергосистему, забезпечило цю технічну можливість імпорту, а економічну можливість забезпечили  більш лібералізовані ціни саме на оптовому ринку електрики.